Rib Eye Steak

Rib eye staky připravujeme z plátků vysokého roštěnce, ten je prorostlý tukem, který masu dává typickou chuť a tvarem připomíná oko.
Maso na steaky musí být dokonale vyzrálé, asi 3 týdny. Maso, které zraje kratší dobu, je tuhé a steakovou přípravou příliš nezměkne.
Zrání není záležitostí kuchyně, ale dodavatele.
Potřebujeme:
steakové maso asi 500 g (2 plátky)
olej nebo sádlo
pepř černý a zelený
sůl
špek
Postup:
Steakové maso lehce potřeme kvalitním olejem a lehce promačkáme dlaní nebo pěstí. Můžeme jej lehce po obvodu stáhnout nití, aby držely vysoký tvar, v tomto případě si vylepšíme chuť tenkým plátkem špeku, který vložíme pod niť.
Steaky opepříme směsí hrubě mletého černého a zeleného pepře a necháme asi 10 minut odležet. Na pánvi rozehřejeme trochu oleje nebo sádla a zprudka smažíme 3 až 3,5 minuty po každé straně. Při otáčení maso hezky osolíme hrubě mletou solí. Usmažené steaky dáme do trouby zahřáté na 120°C. Za 5 až 8 minut můžeme servírovat.
Steak můžeme obložit zeleninou, rajčátkem a jako přílohu použít například poctivý žitný chléb. Recept najdeme zde.
Můžeme použít také složitější přílohy, ale možná se tím připravíme o zážitek z jedinečné chuti velice kvalitního masa.
Dobrou chuť.