Svátky

Dobré odpoledne,
dnes je čtvrtek 25.4.2024
svátek má Marek
zítra Oto

Krátce

TOP 10 druhů potravin,
které jsou zdrojem vápníku.

Citáty

Francois De La Rochefoucauld}
Nikdy nejsme tak šťastni, ani tak nešťastni, jak si myslíme.

SMETANKA LÉKAŘSKÁ

"

Lidově tuto bylinku nazýváme pampeliška a její odborný název zní Taraxacum officinale. Je to vytrvalá bylina, často nezničitelný plevel. Trvalka s bezlistou lodyhou zakončenou jediným květem sytě žluté barvy často pokrývá louky a vytváří tak nádherný žlutý koberec, který dokáže uklidnit nejedno oko.

Její listy tvoří přízemní růžici, kořen je vřetenovitý a po odkvětu jsou plodem ochmýřené nažky. Při poškození pampeliška vylučuje mléčnou hořkou tekutinu. Ovšem má výbornou regenerační schopnost, kdy i z malého kousku kořene vyroste nová rostlina. Doba kvetení bývá od dubna do července.

Nejčastějším předmětem sběru je kořen, ale může jím být i nať před rozkvětem, nebo samotný list. Listy je nejvhodnější sbírat velice mladé a přidávat je do jarních salátů, kdy dodávají tělu potřebné vitamíny a pomáhají proti únavě. Kořen lze sbírat také na jaře před kvetením nebo potom na podzim. Očištěný sušíme v tenké vrstvě přirozeným teplem, ale můžeme i dosušit uměle (maximální teplota do 50°C). Špatně usušená droga tmavne. V době květu sbíráme i žluté květy, z kterých se vyrábí pampeliškové mléko nebo med.

Celá bylina se využívá převážně k léčení trávicího ústrojí. Podporuje trávení, funkci žlučníku, jater a střev, látkovou výměnu, působí močopudně, vhodná při poruchách močových cest a ledvin. Přispívá také k tvorbě červených krvinek a zároveň krev čistí, čímž podporuje krevní oběh. Snižuje krevní tlak a hladinu cukru v krvi, tím následně zlepšuje činnost srdce. Pampeliška v podobě tonika povzbuzuje organismus a je antirevmatikem. Vnější cestou léčí kožní problémy. Pampeliška může být pomocným lékem proti leukémii.

Všechny tyto účinky mají na starost látky obsažené v bylině. V kořenu to jsou převážně hořčiny, organické kyseliny, steroly, třísloviny, aminokyseliny, kaučuk, silice, měď. V listech je ještě kyselina křemičitá a vitamin C a květy obsahují flavonoidy, karotenoidy, silici a další účinné látky.

Droga není toxická, ale pokud dojde k předávkování, hrozí nutkání ke zvracení a pocitům nevolnosti. Kromě tohoto špatného účinku při normálním dávkování nejsou známy žádné kontraindikace.

Pampeliškový čaj připravíme z 1 až 2 čajových lžiček nakrájené drogy a přelité jedním šálkem vody, kterou přivedeme k varu na dobu jedné minuty, pak necháme stát 10 minut a odcedíme. Jarní kúra trvá 4 až 8 týdnů každý den ráno i večer šálek čaje. Dále lze pampelišku použít v kombinaci s březovým listem, čekankou, přesličkou, měsíčkem nebo listem šalvěje v bylinných směsích.

"

Vyhledávání

Foto dne

CESTOVÁNÍ

 

Nenechte si ujít povídání o cestách po místech více či méně známých..