Svátky

Dobré dopoledne,
dnes je sobota 20.4.2024
svátek má Marcela
zítra Alexandra

Krátce

TOP 10 druhů potravin,
které jsou zdrojem vápníku.

Citáty

STANISLAW CZOSNOWSKI
Každý člověk se dívá na smrt, jako by byl jediný nebo aspoň první, kdo má umřít.

Kubánský recept na dlouhověkost

Na Kubě žije více než tři tisíce stoletých osob, což budí zasloužený obdiv a také zájem, proč tomu tak je. Průzkum prováděný badateli v provincii Villa Clara, která se pyšní rekordem – žije zde 54 stoletých občanů – a průměrný věk obyvatel je 78 let, přinesl zajímavé výsledky. Dožít se vysokého věku znamená především vést metodický životní styl, nezříkat se alkoholu, ale ani mu nepodléhat, dopřávat si zato hodně kávy, doutníků a rovněž sexu.

n

Ti, co se dožili věku sta let, jsou vesměs jasné mysli a bez ohledu na vysoký věk stále vykonávají poměrně těžkou práci. Stravují se zdravě, neboť konzumují především zeleninu, maniok, ryby, vejce, mléko a maso.

n

Kuba, kde byl dokonce pod záštitou Eugenia Semana-Houseina, osobního lékaře Fidela Castra, založen klub stodvacetiletých, má snahu, aby těch, kteří dosáhnou tohoto věku, bylo stále více. Nedávno zemřel nejstarší obyvatel, Benito Martinez Abrogan, jemuž bylo údajně 126 let. Zápisu do Guinnesovy knihy rekordů jako nejstaršího člověka na světě se sice nedočkal, neboť svůj věk nemohl doložit rodným listem, ale svůj život si prožil naplno. Měl sice slabé srdce a při chůzi se opíral o hůlku, ale stále ještě dobře slyšel a nepotřeboval brýle. Jeho jídelníček se skládal především z čerstvé zeleniny a malého množství masa a alkohol požíval jen velmi střídmě.

Vyhledávání

Foto dne

CESTOVÁNÍ

 

Nenechte si ujít povídání o cestách po místech více či méně známých..