Zelený čaj
Pochází z oblastí Číny a Indie, kde se pije už téměř čtyři tisíce let (již tehdy se věřilo, že umí zabraňovat mnoha nemocem). V Evropě se rozšířil teprve v devadesátých letech minulého století.
Při jeho zpracování nedochází k fermentaci (komplex chemických procesů, který ovlivňuje jeho kvalitu) a proto si zachovává všechny své účinné látky v původní podobě.
Obsahuje asi o třetinu méně kofeinu než čaj černý. Najdeme v něm také mnoho prospěšných složek: například vitamíny A, B, C, E i K; z minerálních prvků třeba draslík, vápník, fluor, železo, dále třísloviny (mnohem více než v jeho černém protějšku) a hodně antioxidantů.
Je celkem proslavený svými prospěšnými vlastnostmi. Například odborníci tvrdí, že jeho pravidelné pití může snížit riziko vzniku rakoviny některých orgánů až na polovinu. Dále posiluje imunitní systém - bojuje proti virům i plísním, zvyšuje schopnost koncentrace, brání únavě (dodává tělu energii i optimismus)a pomáhá proti demenci. Léčí dýchací potíže, slouží jako prevence cukrovky; rovněž čistí ucpané cévy a tepny (tím se stará o optimální průtok krve), celkově podporuje krevní oběh a upravuje vysoký tlak. Snižuje hladinu cholesterolu; má dobrý vliv i na samotné srdce. Rovněž reguluje střevní mikroflóru, zamezuje výskytu hnilobných procesů v trávicím ústrojí, urychluje látkovou výměnu. Podporuje činnost močové soustavy. Též zpevňuje kosti i zuby (při kloktání působí kladně i na dásně).
Především ženy jej znají jako prostředek napomáhající hubnutí, protože je účinný při spalovaní tuků a mírně potlačuje chuť k jídlu.
Uplatňuje se také v kosmetice – udržuje čistou, zdravou a hebkou pokožku, zklidňuje jí a regeneruje, mírní spáleniny od sluníčka a zpomaluje proces stárnutí jako takový. Proto se přidává do různých průmyslově vyráběných pleťových vod, mlék, krémů i parfémů.
Tento druh můžeme upotřebit i jako odstraňovač zápachů nebo ochranu proti korozi (stačí otírat ocelové nádobí použitými čajovými lístky).
Podle posledního průzkumu svůj efekt zvyšuje, pokud jej osladíme trochou medu. Výsledek se samozřejmě nejlépe projeví při rovnoměrném popíjení (dva až tři šálky denně). Obecně se doporučuje zalévat produkt vodou zchladlou na 60 – 80 stupňů Celsia (protože při použití tekutiny příliš horké bude hodně hořký) a luhovat 2-3 minuty.
Je tedy zřejmé, že zelený čaj může tělu v lecčems prospět. Tak sem s ním!
Při jeho zpracování nedochází k fermentaci (komplex chemických procesů, který ovlivňuje jeho kvalitu) a proto si zachovává všechny své účinné látky v původní podobě.
Obsahuje asi o třetinu méně kofeinu než čaj černý. Najdeme v něm také mnoho prospěšných složek: například vitamíny A, B, C, E i K; z minerálních prvků třeba draslík, vápník, fluor, železo, dále třísloviny (mnohem více než v jeho černém protějšku) a hodně antioxidantů.
Je celkem proslavený svými prospěšnými vlastnostmi. Například odborníci tvrdí, že jeho pravidelné pití může snížit riziko vzniku rakoviny některých orgánů až na polovinu. Dále posiluje imunitní systém - bojuje proti virům i plísním, zvyšuje schopnost koncentrace, brání únavě (dodává tělu energii i optimismus)a pomáhá proti demenci. Léčí dýchací potíže, slouží jako prevence cukrovky; rovněž čistí ucpané cévy a tepny (tím se stará o optimální průtok krve), celkově podporuje krevní oběh a upravuje vysoký tlak. Snižuje hladinu cholesterolu; má dobrý vliv i na samotné srdce. Rovněž reguluje střevní mikroflóru, zamezuje výskytu hnilobných procesů v trávicím ústrojí, urychluje látkovou výměnu. Podporuje činnost močové soustavy. Též zpevňuje kosti i zuby (při kloktání působí kladně i na dásně).
Především ženy jej znají jako prostředek napomáhající hubnutí, protože je účinný při spalovaní tuků a mírně potlačuje chuť k jídlu.
Uplatňuje se také v kosmetice – udržuje čistou, zdravou a hebkou pokožku, zklidňuje jí a regeneruje, mírní spáleniny od sluníčka a zpomaluje proces stárnutí jako takový. Proto se přidává do různých průmyslově vyráběných pleťových vod, mlék, krémů i parfémů.
Tento druh můžeme upotřebit i jako odstraňovač zápachů nebo ochranu proti korozi (stačí otírat ocelové nádobí použitými čajovými lístky).
Podle posledního průzkumu svůj efekt zvyšuje, pokud jej osladíme trochou medu. Výsledek se samozřejmě nejlépe projeví při rovnoměrném popíjení (dva až tři šálky denně). Obecně se doporučuje zalévat produkt vodou zchladlou na 60 – 80 stupňů Celsia (protože při použití tekutiny příliš horké bude hodně hořký) a luhovat 2-3 minuty.
Je tedy zřejmé, že zelený čaj může tělu v lecčems prospět. Tak sem s ním!