Jablko

Je naše nejběžnější ovoce. Pochází z jihozápadní Číny, odkud se postupně rozšířilo do celého světa. Dnes už existuje údajně na 20 tisíc různých jablečných odrůd. Je to zapříčiněno patrně i tím, že jabloně patří mezi nejodolnější ovocné stromy, které lze pěstovat až do výšky 700 metrů nad mořem. Průměrné jablko je složeno z 85 % z vody, má asi 255 kJ. Dále obsahuje ve 100 gramech až 14,4 g sacharidů, kupodivu 0,4 g tuků, 0,4 g bílkovin a 1,8 g vlákniny. Zmíněná vláknina (pektin) je velice důležitá pro trávicí systém organismu, také snižuje hladinu cholesterolu, krevních tuků a pomáhá při nemocech srdce. V jablíčkách najdeme samozřejmě i vitamín C a kyselinu jablečnou, která přispívá ke kyselé chuti zelených plodů, zesiluje účinek antioxidantů a působí proti hnědnutí ovoce. Podle posledních průzkumů mají jablka i protirakovinné účinky díky přítomné přírodní chemické látce quercetinu a ochraně DNA v tělesných buňkách. Také pomáhají při revmatismu (zvláště pokud pijeme odvar připravený ze tří jablek vařených 15 minut v 1 litru vody), posilují dásně, jsou prospěšná i při nachlazení, kašli a chrapotu (nastrouhané jablko a šťáva z něj může pomoci srazit horečku, spolu ze šťávou z citronu rozpouští a uvolňuje hleny) a dezinfikují ústní dutinu. Toto ovoce je vhodné i pro diabetiky, neboť pomáhá regulovat hladinu krevního cukru. Rovněž není bez zajímavosti, že jablečné antioxidanty chrání mozek před Parkinsonovou a Alzheimerovou chorobou, takže jablka jsou vítanou potravinou i pro starší lidi. Ovocný cukr zde je zase zdrojem energie také pro naši pokožku, jiné prospěšné látky pro změnu brání kornatění tepen a mají své uplatnění i při léčení chudokrevnosti. Zkrátka tento plod je všelék a ne nadarmo jedno anglické lidové pořekadlo tvrdí, že „jedno jablko denně doktora zahání“. Známé je samozřejmě široké použití jablek v kuchyni, přičemž platí, že nejvíce živin je ve slupce. Proto bychom je měli zpracovávat neloupaná (ale důkladně omytá). Již naše prababičky z nich vyráběly křížaly, což jsou vlastně usušené jablečné plátky. V minulosti, kdy různé sladkosti nebyly tak dostupné, byla tato pochoutka prostými lidmi (hlavně dětmi ) velice ceněna. Můžeme si je udělat i dnes, třeba v troubě, ale platí, že teplota v ní by neměla přesáhnout 80 stupňů a doba sušení musí být přímo úměrná tloušťce plátků. Také si lze podomácku připravit lahodný jablečný čaj, buďto přímo ze sušených slupek samotných, nebo ve směsi s plodem nakrájeným na kousky. Tyto suroviny zalijeme horkou vodou, necháme nejméně 5 minut luhovat a můžeme ochutit medem a citronem (případně i mletou skořicí). Proti bolesti hlavy je možné namixování 200 ml jablečného octa a 200 ml vody se třemi kapkami mátového olejíčku a následná inhalace horké tekutiny asi 4 – 5 minut s ručníkem přetáhnutým přes hlavu. Jablka mají své uplatnění i v kosmetickém průmyslu, kde se využívá jejich schopnosti čistit a regenerovat pokožku, nebo jako prostředku pro jemné a lesklé vlasy. I doma si lze udělat jablečnou masku – máme na výběr z několika možností : Nastrouhejte menší jablko a smíchejte s pár lžičkami přírodního jogurtu. Kašičku naneste na vyčištěnou pleť a nechte působit 15 minut, poté opláchněte vodou a naneste hydratační krém. Tato maska pokožku napne a prokrví, bude svěží se zdravou barvou a působí mladistvě. Maska na akné : oloupejte a zbavte jádřince 1 jablko, povařte ho asi s 200 ml vody. Potom rozmačkejte, smíchejte s odvarem a hmotu naneste na obličej. Nechte působit 20 minut, poté umyjte a naneste pleťový krém. Pokožka se rozjasní a rozzáří. Maska na mastnou pleť : rozmixujte oloupané jablko (bez jádřince) s ovesnými vločkami a naneste na obličej. Opláchněte po 20 minutách. Maska proti vráskám : nastrouhejte 1 neoloupané jablko a přimíchejte půl lžičky mleté skořice. Dejte na tvář a krk a ponechte 20 minut. Jablečná maska s mlékem : Nastrouháme jablko, smícháme se lžící vlažného mléka a lžící medu. Necháme působit 10 minut, poté opláchneme vlažnou vodou. Maska pro suchou pokožku : čtvrt jablka, 1 lžíce mletých lněných semínek, 1 lžíce smetany, žloutek, hrníček teplé vody. Semínka namočte do vody a po pár minutách smíchejte s ostatními přísadami. Naneste na tvář a nechte 15 minut, poté smyjte.Tato maska dodá vlhkost a výživu. Maska pro hladkou pleť : Smíchejte 1 nastrouhané jablko s 1 lžící medu, nebo s 1 našlehaným bílkem. Naneste na obličej a umyjte po 5 minutách.Přípravek stáhne póry. Ke každodennímu ošetření a regeneraci pokožky v domácích podmínkách si lze připravit i pleťové tonikum : smíchejte 50 ml jablečného octa a 50 ml neperlivé minerální vody. Dobře protřepejte a používejte při čištění pokožky vatovým odličovacím tampónem. Jablka z domácí sklizně samozřejmě skladujeme, ale musíme být při tom trošku opatrní, protože postupně uvolňují etylén (přírodní plyn, který způsobuje rychlejší dozrávání jiných druhů ovoce a zeleniny). Měli bychom je proto uchovávat odděleně od ostatních produktů a také v chladu, aby zbytečně nehnila. Mít doma toto ovoce se prostě vyplatí v každém případě.Naštěstí je i cenově dostupné pro všechny a v obchodech si lze většinou vybrat z více odrůd. Takže : dobrou chuť !