Brambory

Jsou každodenní potravinou, která vedle chleba, masa a mléka přichází na náš stůl. Zasluhují pozornost zejména pro svou všestrannou použitelnost, nízkou cenu, výživnou i biologickou hodnotu a v neposlední řadě i pro uznávané léčivé účinky. Obsah živin v bramborách se během roku mění podle jejich stáří a skladování ( kdy klesá zejména podíl vitamínu C, ale i jiných látek ). Nejhodnotnější jsou brambory nové, které obsahují průměrně 20 % sacharidů ( škrob ), 2 % bílkovin ( velmi kvalitních ) , 1,4 g tuků / 100 g plodiny a 10,6 g vlákniny. Energetická hodnota je pouhých 335 kJ, jsou proto doporučovanou potravinou při redukční dietě i z důvodu, že obsahují méně sušiny než obiloviny – pouze asi 24 % ( z toho tvoří 75 % již zmiňovaný škrob, bílkoviny 5 – 10 % a tuky pouhé 0,4 % ). Ze všech potravin mají také největší sytící efekt. Větší množství brambor se podle lidových léčitelů nedoporučuje jíst při dnavém onemocnění, artróze, artritidě a při problémech s páteří. Ke konzumaci nejsou vhodné také zelené a naklíčené hlízy, protože obsahují toxické alkaloidy, které odolávají i vysokým teplotám. Jinak mají brambory i své léčebné účinky, protože obsahují všechny důležité minerální látky ( hlavně draslík a hořčík ) a stopové prvky, ale ty v malém množství. Například regulují hospodaření s vodou v těle – velký význam mají pro odvodňování při nemocech srdce a ledvin, kdy přítomný draslík pomáhá vyplavit škodliviny z organismu. Dále stimulují a zabezpečují přepravu živin do tělesných buněk, pomáhají vytvářet kostní tkáň, posilují svaly, srdce a krevní oběh. Aktivují látkovou přeměnu ( zbavují kyselin ), povzbuzují tvorbu hormonů, také regulují trávení, přispívají k mentální svěžesti, zahánějí únavu a posilují vazivové tkáně. Rovněž pomáhají při kolikách, problémech s játry, lze je použít strouhané a smíchané s olivovým olejem k léčbě popálenin a oteklých víček. Zábaly z plátků syrových brambor jsou dobré na boláky ( vysávají z nich hnis ) a omrzliny, rozkrojené brambory přiložené ke spánkům tiší bolest hlavy a migrénu. V současnosti vědci také objevili, že tyto plodiny obsahují jisté chemické látky účinné v boji proti virům a rakovině. Své uplatnění mají brambory i v kosmetice, kdy pleťové masky ze syrových i vařených produktů nejen léčí, ale celkově zjemňují a uklidňují podrážděnou pokožku, dále příznivě působí na popraskanou kůži na rukou, pomáhají léčit i ekzémy a různá svědění. Masku na obličej vyrobíme třeba tak, že téměř uvařený brambor rozmačkáme a smícháme se šťávou z poloviny citrónu. Brambory jsou oblíbené v jídelníčku na celém světě, jejich energetická hodnota však výrazně stoupá při smažení. Možná jste nevěděli, že v 18. století byly horké brambory používány za chladných dnů jako ohřívadla na ruce (urozené dámy si je schovávaly do rukávníků a pánové do kapes kabátů ) a mezi církevními hodnostáři bývaly nazývány „plodem ďáblovým“ pro své údajné schopnosti vyvolávat sexuální vzrušení a tak ohrožovat cudnost kázanou církví. Prostě brambory jsou nejen levné a chutné, ale také zdravé a prospěšné.