Med

Přírodní produkt, který má všeléčivé účinky, se hojně využívá v lidovém léčitelství. Mluvíme zde o medu, ať už květovém(nektarovém) nebo medovicovém (lesním). Tento čistý přírodní produkt přechází hned po požití do krve, proto je výborným doplňkem zdravé výživy.
Med vytváří společenství včel sbíráním šťáv z květů nebo stromů a následným přidáním vlastních látek. Med pak ukládají do plástů a nechávají zrát. Je jejich potravou po celé zimní období.
V nektarovém i medovicovém medu nalezneme glukózu, fruktózu, sacharózu, vitamín C a vitamíny skupiny B, vitamín A, minerální látky (vápník, draslík, fosfor, hořčík, sodík, křemík, železo), vitamíny D, K, E a dále látky, jako jsou mateří kašička, aminokyseliny, pyl, éterické oleje. Částečně obsahuje také bílkoviny, zvláště med květový. Med také obsahuje přírodní kyseliny, které mohou vyvolat alergickou reakci, jako jsou pupínky, vyrážka, svědění, dušnost.
Směs rozmixované či nadrobno nakrájené cibule s medem tlumí záněty a bolesti horních cest dýchacích. Med působí jako antibiotikum ničí bakterie, proto je vhodné ho užívat při nachlazení.
Dále je vhodným podpůrným prostředkem při chudokrevnosti, ledvinových potížích, nemocí srdce a žaludku, ale i při alergiích.
Na nespavost je dobré si před spaním dát 1 až 2 lžičky samostatně nebo je přidat do šálku mléka, které lze i ohřát. Med má sedativní účinky. Pomáhá při depresích, nervových vypětích a migrénách.
Díky živinám vhodným pro sval, vitamínu C, vitamínu B, stopovým prvkům, draslíku, hořčíku a hroznovému cukru, napomáhá lepšímu prokrvení srdečního svalu a přispívá k rozšíření věnčitých tepen srdečních.
Med může posloužit jako první pomoc při otrávení houbami, přičemž teplé mléko smíchané s medem podpoří játra.
Pomazáním hnisavých ran pomáhá odlučovat odumřelé tkáně, léčí různá poranění kůže, hojí popáleniny, omrzliny, proleženiny, pomáhá regenerovat suché rty a pokožku. Má desinfekční, regenerační, protizánětlivé, vyživující a hydratující účinky. Proto se často užívá také v kosmetice.
Neopomeňme antisklerotický účinek, předchází zhoršení arteriosklerózy. Nejčastěji med používáme v kombinaci s čajem, ale měli bychom si dát pozor, abychom ho nepřidávali do čaje horkého (více než 40°C), tím bychom zničili jeho veškerou léčivou sílu.
Nejvhodnější je pro děti, sportovce, rekonvalescenty, ale pro jeho široké léčivé účinky by ho měli užívat všichni. Měl by být součástí zdravé výživy používaný jako preventivní lék, ochránce imunity i jako nejlepší přírodní sladidlo.
"