Broskve pro dobrou chuť i náladu

Broskvoň (Prunus persica) obecná poskytuje ovoce, které nejen výborně chutná a osvěží, ale má také blahodárný vliv na naše zdraví. Plody jsou totiž bohatým zdrojem minerálů a vitamínů, mezi nimiž je zejména draslík, vápník, zinek, železo, sodík, nebo hořčík. Obsahují rovněž provitamin A, vitaminy C a B3. Ne nadarmo je v původní vlasti - Číně, kde se pěstovala již před čtyřmi tisíci lety, považována za symbol dlouhého života. Obchodní karavany putující po hedvábné stezce z Číny ke Středozemnímu moři procházely i Persií, kde ovoce vzbudilo velký zájem a oblibu. Odtud se traduje mylná domněnka, že broskve pocházejí právě odtud (jak prozrazuje i jejich latinský název). Vědecké studie prokázaly, že broskve díky obsahu niacinu podporují duševní pohodu, uklidňují a tlumí podrážděnost. Konzumace broskví nezatěžuje trávicí soustavu, neboť šťávy, které obsahují, podporují vylučování a působí i mírně projímavě. Optimální poměr draslíku a sodíku má příznivý vliv na činnost ledvin. Protože plod obsahuje až 88 procent vody a jen 9 procent cukru, hodí se výborně při redukčních dietách. Účinky broskví ocení i ženy, pečující o vzhled své pleti, neboť kosmetická maska z rozmačkané dužiny ji osvěží a rozjasní. Obdobné účinky jako broskve mají i nektarinky, které údajně vznikly z náhodného zkřížení broskve a švestky.