Svátky

Příjemnou noc,
dnes je pátek 19.4.2024
svátek má Rostislav
zítra Marcela

Krátce

TOP 10 druhů potravin,
které jsou zdrojem vápníku.

Citáty

NAPOLEON BONAPARTE
Neštěstí ještě nejistá tíží nás často mnohem víc než neštěstí, která se již snesla na naše hlavy - to proto, že v obraznosti stejně jako v matematice je síla neznámého nezměřitelná.

Otázka č.196

Tomáši, pokud je indikována trvalá drenáž močového měchýře, a u Vás tomu tak bezesporu je, pak je vždy lépe volit zavedení epicystostomie. Jakékoli cizí těleso zavedené do močových cest je velmi záhy osídleno bakteriemi, které z něj mohou proniknout do okolních orgánů a zde páchat škody. Při dlouhodobém zavedení permanentního katétru je nejobávanější komplikací vznik striktury (zúženiny) močové trubice, na které se podílí jak infekce, tak mechanický tlak katétru na stěnu močové trubice. Katétr navíc těsně naléhá na vývod pohlavních cest v místě, kde močová trubice prochází prostatou a umožňuje tak přestup infekce na prostatu a varlata.
Epicystostomie je hadička vedoucí do močového měchýře vyústěná uprostřed v podbřišku asi 2 prsty nad sponou stydkou. Vyústění je možno provést operačně, kdy je proveden řez v podbřišku, vyhledána stěna močového měchýře, otevřena, založen katétr do močového měchýře a vše zpětně zašito. Daleko častěji je však k zavedení používáno napíchnutí močového měchýře speciální jehlou – trokarem, jejímž vnitřkem je pak zavedena hadička – síly asi 5-10 mm - epicystostomický katétr. Před napíchnutím musí být močový měchýř dobře naplněn a u pacientů se zachovanou citlivostí podbřišku je místo vpichu znecitlivěno malou dávkou lokálního anestetika. Katétr je zabezpečen ve správné poloze buď přišitím ke stěně břišní, nebo rozepnutím balónku na konci katétru v močovém měchýři.
Materiál katétrů je takový, že ani přilehnutí katétru, pokud nedojde k jeho zalomení, neovlivní odchod moči a místu vstupu katétru leh na břiše nevadí. Péče o epicystostomický katétr je jednoduchá a neliší se příliš od péče o permanentní močový katétr. Denně je třeba oplachovat místo vyústění katétru na kůži vlažnou vodou a kolem zakládat čtvereček gázy k zachycení případné sekrece kolem drénu. Odvodné potrubí napojené na katétr je třeba zajistit pruhem náplasti tak, aby nedocházelo k tahu přímo za katétr. Sběrný sáček je třeba měnit každé 1-2 dny, výměna epicystostomického drénu - katétru je vhodná jednou za 3-4 týdny a je jednodušší než zavedení klasického močového katétru.
Epicystostomie umožňuje i snadný nácvik katetrizace či spontánní mikce aniž by se pacient či ošetřující personál musel obávat, že v případě neúspěchu bude problém s vyprázdněním močového měchýře.
Podtrženo a sečteno : zavedení epicystostomie je sice mírně invazivní výkon a však invazivita je bohatě vyvážená pozitivy, která epicystostomie přináší. Ve Vašem případě by mělo být její zavedení
prvním krokem ke stabilizaci Vašeho zdravotního stavu, v dalším by pak měl být řešen vysoký tlak v močovém měchýři, protože sama epicystostomie jej dlouhodobě neřeší.

Vyhledávání

Foto dne

CESTOVÁNÍ

 

Nenechte si ujít povídání o cestách po místech více či méně známých..