Zdravé a chutné ořechy

Mlsáte-li rádi oříšky, pochutnáváte si zdravě. Ořechy totiž obsahují krom jiného vitamíny, minerální látky a jsou poměrně bohaté na vlákninu, ale i tuk, který dodá organismu energii. Nezanedbatelná dávka vitaminu skupiny B prospívá k udržování dobrých nervů, zvláště při stresových situacích.Mandle obsahují hořčík, vitaminy skupiny B, vitamin E, železo, draslík, zinek, rostlinné steroly a esenciální mastné kyseliny. Jejich konzumace prospívá zdravému růstu nehtů a vlasů a bílkoviny v nich obsažené podporují regeneraci buněk. Je v nich obsažen i vápník pomáhají udržet silné kosti a chrání před osteoporózou. Mandlový olej se doporučuje při hojení pooperačních jizev.Vlašské ořechyjsou skvělým zákuskem mezi jídly. Prospěšné živiny i olej, vitamíny skupiny B, vitamín E, měď, hořčík, draslík, zinek, bílkoviny a mastné kyseliny omega-3 z nich činí důležitý prvek v naší výživě. Tyto ořechy, jež se podobají tak trochu našemu mozku, brání před ztrátou paměti, podporují správnou činnost srdce, chrání před křečovými žilami a omlazují štítnou žlázu.Kešu oříškyjsou semena stálezeleného ledvinovníku, tropického stromu, jemuž se daří v Brazílii a Indii. Jejich jemná chuť z nich činí opravdovou delikatesu. Oříšky obsahují esenciální mastné kyseliny omega-6, chránící před onemocněním srdce a zároveň přispívají ke snížení hladiny „špatného“ cholesterolu. Selen v nich obsažený zabraňuje vzniku vrásek a podporuje zdraví vlasů, železo zase chrání proti anémii.Lískové oříškyjsou zdrojem energie pro mozek a nervy. Svatá Hildegarda doporučovala lískové oříšky proti impotenci, naložené do medoviny léčily chronický kašel. Obsahují až 50 procent tuku. Para ořechyjsou dobrým pomocníkem udržující naše zdraví a mládí. Téměř 70 % tvoří tuk, jehož složení má protizánětlivé účinky a příznivý vliv pro zdraví kůže, vlasů i dobré paměti. Imunitní systém posiluje vitamin E a selen, který aktivuje glutation, ničící škodlivé volné radikály. Ořechy dokáží snižovat hladinu cholesterolu.Arašídy – podzemnice olejnáobsahují bílkoviny a látky prospívající srdci. Jejich tuky snižují hladinu cholesterolu a brání ucpávání tepen. Obsahují výrazné množství vitaminu E, udržující lesklé vlasy a mladistvou pleť. Nízký glykemický index působí preventivně proti diabetu druhého typu.Pistáciepřivezl ze Střední Asie do Evropy Alexandr Veliký. Jejich složení snižuje krevní tlak a podporuje celkovou imunitu organismu.