Hroznové víno

Přestože hrozny, určené k přímé spotřebě představují pouze zlomek z celosvětové sklizně, jsou oblíbené nejen pro svoji sladkou a typickou chuť charakteristickou pro určité místo pěstování, ale také jako lahodný přírodní lék. Hroznové víno kromě hroznového cukru obsahuje minerální látky jako hořčík, draslík, železo, vápník, dále kompletní (kromě B 12) řadu vitaminu B a rovněž dostatek „céčka“. Vláknina ve slupce bobulí dobře zprůchodňuje střeva. Blahodárné účinky má na ledviny, neboť je pročišťuje od bakterií. Vinné hrozny bohaté i na kyselinu listovou, působí příznivě na krvetvorbu, proto se často doporučují i nastávajícím maminkám. Hrozny červeného vína obsahují látku kvercetin, údajně jednu z nejsilnějších protirakovinných látek, která působí i proti zánětům, houbovým infekcím a virům.Pokud si chcete příjemně pročistit organismus, pak vám přijde vhod týdenní kúra, při níž si budete každý den pochutnávat na jednom velkém hroznu sladkých bobulí. Jen musíte trochu ubrat na vydatnějším jídle, neboť víno obsahuje cukr, i když, pravda, zdravější než bílý rafinovaný.