Svátky

Dobré poledne,
dnes je středa 7.6.2023
svátek má Iveta a Slavoj
zítra Medard

Krátce

TOP 10 druhů potravin,
které jsou zdrojem vápníku.

Citáty

Ch. Baudelaire
Žena je něžnější než květ, ale tvrdší než kámen.

Chléb z pekáčku

Potřebujeme:
1 hrnek celozrnné žitné mouky
1 hrnek celozrnné pšeničné mouky
1 hrnek hladké mouky
1 hrnek polohrubé mouky
1 lžička celého kmínu1 lžička drceného kmínu
1 vrchovatá lžička soli
1 lžička octa2 hrnky vody
1/2 lžičky sušeného droždí
Pozn.: 1 hrnek = 200 - 250 ml (při 350 ml zdvojnásobit kmín, ocet a droždí)

Příprava:

To vše nasypeme do mísy, promícháme. Pak přidáme 1 lžičku octa a dva hrnky vody promícháme. Přikryjeme utěrkou a necháme kynout 12 - 18 hodin.Pak těsto znovu promícháme a necháme utěrkou přikryté půl hodiny odpočinout. Zatím vložíme do trouby prázdné keramické misky (nebo pekáčky z varného skla) a necháme rozpálit při 230 stupních půl hodiny.Do horké suché nádoby vyklopíme pomocí stěrky těsto potřeme povrch studenou vodou a prořízneme několik rýh, pak přikryjeme poklicí a pečeme 40 minut při teplotě 230°C pak snížíme teplotu na 220°C a pečeme 10 minut pak sundáme poklici a dopékáme 10 minut odkryté.Vyklápíme na mřížku aby nezvlhl.

 

 

31.jpg

 

 

33.jpg

 

 

 

Vyhledávání

Foto dne

CESTOVÁNÍ

 

Nenechte si ujít povídání o cestách po místech více či méně známých..