První pomoc při onemocnění z potravin

Pokud onemocníme průjmem nebo zvracením, je třeba doplnit a udržovat dostatek tekutin, minerálních látek a glukózy: pomoci může sladký, ale nepřeslazený čaj. Minerální vody, bujony či vývary jsou zase dobrými zdroji sodíku ztraceného průjmem či zvracením. Lze použít i nápoj obsahující osm lžiček cukru, jednu lžičku soli, šťávu ze dvou pomerančů nebo grapů (pro obsah draslíku), doplněnou do jednoho litru převařenou vodou. Dospělí by měli vypít 250 – 500 ml této tekutiny po malých doušcích během hodiny, děti polovinu. Současně je vhodné podávat „živočišné uhlí“ a preparát Imodium. Po 24 hodinách je vhodný rýžový nebo mrkvový odvar, banán, vařené brambory nebo pyré. Později např. bílý jogurt se živou kulturou. Aby nedošlo k přenosu onemocnění, je třeba důsledně dodržovat hygienu.