Svátky

Dobré odpoledne,
dnes je pátek 19.4.2024
svátek má Rostislav
zítra Marcela

Krátce

TOP 10 druhů potravin,
které jsou zdrojem vápníku.

Citáty

DENIS DIDEROT
Zlé je, co má více vad než předností, a dobré je, co má více předností než vad.

Proti rakovině rychleji, účinněji a bezpečněji

Ministr Němeček otevřel nové Centrum fotonové terapie v Brně

 

Nové Centrum fotonové terapie, které nabízí pacientům ozařovny vybavené dvěma nejmodernějšími lineárními urychlovači, otevřel dnes (23. 2. 2016) v Masarykově onkologickém ústavu v Brně ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček. Zlepšení onkologické prevence a péče je jednou z hlavních priorit resortu zdravotnictví. Jedním z nástrojů pro posouvání samotné onkologické péče je modernizace přístrojového vybavení center, která umožňují stále kvalitnější, rychlejší a bezpečnější léčbu dospělých i dětských pacientů v co nejširším spektru diagnóz,“ řekl při otevření centra ministr Němeček.

Jednomu ze tří Čechů je během jeho života diagnostikována rakovina a jeden ze čtyř na ni zemře.Celkem mezi námi žije a onkologickou péči potřebuje více než půl milionu pacientů. „Lze-li v rámci této problematiky hovořit o radosti, pak nad tím, že se nám díky podpoře a rozvoji screeningových programů podařilo zvýšit povědomí lidí o potřebě pravidelné prevence i počty včas zachycených nádorů. Jen za jeden rok se díky adresnému zvaní podařilo včas zachytit 600 nově nemocných a dát jim tak nejlepší možnou šanci na vyléčení. I proto budou pojišťovny nadále doručovat adresné pozvánky na screeningy do schránek svých klientů,“ vysvětlil Svatopluk Němeček.

Nově pořízené lineární urychlovače jsou v současnosti nejmodernějšími v České republice. Jedinečnost a potřebnost těchto přístrojů spočívá v jejich na milimetry přesné schopnosti ozářit nádor a zároveň minimalizovat ozáření tkání a orgánů mimo nádorové ložisko. To radikálně zvyšuje bezpečnost léčby. Urychlovače umějí například také automaticky přizpůsobit techniku ozařování podle dýchacích pohybů pacienta. Schopnosti těchto přístrojů významně posouvají kvalitu a šetrnost péče a dovolují vysoce konformně ozařovat i dětské pacienty s minimalizací vedlejších účinků radioterapie.

 

 

ŠTĚPÁNKA ČECHOVÁ
vedoucí tiskového oddělení
tisková mluvčí

 

Vyhledávání

Foto dne

CESTOVÁNÍ

 

Nenechte si ujít povídání o cestách po místech více či méně známých..