Svátky

Dobré ráno,
dnes je pátek 19.4.2024
svátek má Rostislav
zítra Marcela

Krátce

TOP 10 druhů potravin,
které jsou zdrojem vápníku.

Citáty

ST. AURELIUS AUGUSTINUS
Žena je živočich, který nemá ani pevnost, ani stálost.

Rýže

Patří mezi nejstarší známé obiloviny. Pochází z tropických oblastí Afriky a Asie, kde byla pěstována údajně už před 6500 lety. V Evropě se však objevila až kolem roku 1000 našeho letopočtu a k nám do Čech se dostala vývozem ze Španělska, a to až v 16. Století. Zejména v asijských zemích je velice důležitá, protože tvoří až dvě třetiny potravinového příjmu tamních obyvatel. Pěstuje se na speciálně upravených, důmyslným systémem zavlažovaných políčkách – tuto technologii pravděpodobně vymysleli kdysi Číňané. Právě Čína patří mezi největší pěstitele rýže vůbec: tato složka tam zajišťuje až 90 % veškeré úrody, sklízí se proto 2x až 3x ročně. 100 gramů této velice významné potraviny má energetickou hodnotu 1460 kJ, dále obsahuje 74 g sacharidů (převážně škrob), 2,2 g tuků, 7 g bílkovin a 2,2 g vlákniny. Najdeme zde i cenné minerální látky, například železo, hořčík, zinek, také draslík a sodík. Z vitamínů je obsažena řada B. Nejčastěji dělíme rýži na krátkozrnnou a dlouhozrnnou, nebo také na bílou (průmyslově dokonale opracovanou) a hnědou (přírodní), která je mnohem bohatší na vlákninu a obecně je velice doporučována odborníky na zdravou výživu. Za zmínku stojí také rýžové otruby, které jsou získávány při mletí produktu a jsou velice ceněny jako prevence rakoviny tlustého střeva (úmrtnost na tuto formu nádorového onemocnění je u nás stále nejvyšší). Pokrmy z uvedené suroviny jsou lehce stravitelné, takže se uplatňují zejména v léčebné výživě a v nemocniční stravě, kde tvoří nezanedbatelnou součást dietního jídelníčku pacientů. Z jejích prospěšných vlastností jmenujme kupříkladu zmírňování nadýmání, pálení žáhy a vůbec pomoc při trávicích obtížích (také regulace zácpy či průjmu). Dále je osvědčeným lékem i na ledvinová onemocnění, při vysokém krevním tlaku a poruchách krevního oběhu obecně. Rovněž rýžový olej má podle posledních studií příznivý vliv na snižování hladiny cholesterolu v krvi. A nesmíme zapomenout, že rýže je nezastupitelná u pacientů s bezlepkovou dietou, protože jim slouží jako náhrada obilných výrobků (z pšenice, žita a ovsa). Rýžový nápoj se zase používá jako alternativa kravského mléka, jelikož neobsahuje laktózu (takže ho ocení hlavně lidé s mléčnou alergií). Z rýže se vyrábí také alkoholické nápoje. Známé Saké je tradiční japonské víno, Arak zase destilát vyráběný převážně v Libanonu, Sýrii a Iráku. Své uplatnění má tato plodina i v kosmetice, kdy se přidává do průmyslově vyráběných čistících pleťových masek či pěn. Podle některých orientálních kultur je rýže symbolem plodnosti, neboť z každého jednoho zrnka může vyrůst tolik klásků, že mohou obsahovat až tři tisíce (!) dalších semínek. Odtud také pramení tradice házení zrníček rýže při svatbách na novomanžele – přeje se jim tak hodně dětí. Zkrátka využití této nenápadné drobné bílé plodiny je velice pestré, byť největší uplatnění nachází přece jen v kuchyni. Proto si bez ní neumíme náš každodenní život vůbec představit.

Vyhledávání

Foto dne

CESTOVÁNÍ

 

Nenechte si ujít povídání o cestách po místech více či méně známých..