Svátky

Dobré odpoledne,
dnes je úterý 30.5.2023
svátek má Ferdinand
zítra Kamila

Krátce

TOP 10 druhů potravin,
které jsou zdrojem vápníku.

Citáty

SERGEJ DAVYDOV
Malá láska, když není opětována, se změní v přátelství

Jablko

Je naše nejběžnější ovoce. Pochází z jihozápadní Číny, odkud se postupně rozšířilo do celého světa. Dnes už existuje údajně na 20 tisíc různých jablečných odrůd. Je to zapříčiněno patrně i tím, že jabloně patří mezi nejodolnější ovocné stromy, které lze pěstovat až do výšky 700 metrů nad mořem. Průměrné jablko je složeno z 85 % z vody, má asi 255 kJ. Dále obsahuje ve 100 gramech až 14,4 g sacharidů, kupodivu 0,4 g tuků, 0,4 g bílkovin a 1,8 g vlákniny. Zmíněná vláknina (pektin) je velice důležitá pro trávicí systém organismu, také snižuje hladinu cholesterolu, krevních tuků a pomáhá při nemocech srdce. V jablíčkách najdeme samozřejmě i vitamín C a kyselinu jablečnou, která přispívá ke kyselé chuti zelených plodů, zesiluje účinek antioxidantů a působí proti hnědnutí ovoce. Podle posledních průzkumů mají jablka i protirakovinné účinky díky přítomné přírodní chemické látce quercetinu a ochraně DNA v tělesných buňkách. Také pomáhají při revmatismu (zvláště pokud pijeme odvar připravený ze tří jablek vařených 15 minut v 1 litru vody), posilují dásně, jsou prospěšná i při nachlazení, kašli a chrapotu (nastrouhané jablko a šťáva z něj může pomoci srazit horečku, spolu ze šťávou z citronu rozpouští a uvolňuje hleny) a dezinfikují ústní dutinu. Toto ovoce je vhodné i pro diabetiky, neboť pomáhá regulovat hladinu krevního cukru. Rovněž není bez zajímavosti, že jablečné antioxidanty chrání mozek před Parkinsonovou a Alzheimerovou chorobou, takže jablka jsou vítanou potravinou i pro starší lidi. Ovocný cukr zde je zase zdrojem energie také pro naši pokožku, jiné prospěšné látky pro změnu brání kornatění tepen a mají své uplatnění i při léčení chudokrevnosti. Zkrátka tento plod je všelék a ne nadarmo jedno anglické lidové pořekadlo tvrdí, že „jedno jablko denně doktora zahání“. Známé je samozřejmě široké použití jablek v kuchyni, přičemž platí, že nejvíce živin je ve slupce. Proto bychom je měli zpracovávat neloupaná (ale důkladně omytá). Již naše prababičky z nich vyráběly křížaly, což jsou vlastně usušené jablečné plátky. V minulosti, kdy různé sladkosti nebyly tak dostupné, byla tato pochoutka prostými lidmi (hlavně dětmi ) velice ceněna. Můžeme si je udělat i dnes, třeba v troubě, ale platí, že teplota v ní by neměla přesáhnout 80 stupňů a doba sušení musí být přímo úměrná tloušťce plátků. Také si lze podomácku připravit lahodný jablečný čaj, buďto přímo ze sušených slupek samotných, nebo ve směsi s plodem nakrájeným na kousky. Tyto suroviny zalijeme horkou vodou, necháme nejméně 5 minut luhovat a můžeme ochutit medem a citronem (případně i mletou skořicí). Proti bolesti hlavy je možné namixování 200 ml jablečného octa a 200 ml vody se třemi kapkami mátového olejíčku a následná inhalace horké tekutiny asi 4 – 5 minut s ručníkem přetáhnutým přes hlavu. Jablka mají své uplatnění i v kosmetickém průmyslu, kde se využívá jejich schopnosti čistit a regenerovat pokožku, nebo jako prostředku pro jemné a lesklé vlasy. I doma si lze udělat jablečnou masku – máme na výběr z několika možností : Nastrouhejte menší jablko a smíchejte s pár lžičkami přírodního jogurtu. Kašičku naneste na vyčištěnou pleť a nechte působit 15 minut, poté opláchněte vodou a naneste hydratační krém. Tato maska pokožku napne a prokrví, bude svěží se zdravou barvou a působí mladistvě. Maska na akné : oloupejte a zbavte jádřince 1 jablko, povařte ho asi s 200 ml vody. Potom rozmačkejte, smíchejte s odvarem a hmotu naneste na obličej. Nechte působit 20 minut, poté umyjte a naneste pleťový krém. Pokožka se rozjasní a rozzáří. Maska na mastnou pleť : rozmixujte oloupané jablko (bez jádřince) s ovesnými vločkami a naneste na obličej. Opláchněte po 20 minutách. Maska proti vráskám : nastrouhejte 1 neoloupané jablko a přimíchejte půl lžičky mleté skořice. Dejte na tvář a krk a ponechte 20 minut. Jablečná maska s mlékem : Nastrouháme jablko, smícháme se lžící vlažného mléka a lžící medu. Necháme působit 10 minut, poté opláchneme vlažnou vodou. Maska pro suchou pokožku : čtvrt jablka, 1 lžíce mletých lněných semínek, 1 lžíce smetany, žloutek, hrníček teplé vody. Semínka namočte do vody a po pár minutách smíchejte s ostatními přísadami. Naneste na tvář a nechte 15 minut, poté smyjte.Tato maska dodá vlhkost a výživu. Maska pro hladkou pleť : Smíchejte 1 nastrouhané jablko s 1 lžící medu, nebo s 1 našlehaným bílkem. Naneste na obličej a umyjte po 5 minutách.Přípravek stáhne póry. Ke každodennímu ošetření a regeneraci pokožky v domácích podmínkách si lze připravit i pleťové tonikum : smíchejte 50 ml jablečného octa a 50 ml neperlivé minerální vody. Dobře protřepejte a používejte při čištění pokožky vatovým odličovacím tampónem. Jablka z domácí sklizně samozřejmě skladujeme, ale musíme být při tom trošku opatrní, protože postupně uvolňují etylén (přírodní plyn, který způsobuje rychlejší dozrávání jiných druhů ovoce a zeleniny). Měli bychom je proto uchovávat odděleně od ostatních produktů a také v chladu, aby zbytečně nehnila. Mít doma toto ovoce se prostě vyplatí v každém případě.Naštěstí je i cenově dostupné pro všechny a v obchodech si lze většinou vybrat z více odrůd. Takže : dobrou chuť !

Vyhledávání

Foto dne

CESTOVÁNÍ

 

Nenechte si ujít povídání o cestách po místech více či méně známých..