Články

Svátky

Dobré dopoledne,
dnes je pondělí 16.6.2025
svátek má Zbyněk
zítra Adolf

Krátce

TOP 10 druhů potravin,
které jsou zdrojem vápníku.

Citáty

ROBERT BURNS
Je lépe v lásce rázem zklamat, než ji dlouho předstírat.

Hermelínové špízy

Potřebujeme:

2 hermelíny
2 menší cibule
3 vejce
70g tvrdého salámu
hladká mouka
strouhanka
olej na smažení

Příprava:

Hermelín rozkrájíme asi tak na osm dílků. Střídavě napichujeme na špejli kousky hermelínu, plátky salámu a cibuli.

Číst dál...

Vepřové na divoko

Potřebujeme:

1,5kg vepřové kýty
200g uzeného bůčku
350g kořenové zeleniny
divoké koření
Zakysanou smetanu
Tymián, bobkový list
Masový vývar (z kostky)
Cibuli
Sůl
Olej

Příprava:

Vepřovou kýtu omyjeme, osušíme a na několika místech protáhneme...

Číst dál...

Šunko-sýrové kuličky

Potřebujeme:

150g šunky
150g sýru eidam
200g Lučiny
70g změklého másla
2 lžíce najemno nakrájené cibule
sůl, pepř
mletá sladká paprika
najemno nakrájená pažitka
sezamová semínka

Příprava:

V misce důkladně promícháme Lučinu a máslo. Přidáme nadrobno...

Číst dál...

Vepřové medailonky na zázvoru

Potřebujeme:

1kg vepřové kotlety
2 cibule
2 papriky
2 rajčata
50g zázvoru
150g nakládaných žampiónů
Sůl, pepř
Plnotučná hořčice
Hladká mouka
Tuk

Příprava:

Maso nakrájíme na plátky, naklepeme a na okrajích nařízneme, aby se nekroutili.

Číst dál...

Koláč z ovesných vloček

Potřebujeme:

100g ovesných vloček
4dcl mléka
200g hrubé mouky
1 prášek do pečiva
4 lžičky kakaa
6 lžic medu
50g rozpuštěného tuku (Hera)
špetku skořice
citrónovou kůru

Příprava:

Vločky rozdrtíme, dáme do mísy, zalijeme vařícím mlékem a necháme...

Číst dál...

Vídeňský řízek z hlívy ústřičné

Na 2 porce potřebujeme:
800g hlívy ústřičné po odstranění tuhých částí zbude asi 400g klobouků
50g hladké mouky
2 vejce
Strouhanku ze tří rohlíků
olej na smažení
pepř nebo kořenící směs
sůl
Postup:
Používáme kloboučky hlívy, zbavené tuhých částí třeně...

Číst dál...

Polévka s játrovými knedlíčky

Potřebujeme:

1,5 l vývaru
100g jater
Hl. mouku
Strouhanku
Sůl, pepř
Majoránku
Žloutek z 1 vejce
Zelenou petrželku
Stroužek česneku
200g polévkové zeleniny

Příprava:

Základem každé polévky je vývar, který si připravíme z příslušných kostípodle...

Číst dál...

Gulášová polévka s mletým masem

Potřebujeme:

300g brambor
300g mletého masa
2 cibule
200g mražené kořenové zeleniny
5 stroužků česneku
sůl, pepř
mletou papriku
kmín
majoránku
hladkou mouku
tuk

Příprava:

Brambory nakrájíme na kostičky a vaříme v osolené vodě s...

Číst dál...

Žampióny na paprice

Potřebujeme:

250g žampiónů
50g másla
200ml smetany
Cibule
Mletou papriku
Sůl, pepř
Mléko
Hladká mouka

Příprava:

Žampióny omyjeme, oloupeme a pokrájíme na větší kousky. Cibuli oloupeme, pokrájíme na drobno a na oleji osmahneme do světla. Přidáme...

Číst dál...

Těstoviny po italsku s kuřecím masem

Potřebujeme:

300g těstovin
300g kuřecího masa
1 vejce
Solamyl
Vegetu
Bazalku
Pórek
Paličku česneku
Chili paprička
Olivový olej
Sůl, pepř

Příprava:

kuřecí maso nakrájíme na proužky, Opepříme, posypeme Vegetou, přidáme rozšlehané vejce, lžíci...

Číst dál...

Vyhledávání

Foto dne

CESTOVÁNÍ

 

Nenechte si ujít povídání o cestách po místech více či méně známých..