Svátky

Příjemnou noc,
dnes je pátek 19.4.2024
svátek má Rostislav
zítra Marcela

Krátce

TOP 10 druhů potravin,
které jsou zdrojem vápníku.

Citáty

WOODY ALLEN
Bůh je buď krutý, nebo neschopný.

Brýle pro děti

OTÁZKA TÝDNE: 

Při preventivní prohlídce v pěti letech nám lékař doporučil vyšetření u očního lékaře a dcera má skutečně horší zrak a potřebuje brýle. Jak na ně pojišťovna přispívá? 

ODPOVĚĎ:

Dětem hradí zdravotní pojišťovna částku 300 Kč na brýlovou obrubu, a to do 6 let až 3x ročně. Není stanoven žádný povinný časový "odstup", takže oční lékař může vaší dceři vystavit poukazy na brýle v průběhu roku dle potřeby. U pacienta od 6 do 15 let pojišťovna dává na obrubu 300 Kč 1x ročně, od 15 let pak 150 Kč 1x za 3 roky. Jestliže brýlová obruba stojí víc, musíte si zaplatit cenový rozdíl. Oční optik, který má smlouvu s VZP, je ale povinen mít vždy v nabídce základní sortiment brýlových obrub zcela bez doplatku.

Brýlové čočky hradí pojišťovna v základním provedení, do výše uvedené v Úhradovém katalogu. I zde platí, že vám smluvní oční optik musí nabídnout čočky zcela bez doplatku.

Z veřejného zdravotního pojištění se dětem hradí brýlové čočky do 6 let 3x za rok (od 6 do 15 let 1x za rok, od 15 let 1x za 3 roky). Tvrzená úprava u skleněných brýlových čoček je však hrazena z veřejného zdravotního pojištění jen epileptikům a jednookým pacientům.

Další možností jsou brýlové čočky plastové. Jsou lehčí a bezpečné, jen je třeba na ně dávat trochu větší pozor, aby se nepoškrábaly. Ty pojišťovna hradí u dětí do 15 let s oční vadou nad 3 dioptrie, a to do 6 let max. 2x za rok a od 6 do 15let 1x za rok (u pacientů nad 15 let jen při oční vadě nad 10 dioptrií, 1x za 3 roky).

U závažnějších očních vad jsou hrazeny ještě jiné varianty brýlových čoček. Například u očních vad nad 10 dioptrií jsou to (se souhlasem revizního lékaře) čočky vysokoindexové, vytenčené, u pacientů se strabismem (šilháním) čočky bifokální, Franklinovy aj. U očních vad doprovázených světloplachostí pojišťovna hradí úpravu brýlových čoček absorpčními vrstvami. Záleží tedy na závažnosti oční vady, podle níž oční lékař vystaví Poukaz na brýle a optické pomůcky.

Výše uvedená limitace, tzv. směrná doba užití brýlových čoček platí u pacienta bez změny korekce oční vady, tedy aniž by se mu měnil počet dioptrií atd. Pokud je nutná změna korekce, hradí pojišťovna oční čočky vždy, samozřejmě do výše uvedené v Úhradovém katalogu.

Můžeme ještě dodat, že pojištěnci s refrakční vadou nad 3 dioptrie do dálky mají nárok na dvoje kompletní brýle (obruba + čočky).

Mgr. Oldřich Tichý
vedoucí tiskového oddělení a tiskový mluvčí




 

Vyhledávání

Foto dne

CESTOVÁNÍ

 

Nenechte si ujít povídání o cestách po místech více či méně známých..