Svátky

Příjemnou noc,
dnes je pátek 19.4.2024
svátek má Rostislav
zítra Marcela

Krátce

TOP 10 druhů potravin,
které jsou zdrojem vápníku.

Citáty

GUSTAVE COURBET
Soucit je nejprudší jed lásky.

Grete Popper: Fotografie mezi dvěma světovými válkami

V jídelně pražského Obecního domu probíhá až do 7. ledna 2007 výstava přední pražské německé fotografky z pozůstalosti, uložené ve sbírkách Moravské galerie v Brně.

n

Grete Popper (1897-1976), o jejímž životě se bohužel nedochovalo mnoho zpráv. Pracovala nejdříve jako sekretářka, po druhé světová válce jako učitelka jazyků a tlumočnice Mezinárodního svazu studentstva.

n

Ve třicátých letech byla členkou Klubu německých fotografů amatérů v Praze. Účastnila se četných výstav, za něž získala řadu medailí a mezinárodních ocenění. Zaměřila se především na atelierový portrét a etnografickou fotografii, nevyhýbala se ani reklamní tvorbě. Z českých a evropských fotografů meziválečné doby vynikla nejvýrazněji. V jejích dílech, zejména v momentkách zachycujících atmosféru pražských ulic, jsou jedinečným způsobem zvěčněny nevšední roviny vnímání zdánlivě všedního, využívající kouzlo světla a hloubku stínů, jež ozvláštňuje i další záběry, ať už jde o různá zákoutí, portréty, či realistické snímky průmyslové architektury. Podívat se na svět kolem sebe hledáčkem fotoaparátu Grete Popper přinese každému návštěvníku výstavy nové, někdy i netušené pohledy na neznámé ve známém.

Vyhledávání

Foto dne

CESTOVÁNÍ

 

Nenechte si ujít povídání o cestách po místech více či méně známých..