Svátky

Dobré odpoledne,
dnes je úterý 30.5.2023
svátek má Ferdinand
zítra Kamila

Krátce

TOP 10 druhů potravin,
které jsou zdrojem vápníku.

Citáty

LUCIUS LUNIUS MODERATUS  COLUMELLA
Nejen přirozenost, ale také výchova utváří povahu. (NON NATURA TANTUM, SED ETIAM DISCIPLINA MORES FACIT

Brambory

Jsou každodenní potravinou, která vedle chleba, masa a mléka přichází na náš stůl. Zasluhují pozornost zejména pro svou všestrannou použitelnost, nízkou cenu, výživnou i biologickou hodnotu a v neposlední řadě i pro uznávané léčivé účinky. Obsah živin v bramborách se během roku mění podle jejich stáří a skladování ( kdy klesá zejména podíl vitamínu C, ale i jiných látek ). Nejhodnotnější jsou brambory nové, které obsahují průměrně 20 % sacharidů ( škrob ), 2 % bílkovin ( velmi kvalitních ) , 1,4 g tuků / 100 g plodiny a 10,6 g vlákniny. Energetická hodnota je pouhých 335 kJ, jsou proto doporučovanou potravinou při redukční dietě i z důvodu, že obsahují méně sušiny než obiloviny – pouze asi 24 % ( z toho tvoří 75 % již zmiňovaný škrob, bílkoviny 5 – 10 % a tuky pouhé 0,4 % ). Ze všech potravin mají také největší sytící efekt. Větší množství brambor se podle lidových léčitelů nedoporučuje jíst při dnavém onemocnění, artróze, artritidě a při problémech s páteří. Ke konzumaci nejsou vhodné také zelené a naklíčené hlízy, protože obsahují toxické alkaloidy, které odolávají i vysokým teplotám. Jinak mají brambory i své léčebné účinky, protože obsahují všechny důležité minerální látky ( hlavně draslík a hořčík ) a stopové prvky, ale ty v malém množství. Například regulují hospodaření s vodou v těle – velký význam mají pro odvodňování při nemocech srdce a ledvin, kdy přítomný draslík pomáhá vyplavit škodliviny z organismu. Dále stimulují a zabezpečují přepravu živin do tělesných buněk, pomáhají vytvářet kostní tkáň, posilují svaly, srdce a krevní oběh. Aktivují látkovou přeměnu ( zbavují kyselin ), povzbuzují tvorbu hormonů, také regulují trávení, přispívají k mentální svěžesti, zahánějí únavu a posilují vazivové tkáně. Rovněž pomáhají při kolikách, problémech s játry, lze je použít strouhané a smíchané s olivovým olejem k léčbě popálenin a oteklých víček. Zábaly z plátků syrových brambor jsou dobré na boláky ( vysávají z nich hnis ) a omrzliny, rozkrojené brambory přiložené ke spánkům tiší bolest hlavy a migrénu. V současnosti vědci také objevili, že tyto plodiny obsahují jisté chemické látky účinné v boji proti virům a rakovině. Své uplatnění mají brambory i v kosmetice, kdy pleťové masky ze syrových i vařených produktů nejen léčí, ale celkově zjemňují a uklidňují podrážděnou pokožku, dále příznivě působí na popraskanou kůži na rukou, pomáhají léčit i ekzémy a různá svědění. Masku na obličej vyrobíme třeba tak, že téměř uvařený brambor rozmačkáme a smícháme se šťávou z poloviny citrónu. Brambory jsou oblíbené v jídelníčku na celém světě, jejich energetická hodnota však výrazně stoupá při smažení. Možná jste nevěděli, že v 18. století byly horké brambory používány za chladných dnů jako ohřívadla na ruce (urozené dámy si je schovávaly do rukávníků a pánové do kapes kabátů ) a mezi církevními hodnostáři bývaly nazývány „plodem ďáblovým“ pro své údajné schopnosti vyvolávat sexuální vzrušení a tak ohrožovat cudnost kázanou církví. Prostě brambory jsou nejen levné a chutné, ale také zdravé a prospěšné.

Vyhledávání

Foto dne

CESTOVÁNÍ

 

Nenechte si ujít povídání o cestách po místech více či méně známých..