Svátky

Dobré odpoledne,
dnes je úterý 30.5.2023
svátek má Ferdinand
zítra Kamila

Krátce

TOP 10 druhů potravin,
které jsou zdrojem vápníku.

Citáty

ERICH MARIA REMARQUE
Štěstí leží okolo nás. Je třeba ho jen zvednout.

Čaj Pchu-er – nápoj blažených

Těžko by se dalo vyčíslit, kolik milovníků voňavého nápoje zlatavého až temně hnědého zabarvení na něj pělo chválu. Ostatně, čaj je oblíbeným mokem téměř pět tisíc let. Alespoň legenda, pocházející z roku 2737 př. n. l. to dokládá. Vypráví příběh o čínském císaři Šen-nungovi, jenž při převařování vody na pití přikládal do ohně větvičkami stromů rostoucích kolem. Ožehlé lístky, vznášející se vzhůru napadaly do vroucí vody a vůně, která se z ní linula, císaře podnítila k ochutnání. Osvěžující mok zachutnal jako „nejsladší rosa z nebes“. Okoušet jeho blahodárné účinky mohli nejprve pouze vyvolení – císaři, postupně se jeho obliba rozšířila i mezi jejich poddané. Zvěsti o skvělém nápoji se rozšířily i do Evropy, kam se až do poloviny 19. století dovážely fermentované čajové lístky výhradně z Číny. Britové pak zavedli pěstování čajovníku i do dalších oblastí. Zakládali plantáže zejména na svých koloniích v Indii a na Cejlonu, ale také ve východní Africe v Keni a Malawi. Dnešní obchody nabízejí pestrý výběr různých druhů čajů a ve specializovaných prodejnách si může vybrat z bohaté nabídky i ten největší gurmán. My se pro tentokrát zastavíme u krabičky s nápisem Pchu-er (Pu Er, Pu-erh).Tento čaj zemité chutě pochází z čínské provincie Yun-nan. Připravuje se ze zelených lístků, které se opakovaně fermentují, aby získaly červenohnědou barvu. Koupit ho můžeme lisovaný nebo sypaný. Některé jeho formy se vyznačují slabým plísňovým povlakem na listech, který zvýrazňuje určité typické vlastnosti nápoje, rozhodně tedy není známkou špatné kvality, právě naopak. V poslední době doznal tento typ čaje zvláštní obliby pro své léčivé účinky. Snižuje hladinu cholesterolu v krvi, posiluje imunitní systém a játra, usnadňuje trávení, pročišťuje celý organismus, harmonicky ladí celé tělo a vyrovnává energie jin-jang. Je rovněž významným pomocníkem v boji s nadváhou.Je možné ho popíjet celý den, neboť obsahuje málo kofeinu a pomaleji se uvolňuje i vstřebává. Pu-ehr byl kdysi považován za nejvytříbenější čajovou sortu, určenou výhradně pro čínské císaře. Dnes se z jeho blahodárných účinků, jež dokážou mít vliv na prodloužení života i jeho radostného prožívání, můžeme těšit také my.Zdroj: Jana Arcimovičová, Pavel Valíček: Vůně čaje, Nakl. Start

Vyhledávání

Foto dne

CESTOVÁNÍ

 

Nenechte si ujít povídání o cestách po místech více či méně známých..