Svátky

Dobré odpoledne,
dnes je pondělí 6.7.2020
svátek má Státní svátek
zítra Bohuslava

Krátce

TOP 10 druhů potravin,
které jsou zdrojem vápníku.

Citáty

Vergilius Maro Publius
Co je to neštěstí vím a snažím se nešťastným prospět.

Bochníčky s řeřichou

250 g řeřichy2 dcl mléka2 vejce200 g pokrájených housek100 g hladké moukysůlpepřmuškátový oříšektuk---Řeřichu opražíme na tuku a necháme vychladnout. Rozmícháme mléko s vejci, nalijeme na pokrájené housky a dobře promícháme. Přidáme mouku, řeřichu a...

Číst dál...

Vepřové jazyky na zázvoru

3 vepřové jazykycibule3 ks celého zázvorusójová omáčkaškrobová moučkapórek, kapie, brambory---Nakrájíme cibuli na kolečka, vložíme do kastrolu, přidáme 3 kusy celého zázvoru, 5 lžic sójové omáčky, zalijeme vodou a přivedeme do varu. Po chvíli...

Číst dál...

Pozvánka na výlet do 14. století

Nevěříte? Přitom je to tak snadné - stačí navštívit skanzen Řepora, pár minut chůze vzdálený od stanice metra B-Stodůlky. Jakmile projdete vstupní branou a sejdete několik schodů, objeví se před vámi široké prostranství s originálními stavbami české...

Číst dál...

Sýrová roláda

1 balíček plátkového sýranáplň:lučinatrochu máslapepřčesneknastrouhaný křensůlšunkabarevné papriky, kiwialobal---Na 1 roládu potřebujeme 1 balíček plátkového sýra. Do hrnce dáme vařit vodu, vhodíme sýr a když je rozteklý, zchladíme ho pod studenoz...

Číst dál...

Celerový předkrm

středně velký celer3 lžíce olejelžíce citrónové šťávy2 lžíce jemné hořčicemletý pepřsůltrochu cukrulehká majonéza---Syrový celer nakrájíme na velmi slabé nudličky a promícháme s ostatními přísadami. Necháme odležet do druhého dne a podáváme např. s...

Číst dál...

Smažená jablečná pochoutka

1 kg kyselejších jablekskořicový cukr3 dcl bílého vína2 vejce200 g polohrubé moukyšpetka soliolejkaramelový krém: 2 žloutky120 g cukru krystal6 dcl mléka40 g maizeny2 dcl smetany ke šlehání50 g rozinek namoč.v rumu---Jablka zbavíme jádřinců...

Číst dál...

Proč fenykl?

Tato zelenina, hojně používaná ve francouzské kuchyni a v Čechách mnohým lidem známá pouze jako aromatické koření, hodící se při nakládání červené řepy do Boršče a na čaj proti bolestem břicha, je v kuchyni neprávem opomíjená. Pro svou jemnou a...

Číst dál...

Rybí filé na fenyklu

Suroviny na 4 porce

1000g rybího filé300g fenyklu220g rajčat60g olivového oleje17g česnekušťáva 80 gramového citrónu12 ks = 37g oliv25g eidamu 400g bramborSůlPepř

Jak to vyrobíme?

Porce mraženého filé necháme povolit, nebo jim trochu pomůžeme...

Číst dál...

Kysané zelí s masem a rýží

mleté vepřové pleckonkysané zelínpřdvařená rýže ncibulenzakysaná smetananpepřnpaprikanvegetansůln---nDo zapékací mísy dáme na dno vrstvu kysaného zelí, na něj vrstvu předvařené rýže s mletým masem. Maso ochutíme osmaženou cibulkou a okořeníme...

Číst dál...

Dušený hrách s rajčaty

350 g hrachun3 lžíce olejen1 cibulen2 rajská jablíčkan70 g rajského protlakunčesneknvejce natvrdonsůlnpepřn---nPřes noc namočíme přebraný a propláchnutý hrách a v té samé vodě ho uvaříme. Na oleji usmažíme cibulku, přidáme protlak, spařená oloupaná...

Číst dál...

Vyhledávání

Foto dne

CESTOVÁNÍ

 

Nenechte si ujít povídání o cestách po místech více či méně známých..