Svátky

Dobré ráno,
dnes je pátek 19.4.2024
svátek má Rostislav
zítra Marcela

Krátce

TOP 10 druhů potravin,
které jsou zdrojem vápníku.

Citáty

GUSTAVE COURBET
Všichni jsme zrozeni k tomu, abychom milovali, avšak sotva k tomu, abychom byli milováni.

Otázka č.93

Milý Miloši!
Nošení plen je jednou z nejhorších alternativ v péči o močení a stolici u pacientů po poranění míchy.
Varlata jsou umístěna v šourku právě proto, aby byla mimo tělo při nižší teplotě, která je potřebná pro správný vývoj spermií. Nošení plen a tím vzestup teploty varlat je hlavní příčinou poruchy vývoje spermií a tím neplodnosti pacienta. Stejně jak je nutné cvičit končetinami, aby nedocházelo ke zkrácení svalů, a tím trvalému pokrčení dolních, případně horních končetin, je nutné i nechat viset varlata volně v šourku. Tím se totiž natahuje sval tzv. kremaster jehož úkolem je zvedat varle například při chladu a přitahovat jej k tělu a u některých jedinců případně vtahovat až do třísla. Opakovaným těsným přikládáním plen a vytláčením varlat až do podbřišku chybí síla, která natahuje kremaster a tak může u některých jedinců skutečně dojít k jeho trvalému zkrácení a přitažení varlete až do třísla. To je sice relativně výhodné v boji proti dalšímu nebezpečí, které hrozí vozíčkářům, tj. poranění varlat přisednutím či zkroucením při přesedání na vozík apod., ale nevýhody jasně převažují.
Trvalé nošení pleny s sebou samozřejmě nese i snadnější pomnožení bakterií v předkožkovém vaku a přední části močové trubice a následně jejich snadnější průnik do pohlavních cest. Chronická infekce, která zde může vzniknout, pak působí jejich postupné ničení, což se může projevit mimo jiné i Vámi popisovaným zmenšeným množstvím ejakulátu.
Další nepříjemností je obecně známý fakt zvýšeného výskytu močových infekcí při užívání plen, častější vznik opruzenin a dekubitů.
Je pravda, že jsou případy, kdy nelze z různých důvodů zabezpečit péči o močení jinak než plenami. Avšak v převážně většině případů dnes moderní neurourologická péče zabezpečí pacienta tak, že k unikům moči nedochází a pacient užívá plenu pouze jako pojistku například při delší cestě, sportovním výkonu či při práci. Naopak nutnost užití pleny je varovným příznakem, že činnost močových cest je v nepořádku a může tak docházet k poškozování ledvin.
Vyhledejte svého urologa, pokud za někým vůbec docházíte, žádejte vyšetření a změnu.
Vhodné je přejít do systematické péče urologie fungující při některé ze Spinálních jednotek
v ČR – informace naleznete na www.spinalcord.cz , protože pouze tam mají zkušenosti s tzv. neurourologickým vyšetřováním, které zhodnotí Váš stav a umožní zavedení terapie, která
povede k odstranění plen. Pročtěte si i celou urologickou poradnu na www.prvnikrok.cz – naleznete zde další informace, které Vám situaci dále osvětlí.
Systémem urologické péče se budu podrobně zabývat v odpovědi na příští dotaz.

Vyhledávání

Foto dne

CESTOVÁNÍ

 

Nenechte si ujít povídání o cestách po místech více či méně známých..