Pivní škvarkové placky

Potřebujeme:
1 dl mléko
1 lžička cukr
200 g hladká mouka
3 dl pivo
1 ks žloutek
300 g škvarky
1 lžička sůl
200 g polohrubá mouka
1 kostka droždí
sádlo na potření
Příprava:
Ve vlažném mléce rozpustíme cukr a rozdrobíme do něj droždí. Necháme vzejít kvásek.
Zatím si v pánvi rozehřejeme posekané škvarky, necháme ohřát a změknout. Pak je odstavíme.
Do mísy prosejeme mouku. Vlijeme kvásek, přidáme žloutek, vlažné pivo a přidáme osolené škvarky. Vypracujeme tužší těsto. Pokud je příliš tuhé, rozředíme jej trochou mlékem nebo pivem. Škvarkové těsto necháme půl hodiny vykynout. Pak si rozehřejeme troubu na 180 °C.
Vykynuté těsto rozválíme na plát asi ¾ cm vysoký a vykrajujeme z něj středně velká kolečka. Placky rozložíme na plechy vyložené pečícím papírem, potřeme sádlem a vložíme do předehřáté trouby. Můžeme také povrch posypat kmínem a hrubou solí. Pečeme do světlehněda asi 25 min.
Upečené pivní škvarkové placky opět potřeme sádlem a můžeme podávat. Škvarkové placky podáváme teplé i studené.
1 dl mléko
1 lžička cukr
200 g hladká mouka
3 dl pivo
1 ks žloutek
300 g škvarky
1 lžička sůl
200 g polohrubá mouka
1 kostka droždí
sádlo na potření
Příprava:
Ve vlažném mléce rozpustíme cukr a rozdrobíme do něj droždí. Necháme vzejít kvásek.
Zatím si v pánvi rozehřejeme posekané škvarky, necháme ohřát a změknout. Pak je odstavíme.
Do mísy prosejeme mouku. Vlijeme kvásek, přidáme žloutek, vlažné pivo a přidáme osolené škvarky. Vypracujeme tužší těsto. Pokud je příliš tuhé, rozředíme jej trochou mlékem nebo pivem. Škvarkové těsto necháme půl hodiny vykynout. Pak si rozehřejeme troubu na 180 °C.
Vykynuté těsto rozválíme na plát asi ¾ cm vysoký a vykrajujeme z něj středně velká kolečka. Placky rozložíme na plechy vyložené pečícím papírem, potřeme sádlem a vložíme do předehřáté trouby. Můžeme také povrch posypat kmínem a hrubou solí. Pečeme do světlehněda asi 25 min.
Upečené pivní škvarkové placky opět potřeme sádlem a můžeme podávat. Škvarkové placky podáváme teplé i studené.