Svátky

Dobré ráno,
dnes je pátek 19.4.2024
svátek má Rostislav
zítra Marcela

Krátce

TOP 10 druhů potravin,
které jsou zdrojem vápníku.

Citáty

LUDWIG VAN BEETHOVEN
Láska která není stálá, je bezvýznamný cit. 

PhDr. František Dudek, CSc.

Fy Dr. F. Dudek – BIOpřípravky, Praha
www.dr-dudek.cz
info@dr-dudek.cz
tel.: 267710534, 602832157



Téměř 20 let vyrábí Vaše firma osvědčené a žádané biopřípravky. Co bylo podnětem k tomu, abyste se naplno věnoval tomuto oboru?
Po pádu totality se v naší společnosti objevil nebývalý zájem o alternativní možnosti péče o zdraví a zdravý životní styl. Tehdy byl až nekritický zájem o Švédské kapky, bylinné čaje, masti a koupele. Na tržištích se vyrojili pokoutní prodejci podezřelých bylinných přípravků a mastí. Již předtím jsem se v základním akademickém výzkumu zabýval historií chemických technologií a starých potravinářských výrobních postupů a můj otec, absolvent předválečné drogistické průmyslovky, dobře znal tradiční receptury a uměl podle nich vyrobit kvalitní bylinné přípravky. Na zkoušku jsme založili malou rodinnou firmu a byli jsme první, kdo na trhu nabízel tehdy velice žádanou tradiční měsíčkovou mast ze sádla a vosku s hygienickým ministerským certifikátem. Mnoho pokoutních výrobců se tehdy zaštiťovalo naším atestem. Brzy následovaly další naše bylinné masti a mazání, jež si brzy získaly zájem spotřebitelů.

 

Jaký je Váš sortiment a kde je možné ho zakoupit?
Celý sortiment je uveden na www.dr-dudek.cz a obsahuje zejména zdravotně regenerační a masážní kosmetické biopřípravky, určené k péči o citlivou, suchou, podrážděnou pleť s projevy ekzému (Polomastný dětský krém pro ekzematiky), lupénky (Regenerační bylinná mast pro psoriatiky), akné (Čisticí bylinná voda při akné, Regenerační asijská mumiomast) a k masážím bolavých zad (Svatojánský třezalkový olej), namožených a pohmožděných končetin (Tradiční kostivalová mast a tekuté Kostivalové mazání na masáže a obklady) a lýtek při křečových žilách (Tradiční řepíková mast). Na kožní defekty, záděry a koutky je určena Propolisová mast a na nepříjemné afty, poškozené dásně, prevenci plísní a hmyzí štípance zase Propolisová tinktura. Na výživu zralé pleti a proti vráskám nabízíme Regenerační švédskou mast, obsahující početný soubor známých Švédských bylinek. Hojivé a regenerační účinky bájného mumia z asijských velehor vedle masti využíváme i v masážním Asijském mumiobalzámu k péči o akné a podrážděné paradentózní dásně.

 

V čem jsou tyto výrobky jedinečné?
Používáme pouze čisté přírodní a hlavně konzervací neumrtvené, tedy živé (biologicky aktivní) látky jako základní suroviny (neškvařené vepřové sádlo tavené ve vodní páře bez tepelné zátěže, chemicky neupravovaný včelí vosk, lihovodní bylinné extrakty zpracované za studena). Byliny z přirozených přírodních stanovišť si nejraději sami sbíráme a zpracováváme podle empirických zkušeností starých bylinářů a historických herbářů, vyhýbáme se chemické konzervaci, stabilizaci, dobarvování a parfemování. Minimální trvanlivost tradičního tukového základu u mastí a krémů zajišťujeme pouze pomocí přírodních silic a vitamínu E. U polomastného Dětského krému pro malé i větší ekzematiky zajišťujeme udržení ideálního podílu sádla a vody unikátní technologií za využití ovocného pektinu a sušeného vaječného žloutku. V pektinu obsažené ovocné AHA kyseliny přitom vytvářejí mírně kyselé prostředí, jež je velice příznivé pro povrchový kožní film nejen při působení na ekzematické potíže.

 

Vycházel jste spíše z tradičních receptur, anebo jste zkoušel i zcela nové?
Jak jsem již naznačil, základem naší výroby jsou modernizované a osvědčené tradiční historické technologie, které jsme s pokorou převzali a upravili tak, aby vyhovovaly přísným evropských požadavkům na kvalitu, stabilitu a zdravotní bezpečnost a prospěšnost našich výrobků. Na příkladu Polomastného krému pro ekzematiky jsem přitom ukázal, jak je možno se i na základě tradiční technologie dopracovat k přínosné moderní inovaci.

 

Zmínil jste, že si bylinky sbíráte sami...
Samozřejmě dáváme přednost vlastnímu sběru na přirozených přírodních stanovištích, ale ne vždy se to dá stihnout a časově zvládnout. Proto část sušených bylin nakupujeme od osvědčených a hodnověrných dodavatelů a přitom si pečlivě kontrolujeme dodanou kvalitu. V tomto směru se již vyvinula specifická a oboustranně přínosná výrobně distribuční spolupráce, v rámci které pro dva naše obchodní partnery (Grešík-Natura a Mediate) zajišťujeme výrobu ucelené řady značkových bylinných mastí. Specifický charakter má příprava našeho jedinečného třezalkového masážního a koupelového oleje. Třezalku si do něj sbíráme zásadně sami, protože se musí zpracovávat čerstvá a pouze v krátkém období vývoje poupat v období kolem letního slunovratu a svátku Jana Křtitele. Olej připravujeme podle starobylé a tajemné bylinářské receptury, a proto ho nazýváme Svatojánský. S jeho přípravou je totiž spojována řada pověr a mýtů, jejichž společným racionálním jádrem je skutečnost, že v uvedeném období má třezalka v poupatech maximum účinných látek. Ty se pak spolu s červeným hypericinovým barvivem, považovaným dříve za legendární a magickou krev sv. Jana, dobře uvolňují do rostlinného oleje. Ten se již velice osvědčil v rukou zkušených rehabilitačních masérů i při běžné domácí péči o bolavá záda, ztuhlá ramena a tenisové lokty nebo při relaxační koupeli.

 

O Vašich výrobcích je známo, že obstály v náročných testech s doporučujícími posudky…
Brzy po revoluci jsme byli jedni z prvních, kdo měl dostatek odvahy a vytrvalosti ke složitým jednáním s odbornými kosmetology v tehdejším státním hygienickém ústavu a jim nadřízenými úředníky z ministerstva zdravotnictví o povolení výroby a prodeje tradičních bylinných mastí ze sádla. Tehdy totiž nesl za výrobek určitou spoluzodpovědnost úředník, který jeho výrobu povolil. Proto jsme si jako nováčci v oboru museli získat důvěru příslušných dozorových orgánů. Museli jsme jim dokázat, že tradiční bylinnou mast umíme vyrobit kvalitně a bezpečně. K tomuto účelu jsme si dokonce nechali dobrovolně zpracovat náročné testy bezpečnosti a deklarované účinnosti na renomované kožní klinice. Těmi se tehdy nemohly pochlubit ani známé domácí kosmetické firmy. Dnes jsou i po letech pro nás dokladem oprávněnosti prezentovaných tvrzení o prospěšnosti našich přípravků. Mezitím se předpisy podstatně změnily a v rámci evropských norem již za kosmetický výrobek plně zodpovídá a ručí jeho výrobce, což v naší firmě bedlivě hlídá dcera, doktorka farmacie.

 

O které přípravky je zpravidla největší zájem?
Od počátku výroby jsou to osvědčené a dostatečně známé masti z měsíčku a kostivalu spolu s mastmi a tinkturami s propolisem a magickým masážním olejem z třezalky. Není na tom nic divného, protože tyto produkty po staletí nejen patřily do základního arzenálu babek kořenářek a lidových léčitelů, ale tvořily neodmyslitelnou součást domácích lékárniček našich předků.

 

Může se stát, že některý přípravek vyvolá alergii? Na co by si uživatel měl v takovém případě dát pozor?
Osvědčeným heslem zkušených bylinářů a ranhojičů vždy byly dvě zásady: Všeho s mírou a dobrého pomálu - vše může být lékem i jedem, záleží jen na dávce. Názorně se to ukazuje na nadměrné a jednostranné výživě. Proto vždy zdůrazňujeme, že i naše bezpečné a tradicí prověřené biopřípravky se musí zpočátku opatrně vyzkoušet na malé ploše zápěstí, loketní jamky nebo ústní sliznice, aby se vyloučily individuální možnosti nepříznivé reakce na některou z obsažených přírodních látek. Tato opatrnost je na místě zejména u včelího propolisu, jehož příznivé účinky jsou jinak velkým dobrodiním. Jeho případná nesnášenlivost je ale již citlivým jedincům dobře signalizována nepříjemnými pocity při konzumaci medu a kupodivu se daleko více projevuje na pokožce nežli na ústní sliznici. Tam je tinktura nenahraditelná při potírání nepříjemných aftů, poranění a naředěná vodou při kloktání.

 

Poměrně častý bývá výskyt kožních onemocnění. Co byste pro jeho zlepšení mohl doporučit?
Předem musím připomenout, že naše výrobky nepatří mezi léčiva, ale mezi zdravotně prospěšnou (medicinální) biokosmetiku. Proto nemohou být doporučována na různá kožní onemocnění, ale pouze na ochranu, obnovu, výživu, regeneraci a zlepšení stavu pokožky a na masáže pohybového aparátu. Vybrané přípravky se pak dají upotřebit k péči o specificky postiženou pleť při akné, lupénce, ekzému a jiných potížích.

 

Jak účinná je Vaše zdravotní biokosmetika a pro jakou pleť je určena?
Podle platných norem nemusí být kosmetika stejně jako hojně nabízené doplňky výživy složitě klinicky testována na prokazatelné účinky. Na druhé straně by jejich výrobci neměli uvádět spotřebitele v omyl klamavými tvrzeními o účincích na obalech, a pokud je uvádějí, tak by pro to měli mít ověřitelný doklad. To se ale zatím moc nesleduje ani nekontroluje a spousta výrobců z toho těží. My se od počátku výroby držíme zásady: slibuj méně a dokaž více. Na obalech tvrdíme pouze to, co máme prokázáno nejen zmíněnými klinickými testy, ale i letitými zkušenostmi mnoha generací lidových bylinářů, zkušených lékárníků a drogistů. Co se typů pleti týče, tak tradiční bylinné masti a masážní olej se hodí pro typy výrazně suché, ale můžeme uspokojit i zájemce s pletí smíšenou, mastnou i výrazně aknézní.

 

Zralé ženy jistě uvítají doporučení, jak ošetřit pokožku, aby si zachovala svěží vzhled.
Pro tuto pleť se dobře osvědčuje Regenerační Švédská mast zejména při aplikaci jako noční mastný krém. Pro zvýšení vyživujícího regeneračního účinku je vhodné občas Švédskou mast prostřídat s polomastnou Asijskou mumiomastí. Při její aplikaci se musí uživatelky vyrovnat se specifickou zemitominerální vůní velehorského balzámu. Zkušené zákaznice si mnohdy pochvalují, že takto parfemované jsou dostatečně chráněné nejen před dotěrným hmyzem, ale i partnery.

 

Různé typy pleti vyžadují určitý výběr ošetřujících krémů, mastí či tinktur. Můžete je alespoň ve stručnosti zmínit?
Jak již jsem naznačil, vedle základní typů pleti suché, smíšené a mastné se vyskytují idividuální odchylky včetně různých projevů zdravotních problémů. K běžné domácí péči o ně jsou naše přípravky, jak jsem již zmínil, určeny. Pokud se naši zákazníci o možnosti využití jednotlivých přípravků na různé projevy alergií, ekzému, lupénky nebo akné blíže zajímají, tak jim vždy zdůrazňujeme, že k dosažení výraznějších a dlouhodobějších účinků obvykle nestačí pouze používání naší zdravotní biokosmetiky. Vedle ní je totiž většinou nezbytná také určitá změna jídelníčku, dlouhodobá snaha o zdravou životosprávu a duševní rovnováhu, očista organismu pomocí rozumně aplikovaných bylinných čajů a koupelí a řada dalších antistresových opatření. Někdy je to tak trochu běh na delší trať a mnoho lidí se k němu ani neodhodlá.

 

Co pomáhá kloubům, namoženým svalům, nebo je vhodné na proleženiny?
K masážní péči o namožené klouby a svaly je kromě Svatojánského třezalkového oleje vhodná také Tradiční kostivalová mast. Pokud jsou namoženiny a pohmožděniny pohybového aparátu výraznější, pak je třeba po aplikaci masti ještě na postižené místo přiložit obklad z Tradičního kostivalového mazání. Jeho účinky je možno zvýšit překrytím obkladu igelitovou fólií, ale raději ne déle než 2-3 hodiny, aby nedošlo k zapaření pokožky. Tomu se zabrání, když se pod obklad nanese mast. Na případné opruzeniny, zapařeniny a proleženiny včetně nepříjemného „vlka“ je velice vhodný Třezalkový olej. Tento ryze přírodní produkt se hodí i na dětské opruzeniny z plínek.

 

Můžete nabídnout pomoc i v případě nemocí dýchacích cest nebo při nachlazení?
Vedle osvědčených bylinných čajů s obsahem divizny, slézu, jitrocele a podbělu je možno z našeho sortimentu využít propolisovou tinkturu ke kloktání, ale až po náležitém naředění ve vodě. Do jednoho decilitru zcela postačí 20-30 kapek. Silné nátury se někdy odhodlají i k potírání zanícených sliznic tampónem namočeným v neředěné tinktuře. To bych vzhledem k vysokému obsahu lihu doporučoval jen při potírání nepříjemných aftů a poraněných dásní.

 

Jak správně uchovávat masti, balzámy a oleje, aby co nejdéle vydržely?
Vzhledem k záměrnému pominutí jinak obvyklých a nezbytných chemických konzervantů garantujeme minimální trvanlivost našich mastí, krémů a olejů po dobu 12 měsíců v případě, že nejsou uloženy v mrazu a v teplotě nad 25°C. Ideální je rozmezí 5-20°C. Na každém obalu je uvedeno datum minimální trvanlivosti. Po jeho uplynutí pak záleží na tom, zda se u použitého sádla nebo oleje již neprojevuje známé a dobře rozpoznatelné žluknutí. Pokud tomu tak ještě není, pak je výrobek plně účinný a použitelný ještě během dalšího roku.

 

Do jaké míry mohou být účinné přírodní prostředky v porovnání s luxusní kosmetikou?
Zcela záleží na tom, zda výrobce garantuje působení, které uvádí na obalu a nedochází ke klamání spotřebitele. I luxusní kosmetika může být dostatečně účinná a přírodní, pokud obsahuje živé (biologicky aktivní) přírodní látky, jež nejsou použitou chemickou konzervací a stabilizací umrtveny. Pokud ovšem výrobce zaručuje více než roční trvanlivost, pak se v tomto smyslu většinou dostává do neřešitelných problémů.

 

Který z Vašich přípravků se obzvlášť ujal ve Vaší rodině?
Naše firma má i po druhém desetiletí stále rodinný charakter a kvalitu na sobě průběžně testují především ženy. Vedle pečlivé manželky je to dcera s diplomem a zkušenostmi doktorky farmacie. Ta zodpovídá za průběžnou kontrolu bezpečnosti a kvality.

 

Co můžete poradit tomu, kdo potřebuje posílit na duchu?
Možná bych připomněl trochu zapomínané sokolské heslo: Ve zdravém těle zdravý duch! Obojí totiž spolu souvisí, a proto by se k péči o zdraví mělo přistupovat komplexně, nebo jak se nyní říká celostně. Jedno bez druhého není dost dobře možné a v naší uspěchané době se problematika duševního zdraví a hygieny dost opomíjí. Možná i proto registrujeme kolem sebe rostoucí počet různě vystresovaných a jinak vychýlených jedinců. A není to jen v politice. Často si přitom vzpomenu na moudrá slova Buddhova, kterými se s námi po maturitě loučil oblíbený třídní profesor: Buďte sami sobě světlem, buďte sami sobě útočištěm.

 

Je zřejmé, že se Vám stala Vaše práce koníčkem. Máte kromě ní ještě další?
U mě se to po 20 letech obrátilo. Z původního koníčka se stala nová profese a původní profese se změnila v koníčka. Vědecké knihovny a archivní badatelny proto nyní nenavštěvuji v čase pracovním, ale v době svého osobního volna a z historického výzkumu si už konečně mohu vybírat pouze takový témata, která mě opravdu zajímají. Týkají se především objevného a inspirativního poznávání vlastních kořenů, to je života mých předků a jejich sousedů v mém vesnickém rodišti i v pražském působišti. Z tohoto zájmu již vzešlo několik publikačním počinů, zaměřených např. ke kulatým výročím rodné obce Mcely na Nymbursku a pražských Kolovrat.
Znalost tradičních receptur a technologií mě s otcem i rodinou před lety přivedla k zajímavému podnikání a zájmové historické bádání mě nyní spolu s vyjížďkami v koňském sedle vnitřně uklidňuje, protože posiluje můj vztah k rodovým kořenům, k rodišti i působišti i ke zdánlivě vyčpělým pojmům jako je vlast a národ. Před časem jsem si např. umínil, že najdu a označím hrob svého dávného prastrýce, který s mnoha krajany brzy po vzniku Československa pomáhal Slovákům v obraně před maďarskými komunistickými agresory. Neznámý hrob jsem za pozoruhodných okolností našel, označil a přitom jsem zjistil i řadu dalších zapomenutých regionálních obětí téměř neznámé a nevyhlášené války. Během dalších výzkumů jsem např. objasnil zapomenutý pobyt Marka Twaina v Praze a na zámku Thurn-Taxisů v nymburském Polabí, průběh mariánského zázraku ve své rodné obci a řadu dalších zajímavých událostí a životních příběhů z dějin severního Nymburska.

 

Jaké je Vaše životní krédo?
Teď jste mě trochu zaskočila, ačkoli pocházím ze selského gruntu a notabene ještě z evangelických beranů, nikdy jsem netoužil po nějaké osobní korouhvi s honosným heslem, krédem či devizou. Asi se i nadále spokojím s tím, že když se už něco po náležité úvaze rozhodnu dělat, tak se to snažím dělat tak, abych z toho neměl špatný pocit a aby mě za to někdo jednou neproklínal.

 

 

Děkuji za rozhovor.
Dana Vondrášková

 

 

Vyhledávání

Foto dne

CESTOVÁNÍ

 

Nenechte si ujít povídání o cestách po místech více či méně známých..