Svátky

Příjemnou noc,
dnes je sobota 1.4.2023
svátek má Hugo
zítra Erika

Krátce

TOP 10 druhů potravin,
které jsou zdrojem vápníku.

Citáty

EUGÉNE DELACROIX
Šťastný člověk je ten, kdo si vydobyl své štěstí, které právě prožívá. 

Rebarborový koláč s drobenkou

 
Na těsto potřebujeme:
polohrubou mouku 500 g
cukr krupici               70 g
máslo                        100 g
vejce                               2 žloutky + 1bílek
vlažné mléko            250 ml
droždí                         3/4 kostky
špetku soli
nastrouhanou citronovou kůru asi půl lžičky
rebarboru                   500 g
cukr                               40 g
vanilkový lusk                 1 ks, v nouzi 2 vanilinové cukry

Na drobenku si připravíme:
cukr krystal               100 g
změklé máslo           100 g
hrubou mouku          150 g

Postup:
     Do dvou lžic ohřátého mléka rozdrobíme droždí, přidáme trochu mouky, špetku cukru, rozmícháme na řidší těstíčko a necháme vzejít na kvásek.
     Než kvásek ožije, smícháme mouku se zbytkem cukru, čtvrt lžičkou soli, citronovou kůrou, přidáme rozpuštěné máslo, vejce dle rozpisu, vzešlý kvásek a mléko. Vše pořádně promícháme, strojově je to bez námahy. Vypracované těsto dáme do tepla na půl hodiny kynout.
     Než těsto nakyne, připravíme si rebarboru. Řapíky omyjeme, oloupeme, nakrájíme na kousky a smícháme s vanilkovým cukrem, který si připravíme tak, že podélně rozřízneme vanilkový lusk, hmotu kterou obsahuje, vyškrábneme a smícháme se 40 g cukru, nebo prostě použijeme 2 sáčky vanilinového cukru, je to sice lacinější, ovšem chutí a vůní se to nedá srovnávat.
     Na drobenku smícháme cukr, mouku, změklé máslo a prsty zpracujeme na drobivou směs.
     Z těsta, které vykynulo, uděláme válečkem nebo rukou placku, kterou přeneseme na plech vyložený papírem na pečení. Po povrchu rovnoměrně rozložíme rebarboru, smíchanou s vanilkovým cukrem a posypeme drobenkou.
     Pečeme v předem vyhřáté troubě na 180°C 30 minut dozlatova. Údaj platí pro horkovzdušnou troubu, pro obyčejnou to bude asi trvat o několik minut déle. V obou případech platí dozlatova.

Dobrou chuť.

 

 

2786.JPG

 

 

 

2787.JPG

 

 

2790.JPG

 

 

2791.JPG

 

 

2792.JPG

 

 

2796.JPG

 

 

2801.JPG

 

 

2804.JPG

 

 

2805.JPG

 

 

2808.JPG

 

 

2811.JPG

 

 

2815.JPG

 

 

2816.JPG

 

 

2819.JPG

 

 

2824.JPG

 

2835.JPG

 

 

 

 

 

Vyhledávání

Foto dne

CESTOVÁNÍ

 

Nenechte si ujít povídání o cestách po místech více či méně známých..