Divočák na šípkové omáčce

Ingredience
0,5 kg kančí plece
100 g špeku
100 g mrkve
100 g celeru
100 g petržele
170 ml octa
700 ml vody
200 ml červeného vína
1/2 cibule
50 g másla
1 lžíce hladké mouky na jíšku
5 kuliček nového koření
7 ks pepře
4 kuličky jalovce
3 bobkové listy
1 citrón
150 g šípkové zavařeniny
špetka soli
špetka pepře
Postup přípravy
Před úpravou musíme maso naložit.
Mořidlo si připravíme svařením octa s vodou, do které přidáme bobkový list, nové koření, pepř, a jalovec. Nahrubo nastrouháme mrkev, petržel, celer a cibuli, přidáme do nálevu a vše povaříme. Do vychladlého nálevu naložíme maso tak, aby bylo zcela ponořené, a uložíme na 1–2 dny do lednice, několikrát ho během moření otočíme.
Před úpravou maso vyjmeme z nálevu a osušíme.
Na pánvi osmažíme nakrájený špek, přidáme odkapanou zeleninu a cibuli z mořidla, čerstvé koření (pár kuliček pepře, nového koření, bobkový list a jalovec), maso opečeme ze všech stran, podlijeme trochou vody a dusíme za častého podlévání červeným vínem a vodou. Když je maso měkké, vyjmeme ho a připravíme omáčku.
Šťávu zahustíme jíškou z mouky a másla, podle potřeby přilijeme vodu. Přimícháme šípkovou zavařeninu, trochu nastrouhané citronové kůry a dochutíme šťávou z citronu, solí a cukrem. Na závěr omáčku propasírujeme přes síto, nebo, po vylovení bobkového listu, jednoduše rozmixujeme tyčovým mixérem. Do hotové omáčky vrátíme maso a ještě chvíli povaříme.
Jako příloha se hodí houskový knedlík. Recept na něj najdeme zde.