Svátky

Dobré poledne,
dnes je pátek 19.4.2024
svátek má Rostislav
zítra Marcela

Krátce

TOP 10 druhů potravin,
které jsou zdrojem vápníku.

Citáty

OTTO VON BISMARCK
Zamilovat se znamená přestat srovnávat. 

Červená řepa

Tato plodina patří do botanické čeledi merlíkovitých; je poddruhem řepy obecné. Původně pochází ze Středomoří (znali jí už staří Římané, kteří jí používali jako lék) a v průběhu staletí byla vyšlechtěna z původně tenkých kořínků do dnešní podoby tlusté bulvy.
   Vyznačuje se poměrně malou kalorickou hodnotou – 100 g má pouze asi 200 kJ, ale obsahuje hodně sacharidů (10,6 g – jednoduchý řepný cukr, který je výborným okamžitým zdrojem energie), dále 0,1 g tuků, 1,8 g bílkovin a 2,3 g vlákniny. Z nerostných látek v ní najdeme křemík, železo, mangan, draslík, dále vitamíny B a C, betakarotén a kyselinu listovou.
   Má mnoho příznivých účinků na lidský organismus. Především obsahuje antioxidant, díky němuž má svou typickou barvu - ten umí bojovat proti rakovině a čistí krev. Uvedená zelenina také zvyšuje odolnost a obranyschopnost organismu, povzbuzuje látkovou výměnu (má detoxikační účinky – vyplavuje škodliviny ven z těla) a trávení. Je rovněž důležitá pro naše kosti, šlachy i vazy. Snižuje hladinu cholesterolu, posiluje činnost jater (regeneruje jaterní buňky) a žlučníku, působí preventivně proti tvorbě usazenin v cévách, mírní záněty. Podporuje krvetvorbu – slouží jako prevence chudokrevnosti a jejím důsledkům: únavě, apatii či podrážděnosti i bledosti pokožky. Má též pozitivní vliv na oči (zrakovou ostrost). Celkově zpomaluje stárnutí.
   Tepelnou úpravou bohužel ztrácí značný podíl svých cenných látek. Nedoporučuje se lidem, kteří mají dispozice k ledvinovým kamenům, není vhodná ani pro výživu kojenců (obsahuje dusičnany).
   Z kosmetické stránky je nepostradatelná pro zdravé vlasy a nehty.
   Tato plodina je tedy velice prospěšná, i když jí většinou známe jen ve sterilované formě. To však nemusí být vůbec na škodu.

 

 

Vyhledávání

Foto dne

CESTOVÁNÍ

 

Nenechte si ujít povídání o cestách po místech více či méně známých..