Svátky

Dobrý podvečer,
dnes je neděle 8.9.2024
svátek má Mariana
zítra Daniela

Krátce

TOP 10 druhů potravin,
které jsou zdrojem vápníku.

Citáty

WALTER BENJAMIN
Polovina pravdy bývá často velkou lží.

Chléb z pekáčku

Potřebujeme:
1 hrnek celozrnné žitné mouky
1 hrnek celozrnné pšeničné mouky
1 hrnek hladké mouky
1 hrnek polohrubé mouky
1 lžička celého kmínu1 lžička drceného kmínu
1 vrchovatá lžička soli
1 lžička octa2 hrnky vody
1/2 lžičky sušeného droždí
Pozn.: 1 hrnek = 200 - 250 ml (při 350 ml zdvojnásobit kmín, ocet a droždí)

Příprava:

To vše nasypeme do mísy, promícháme. Pak přidáme 1 lžičku octa a dva hrnky vody promícháme. Přikryjeme utěrkou a necháme kynout 12 - 18 hodin.Pak těsto znovu promícháme a necháme utěrkou přikryté půl hodiny odpočinout. Zatím vložíme do trouby prázdné keramické misky (nebo pekáčky z varného skla) a necháme rozpálit při 230 stupních půl hodiny.Do horké suché nádoby vyklopíme pomocí stěrky těsto potřeme povrch studenou vodou a prořízneme několik rýh, pak přikryjeme poklicí a pečeme 40 minut při teplotě 230°C pak snížíme teplotu na 220°C a pečeme 10 minut pak sundáme poklici a dopékáme 10 minut odkryté.Vyklápíme na mřížku aby nezvlhl.

 

 

31.jpg

 

 

33.jpg

 

 

 

Vyhledávání

Foto dne

CESTOVÁNÍ

 

Nenechte si ujít povídání o cestách po místech více či méně známých..