Svátky

Příjemnou noc,
dnes je pátek 19.4.2024
svátek má Rostislav
zítra Marcela

Krátce

TOP 10 druhů potravin,
které jsou zdrojem vápníku.

Citáty

Murphy
Zatímco láska je věcí chemie, sex je zaležitostí fyziky (pohyb dvou těles ke vztažnému bodu postel.

Kolik léků smí vydat lékárna

OTÁZKA TÝDNE:
Platí stále u receptů, že je možno předepsat tři balení jednoho léku? Měl jsem recept na tři balení léku, který mám brát v dávkování 2x1 tabletu. V balení je 100 tablet. V lékárně mi však vydali jen balení dvě s tím, že víc prý mi vydat nemohou. Mohou takto měnit pokyn lékaře?

 

ODPOVĚĎ:

 

Tři balení lékař předepsat nemá, pokud při stanoveném dávkování pokryjí dvě balení potřebu pacienta na tři měsíce. Lékárník dokonce má povinnost pacientovi vydat jen takový počet balení léku, které odpovídá třem měsícům léčby. Lékárník tedy v popsaném případě postupoval správně – při dávkování 2x1 tbl. spotřebujete za tři měsíce cca 180 tablet a vydáno vám bylo 200.
Podle vyhlášky č. 54/2008 Sb., o způsobu předepisování léčivých přípravků, lze na jeden recept předepsat více než jedno balení jednoho druhu léčivého přípravku pro zajištění léčby pacienta do jeho další kontrolní návštěvy u ošetřujícího lékaře, nejdéle však na dobu tří měsíců a zpravidla v počtu tří balení. Podstatné zde je ono "nejdéle na dobu tří měsíců", nikoli to, že jde "zpravidla" o tři balení. Může jich tedy být míň než tři, ale i víc.

 

Jednoznačně se v tomto směru vyjadřuje vyhláška č. 84/2008 Sb., o správné lékárenské praxi a podmínkách zacházení s léčivy. Podle ní u léčivých přípravků vydávaných pacientovi na recept musí lékárník před výdejem ověřit vyznačené dávkování a vyznačený způsob aplikace. Při výdeji více než jednoho balení jednoho druhu předepsaného léčivého přípravku hrazeného z veřejného zdravotního pojištění vydá takový počet balení, který odpovídá zajištění léčby pacienta na dobu tří měsíců, jestliže předepsaný počet balení toto omezení přesahuje.

 

V souladu s touto vyhláškou má lékárník při výdeji léků na předpis i další pravomoci, resp. povinnosti. Například je-li na receptu rozpor mezi počtem balení vyjádřený číslicí a slovním údajem, musí pacientovi vydat počet balení léčivého přípravku vyjádřený slovně.
Pokud by lékař chtěl předepsat pacientovi léky na delší období než na tři měsíce, může mu vydat tzv. opakovací recept. Na takovém receptu uvede pokyn pro lékárnu k opakovanému výdeji (zpravidla slovem Repetatur) a číslicí a slovy údaj o celkovém počtu výdejů. Množství předepsané pro jednotlivý výdej opět podléhá zákonem uvedenému omezení (tj. na 3 měsíce). Opakovací recept platí 6 měsíců počínaje dnem jeho vystavení, neurčí-li lékař jinak; nejdéle však 1 rok. Lékař tedy tímto způsobem může pacientovi předepsat jeho léky až na dobu jednoho roku.

 

 

Mgr. Oldřich Tichý
vedoucí tiskového oddělení a tiskový mluvčí

 

Vyhledávání

Foto dne

CESTOVÁNÍ

 

Nenechte si ujít povídání o cestách po místech více či méně známých..