Svátky

Dobré odpoledne,
dnes je středa 7.6.2023
svátek má Iveta a Slavoj
zítra Medard

Krátce

TOP 10 druhů potravin,
které jsou zdrojem vápníku.

Citáty

FRIEDRICH DÜRRENMATT
Nevěra není společenský, ale přírodní úkaz. 

Koláče

Potřebujeme:

Těsto:

1 kg polohrubé mouky
1/2 kg másla nebo Hery
4 žloutky
7 dkg driždí
20 dkg cukru
1 vanilkový cukr
citrónová kůra

Příprava:

Utřeme žloutky, mouku, cukr, vanilkový cukr a citrónovou kůru. Připravíme si kvásek z méka a droždí. Vše společně promícháme a necháme při pokojové teplotě 12 hodin vykynout a odležet. Nezapoměňte občas těsto promíchat.

Připravíme si suroviny na ozdobení koláčů:
2 tvarohy
1/2 kg mletého máku
1/2 kg povidel
cukr
rozinky
mandle

Příprava:

Z vykynutého těsta si připravíme asi 15 bochánků, které dúkladně znovu prohněteme a necháme asi 10 minut odpočinout. Potom těsto rovnoměrně rozprostřeme do kulatých nádob na pečení a můžeme se pustit do zdobení. Tady se fantazii meze nekladou, ale konečný estetický výsledek záleží právě na zdobení. Před vložením dotrouby ještě dozdobíme rozinkami a nasekanými mandlemi. Okraje koláče potřeme žloutkem. A pak už jen vložíme do trouby a dozlatova upečeme. Při podávání můžeme koláče ještě posypat cukrem a konečný výsledek je hotov. Trochu pracné a náročné na čas, ale pochvala vděčných strávníků a gurmánů za to jistě stojí.


Dobrou chuť.

 

 

1411.jpg

 

 

1411_1.jpg

 

 

 

Vyhledávání

Foto dne

CESTOVÁNÍ

 

Nenechte si ujít povídání o cestách po místech více či méně známých..