Chléb z pekáčku
Potřebujeme:
1 hrnek celozrnné žitné mouky
1 hrnek celozrnné pšeničné mouky
1 hrnek hladké mouky
1 hrnek polohrubé mouky
1 lžička celého kmínu1 lžička drceného kmínu
1 vrchovatá lžička soli
1 lžička octa2 hrnky vody
1/2 lžičky sušeného droždí
Pozn.: 1 hrnek = 200 - 250 ml (při 350 ml zdvojnásobit kmín, ocet a droždí)
Příprava:
To vše nasypeme do mísy, promícháme. Pak přidáme 1 lžičku octa a dva hrnky vody promícháme. Přikryjeme utěrkou a necháme kynout 12 - 18 hodin.Pak těsto znovu promícháme a necháme utěrkou přikryté půl hodiny odpočinout. Zatím vložíme do trouby prázdné keramické misky (nebo pekáčky z varného skla) a necháme rozpálit při 230 stupních půl hodiny.Do horké suché nádoby vyklopíme pomocí stěrky těsto potřeme povrch studenou vodou a prořízneme několik rýh, pak přikryjeme poklicí a pečeme 40 minut při teplotě 230°C pak snížíme teplotu na 220°C a pečeme 10 minut pak sundáme poklici a dopékáme 10 minut odkryté.Vyklápíme na mřížku aby nezvlhl.