Červená řepa

Tato plodina patří do botanické čeledi merlíkovitých; je poddruhem řepy obecné. Původně pochází ze Středomoří (znali jí už staří Římané, kteří jí používali jako lék) a v průběhu staletí byla vyšlechtěna z původně tenkých kořínků do dnešní podoby tlusté bulvy.
Vyznačuje se poměrně malou kalorickou hodnotou – 100 g má pouze asi 200 kJ, ale obsahuje hodně sacharidů (10,6 g – jednoduchý řepný cukr, který je výborným okamžitým zdrojem energie), dále 0,1 g tuků, 1,8 g bílkovin a 2,3 g vlákniny. Z nerostných látek v ní najdeme křemík, železo, mangan, draslík, dále vitamíny B a C, betakarotén a kyselinu listovou.
Má mnoho příznivých účinků na lidský organismus. Především obsahuje antioxidant, díky němuž má svou typickou barvu - ten umí bojovat proti rakovině a čistí krev. Uvedená zelenina také zvyšuje odolnost a obranyschopnost organismu, povzbuzuje látkovou výměnu (má detoxikační účinky – vyplavuje škodliviny ven z těla) a trávení. Je rovněž důležitá pro naše kosti, šlachy i vazy. Snižuje hladinu cholesterolu, posiluje činnost jater (regeneruje jaterní buňky) a žlučníku, působí preventivně proti tvorbě usazenin v cévách, mírní záněty. Podporuje krvetvorbu – slouží jako prevence chudokrevnosti a jejím důsledkům: únavě, apatii či podrážděnosti i bledosti pokožky. Má též pozitivní vliv na oči (zrakovou ostrost). Celkově zpomaluje stárnutí.
Tepelnou úpravou bohužel ztrácí značný podíl svých cenných látek. Nedoporučuje se lidem, kteří mají dispozice k ledvinovým kamenům, není vhodná ani pro výživu kojenců (obsahuje dusičnany).
Z kosmetické stránky je nepostradatelná pro zdravé vlasy a nehty.
Tato plodina je tedy velice prospěšná, i když jí většinou známe jen ve sterilované formě. To však nemusí být vůbec na škodu.