Svátky

Dobré odpoledne,
dnes je úterý 21.5.2024
svátek má Monika
zítra Emil

Krátce

TOP 10 druhů potravin,
které jsou zdrojem vápníku.

Citáty

DIOGENÉS
Vzdělání přináší mladým lidem umírněnost, starým útěchu, chudým bohatství a bohatým ozdobu.

Hermelínové špízy

Potřebujeme:

2 hermelíny
2 menší cibule
3 vejce
70g tvrdého salámu
hladká mouka
strouhanka
olej na smažení

Příprava:

Hermelín rozkrájíme asi tak na osm dílků. Střídavě napichujeme na špejli kousky hermelínu, plátky salámu a cibuli.

Číst dál...

Vepřové na divoko

Potřebujeme:

1,5kg vepřové kýty
200g uzeného bůčku
350g kořenové zeleniny
divoké koření
Zakysanou smetanu
Tymián, bobkový list
Masový vývar (z kostky)
Cibuli
Sůl
Olej

Příprava:

Vepřovou kýtu omyjeme, osušíme a na několika místech protáhneme...

Číst dál...

Šunko-sýrové kuličky

Potřebujeme:

150g šunky
150g sýru eidam
200g Lučiny
70g změklého másla
2 lžíce najemno nakrájené cibule
sůl, pepř
mletá sladká paprika
najemno nakrájená pažitka
sezamová semínka

Příprava:

V misce důkladně promícháme Lučinu a máslo. Přidáme nadrobno...

Číst dál...

Vepřové medailonky na zázvoru

Potřebujeme:

1kg vepřové kotlety
2 cibule
2 papriky
2 rajčata
50g zázvoru
150g nakládaných žampiónů
Sůl, pepř
Plnotučná hořčice
Hladká mouka
Tuk

Příprava:

Maso nakrájíme na plátky, naklepeme a na okrajích nařízneme, aby se nekroutili.

Číst dál...

Koláč z ovesných vloček

Potřebujeme:

100g ovesných vloček
4dcl mléka
200g hrubé mouky
1 prášek do pečiva
4 lžičky kakaa
6 lžic medu
50g rozpuštěného tuku (Hera)
špetku skořice
citrónovou kůru

Příprava:

Vločky rozdrtíme, dáme do mísy, zalijeme vařícím mlékem a necháme...

Číst dál...

Vídeňský řízek z hlívy ústřičné

Na 2 porce potřebujeme:
800g hlívy ústřičné po odstranění tuhých částí zbude asi 400g klobouků
50g hladké mouky
2 vejce
Strouhanku ze tří rohlíků
olej na smažení
pepř nebo kořenící směs
sůl
Postup:
Používáme kloboučky hlívy, zbavené tuhých částí třeně...

Číst dál...

Polévka s játrovými knedlíčky

Potřebujeme:

1,5 l vývaru
100g jater
Hl. mouku
Strouhanku
Sůl, pepř
Majoránku
Žloutek z 1 vejce
Zelenou petrželku
Stroužek česneku
200g polévkové zeleniny

Příprava:

Základem každé polévky je vývar, který si připravíme z příslušných kostípodle...

Číst dál...

Gulášová polévka s mletým masem

Potřebujeme:

300g brambor
300g mletého masa
2 cibule
200g mražené kořenové zeleniny
5 stroužků česneku
sůl, pepř
mletou papriku
kmín
majoránku
hladkou mouku
tuk

Příprava:

Brambory nakrájíme na kostičky a vaříme v osolené vodě s...

Číst dál...

Žampióny na paprice

Potřebujeme:

250g žampiónů
50g másla
200ml smetany
Cibule
Mletou papriku
Sůl, pepř
Mléko
Hladká mouka

Příprava:

Žampióny omyjeme, oloupeme a pokrájíme na větší kousky. Cibuli oloupeme, pokrájíme na drobno a na oleji osmahneme do světla. Přidáme...

Číst dál...

Těstoviny po italsku s kuřecím masem

Potřebujeme:

300g těstovin
300g kuřecího masa
1 vejce
Solamyl
Vegetu
Bazalku
Pórek
Paličku česneku
Chili paprička
Olivový olej
Sůl, pepř

Příprava:

kuřecí maso nakrájíme na proužky, Opepříme, posypeme Vegetou, přidáme rozšlehané vejce, lžíci...

Číst dál...

Vyhledávání

Foto dne

CESTOVÁNÍ

 

Nenechte si ujít povídání o cestách po místech více či méně známých..