Svátky

Dobré ráno,
dnes je pátek 19.4.2024
svátek má Rostislav
zítra Marcela

Krátce

TOP 10 druhů potravin,
které jsou zdrojem vápníku.

Citáty

Ovidius Naso Publius
Dokud budeš šťasten, budeš mít četné přátele, až se časy zamračí, zůstaneš sám.

Otázka č.56

Vážená Jano!
Příčin častého močení může být celá řada. Pokusím se v krátkosti nastínit ty nejčastější z nich a to i s vědomím toho, že Vás možná některými vyděsím.
Regulace procesu močení je složitá činnost, která je řízená nervovým systémem.
Centrum močení je v bederní části míchy. Toto centrum přijímá impulzy, které vznikají podrážděním nervových zakončení ve stěně močového měchýře. Čím větší podráždění, tím větší pocit nucení na močení a tím dříve se pocit na nucení či močení samo dostaví. Zároveň je podráždění centra a pocit nucení na močení a s ním spojená aktivita močového měchýře tlumena povely, které přicházejí z mozku. Mozek vysílá povely, které závisí jednak na vůli každého z nás a dále impulzy, které vznikají vlivem celkového naladění našeho nervového systému.
Z toho co jsem výše vysvětlil vyplývá, že na tom jak často močíme a jak často nás to k močení nutí se může podílet od shora dolů:
1/ Celkové naladění mozkových struktur - zde se uplatňují pouhé změny nálady, nervozita, stressu, psychiatrická onemocnění, hormonální poruchy, choroby postihující vedení impulzů z mozku do míšního centra jako jsou např. některá onemocnění poškozující mydlin což je jakási izolace nervových vláken, která umožňuje jejich bezchybnou funkci.
2/ Dále může dojít k přerušení nervového vedení v důsledku například špatného zásobení míchy krví, přerušení míchy úrazem či na podkladě pouhého stárnutí nervových struktur a to jak periferních tj. nervů či míchy nebo stárnutí struktur mozku.
Výsledkem obou poruch je nedostatečné tlumení míšního centra, které pak na normální podněty přicházející z citlivých zakončení ve stěně močového měchýře reaguje intenzivněji a pocit na močení se tak dostavuje dříve.
3/ Cítívá zakončení v močovém měchýři jsou za normálních okolností drážděny narůstajícím objemem moči. Čím více se moči tvoří tím častěji močíme. Zvýšený přívod tekutin tedy vede k častějšímu močení. Pod vlivem adiuretického hormonu si však tělo například během noci zadržuje vodu tak, abychom nemuseli v noci vstávat na močení. Ráno se pak vlivem aktivace organizmu a denního světla vylučování hormonu utlumí a tekutina se uvolní, močení je pak častější i bez současného příjmu tekutin.
Postižení močového měchýře zánětem, nádorem, kámen v močovém měchýři, útlak močového měchýře okolními orgány postiženými zánětem či nádorem, jsou dalšími faktory, které mohou podráždit cítívá zakončení ve stěně močového měchýře. V neposlední řadě je to sama moč která, pokud je nadměrně koncentrovaná (u lidí, kteří omezují příjem tekutin) nebo obsahuje dráždivé látky (z koření, kávy, čaje apod.), může vést k zvýšenému dráždění cítivých zakončení močového měchýře a tak vyvolat časté močení.
K objasnění příčiny častého močení je často třeba velmi důkladného urologického vyšetření, které ve složitějších případech musí zahrnovat i tzv. videourodynamické vyšetření. I když se v řadě případů nedaří určit přesnou příčinu častého močení, léky, které máme k dispozici k utlumení nadměrné aktivity močového měchýře jsou ve většině případů natolik účinné, že i bez stanovení přesné příčiny pacientu pomohou. Předchozí vyšetření jsou však nezbytná vždy, protože je třeba vyloučit nádorová onemocnění a nemoci poškozující nerovový systém, které vhodnou léčbou můžeme zastavit či vyléčit, zatím co podání léků tlumícího pouze močový měchýř by vedlo k zanedbání jejich léčby. Podobně je to se záněty močových cest, kde je třeba léčit původce zánětu a teprve poté či současně tlumit močový měchýř.
Pokud máte obtíže s častým močením neváhejte s návštěvou svého urologa, vyloučí závažnější příčiny a předepíše Vám léky, které Vás obtíží zbaví.

Vyhledávání

Foto dne

CESTOVÁNÍ

 

Nenechte si ujít povídání o cestách po místech více či méně známých..