Zavináče z makrel (nebo sleďů)

Potřebujeme:
1kg mražených makrel
Sůl
Ocet
Přípravek na nakládání DEKO
Olej
Příprava:
Makrely rozmrazíme, opláchneme, a odřízneme hlavu i ocas. Ryby nasolíme o něco víc než při kuchyňské úpravě a naskládáme je nejlépe do kameninové, nebo skleněné nádoby, zatížíme a necháme přikryté na chladném místě 3 – 4 dny odležet. Potom je opláchneme, podélně rozpůlíme, dáme zpátky do nádoby a zalijeme octovou vodou. Na 1l octa ½ litru vody. V tomto láku je necháme 4 dny, tak aby malé kosti změkly.
Poté je zase opláchneme, vyndáme páteř a do jednotlivých plátků zabalíme troch kysaného zelí,(můžeme přidat i jinou nakládanou zeleninu) zatočíme do válečků a spojíme párátkem. Naskládáme je do nádoby a zalijeme lákem z DEKA připraveným podle návodu a povrchu polijeme lžící oleje.
Takto nám vydrží v lednici dost dlouhou dobu.