Svátky

Dobrý podvečer,
dnes je pátek 19.4.2024
svátek má Rostislav
zítra Marcela

Krátce

TOP 10 druhů potravin,
které jsou zdrojem vápníku.

Citáty

GUILLAUME APOLLINAIRE
Žena je nepřítelem snění.

Světový den sociální práce letos připadá na 21. března

Světový den sociální práce byl poprvé vyhlášen v roce 1983 Mezinárodní federací sociálních pracovníků (IFSW). Každoročně se slaví vždy třetí úterý v měsíci březnu. Tento den upozorňuje na smysl sociální práce jako profese a na její celospolečenský význam. Letošním tématem je podpora komunit a udržitelnosti životního prostředí.



„Sociální práce pomáhá lidem řešit jejich nepříznivou sociální situaci, posiluje tedy sociální začleňování osob, skupin a komunit,“ řekla ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová. „MPSV se snaží zvýšit obecné povědomí významu sociální práce u široké veřejnosti a podpořit prestiž a atraktivitu této profese,“ dodala ministryně.



Tento týden bude vláda znovu projednávat návrh zákona o sociálních službách. Jednou z klíčových změn, které přináší, je financování sociálních služeb formou mandatorních výdajů. Poskytovatelé budou mít tedy větší jistotu při plánovanání provozu a poskytování sociálních služeb. Další úpravy se týkají přímo sociální práce, na kterou se nově musí zaměřit i menší obce. Tím bude sociální práce lépe dostupná přímo tam, kde je jí potřeba. Novela počítá také s navýšením částky příspěvku na péči z 13 200 korun na 19 200 korun a současně umožní rychlejší projednání žádosti o příspěvek. Cílem tohoto návrhu je podpora poskytování pomoci neformálními pečovateli v domácím prostředí. Zákon by měl také sjednotit péči o ohrožené děti pod sociální služby. V této souvislosti vzniknou i nové sociální služby – domovy pro děti na přechodnou dobu, domovy pro děti a služby pro rodinu. „Jsem přesvědčená, že si všichni dotyční uvědomí, jak je tento zákon důležitý a potřebný a na druhý pokus se ho na vládě podaří schválit,“ uvedla ministryně Michaela Marksová.

Sociální práce je společensky významná profese, která slouží jednotlivcům, skupinám i rodinám, čímž pomáhá celé společnosti. Každý z nás se totiž může dostat do situace, kdy je příliš slabý na to, aby ji řešil vlastními silami, popřípadě neví, na koho se v nouzi obrátit. A právě od toho jsou zde sociální pracovníci, kteří těmto lidem poskytují podporu a pomoc. Snaží se, aby se u znevýhodněných osob co nejdříve obnovilo jejich sociální fungování, případně aby důsledky jejich nepříznivého sociálního stavu byly co nejmenší. Sociální pracovník rovněž pomáhá při orientaci v systému sociálních a zdravotních služeb a vykonává mnoho dalších náročných činností. Sociální práce má za úkol umožnit klientům plně rozvinout vlastní možnosti, obohatit jejich životy, zvládat obtíže a životní změny a v neposlední řadě také předcházet nerovnosti a nespravedlnosti.



MPSV podporuje zkvalitnění sociální práce také prostřednictvím projektu „Systémová podpora profesionálního výkonu sociální práce II“. Zaměřuje se na profesionalizaci sociální práce a zvyšování odborných kompetencí sociálních pracovníků. Projekt je podpořen z Operačního programu Zaměstnanost téměř 48 miliony Kč. Více informací o zahájení projektu naleznete na http://www.mpsv.cz/cs/29325. V březnu 2017 realizuje projekt svou první akci - odbornou konferenci pořádanou u příležitosti oslavy Světového dne sociální práce s tématem „Proměny a příležitosti sociální práce v ČR“.



Petr Habáň

tiskový mluvčí

Vyhledávání

Foto dne

CESTOVÁNÍ

 

Nenechte si ujít povídání o cestách po místech více či méně známých..