Svátky

Dobré odpoledne,
dnes je pátek 19.4.2024
svátek má Rostislav
zítra Marcela

Krátce

TOP 10 druhů potravin,
které jsou zdrojem vápníku.

Citáty

OTTO VON BISMARCK
Člověk není nenahraditelný, když je milován, ale jenom když miluje.

Masaryk, Beneš a vytrvalí abstinenti

Abstinentní svaz se za První republiky hřál na politickém výsluní. K jeho příznivcům patřili presidenti Masaryk i Beneš. V materiálech této organizace se psalo: „Máme své lidi ve všech politických stranách.“ Abstinentní svaz se angažoval nejen ve v prevenci, ale i při pomoci lidem, kteří si vytvořili závislost. V roce 1911 vznikla na území tehdejší Rakouské monarchie první protialkoholní léčebna ve Velkých Kunčicích. Toto zařízení působilo do začátku války, pak byl objekt zabrán pro vojenské účely. Podobný ústav pak působil Československu od roku 1924 v Tuchlově.

Ještě něco historie

Významným podnětem k založení organizace se stala „Zpráva zemského výboru království českého o rozšíření moru kořalečního v království českém“. Ta vyšla tiskem v roce 1901 a vzbudila značný rozruch. Následně v roce 1905 byl založen „Zemský spolek proti alkoholismu v Praze“, jehož členskou základu tvořili hlavně lékaři učitelé a spisovatelé. Na činnost zmíněného spolku navázal Českoslovanský abstinentní svaz, ten vznikl v roce 1908. V roce 1939 po odtržení Slovenska se změnil název organizace na Český abstinentní svaz, za války byla jeho činnost značně omezena. Poválečný rozmach organizace ukončil únor 1948. Roku 1950 došlo k formálnímu sloučení Československého abstinentního svaz a Československého Červeného kříže. Český abstinentní svaz tak fakticky zanikl.Vytrvalí abstinenti se pokusili znovu založit Abstinentní svaz v roce 1968. Když se s jejich žádostí o registraci dlouho nic nedělo, argumentovali, že za Rakouska trvalo schválení stanov týden. Nakonec uspěli, ale nakrátko. Abstinentní svaz byl definitivně rozpuštěn v roce 1973.

Rozpuštěn a nezaložen

Po listopadu 1989 mi telefonoval Doc. Skála, jestli bych se nechtěl podívat na zakládající schůzi obnoveného Českého abstinentního svazu. Na této schůzi se sešla skupina lidí, jejichž průměrný věk činil tak 80 let. Nejmladší byla snad šedesátnice, kterou si tam jeden z pánů přivedl. K založení organizace tehdy už nedošlo, dlouhověcí abstinenti neměli chuť podstupovat příslušné úřední formality.

Jak hodnotit tuto organizaci

Abstinentní svaz předběhl dobu a měl se čile k světu ještě mnohem dříve, než u nás zdomácněly jiné nevládní organizace. Byl produktem relativně vyspělé předválečné české společnosti první poloviny 20. století. Ostatně jeho spoluzakladatelem a dlouholetým předsedou byl jeden z otců české sociologie, profesor University Karlovy Dr. Břetislav Foustka. Nakolik byly snahy této organizace účinné, lze nesnadno odhadovat, protože spotřebu alkoholu ovlivňuje řada činitelů. I tak stojí za zmínku, že v 30. letech 20. století byla spotřeba alkoholu na jednoho obyvatele v Československu zhruba třetinová se spotřebou dnešní.

Masaryk z vlastní zkušenosti

Masaryk byl od roku 1929 členem Českoslovanského abstinentního svazu. Masaryka kdysi pozvali na zahájení pivovarnické výstavy. Připravený fotograf měl prezidenta zvěčnit s půllitrem v ruce. Obrázek chtěli pivovarníci použít v reklamě. Abstinent Masaryk ale lest prohlédl. Podávaný korbel ani nevzal do ruky. Jen se prstem dotkl pěny. Fotograf ho s prstem namočeným do piva a štítivým výrazem tváře sice zachytil, ale tato fotografie pochopitelně neposloužila reklamě alkoholu. Využil ji jako pohlednici právě Abstinentní svaz. Nedá nám to, abychom vám nenabídli ještě jednu Masarykovu myšlenku, která se opírá o jeho vlastní životní zkušenost: „Bez pití život v každém ohledu jest krásnější. Člověk nepijící, který má svěží všechny své smysly, uvidí tolik krásného v životě, přírodě, společnosti, ve své práci, o čem se mu ani nezdálo, pokud byl ve své alkoholické mlhovině.“

Literatura

Připraveno s použitím rukopisných pamětí pana Antonína Mareše, který byl posledním tajemníkem Abstinentního svazu.

Poznámky

Některé další materiály týkající se Abstinentního svazu viz www.youtube.com/watch?v=IJLgA5WWUlw.

Další informace o prevenci a léčbě návykových nemocí, smíchu a relaxaci viz www.drnespor.eu, zde také jsou zdarma svépomocné příručky pro lidi s návykovými nemocemi.

Tato práce vznikla v rámci Evropského akčního plánu o alkoholu a lze ji šířit bez omezení.

Vyhledávání

Foto dne

CESTOVÁNÍ

 

Nenechte si ujít povídání o cestách po místech více či méně známých..