Malina
Je plod ostružiníku maliníku – nenápadného, velice houževnatého keře s prutovitými výhonky, který byl podle četných archeologických nálezů známý už v období neolitu (mladší doba kamenná, 6000 – 4000 let před naším letopočtem) v jižní Evropě. Protože tato rostlina je nenáročná na klimatické podmínky a optimálně přizpůsobivá, najdeme jí dnes v celém mírném pásmu severní polokoule – od nížin až po horské oblasti. Daří se jí jak v lesích, tak i na zahrádkách (ale cíleně pěstovat se začala až v 16. Století). 100 gramů malin má energetickou hodnotu přibližně 127 kJ. Obsahuje poměrně velké množství cukru (až 13 %), dále třísloviny (které jsou důležité zvláště pro regeneraci kůže), silice (ty se zase využívají například při výrobě léčiv), přírodní barviva i mnoho antioxidantů (čím jsou tmavší, tím více) – zdraví prospěšných látek, které mimo jiné zabezpečují prevenci poškození a ochranu buněk celého organismu. Také zde najdeme organické kyseliny (nejvíce kyselinu citrónovou) a samozřejmě vlákninu. Vitamíny jsou zastoupeny provitamínem A, skupinou B, dále C i E a minerální látky hořčíkem, železem, fosforem, zinkem, draslíkem, mědí a vápníkem. Maliník má spoustu zdraví prospěšných a léčivých účinků. Kromě již zmíněné obrany buněk se stará také o ochranu zraku (zlepšuje ho, zpevňuje oční cévy a léčí šeroslepost), celkově zvyšuje imunitu, snižuje vysoký krevní tlak a hladinu cholesterolu v krvi, podporuje prokrvení a je dobrý při chudokrevnosti, pečuje o dobrý stav cév (zvyšuje jejich pružnost)a léčí křehkost krevních kapilár, působí protizánětlivě a snižuje horečku, prospívá tělu při revmatismu, je močopudný a tím pomáhá z těla vyplavovat toxiny, bývá prospěšný při potížích s močovým měchýřem samotným a i s ledvinami (nedostatečná činnost, kaménky, záněty), příznivě reguluje trávení (není však příliš vhodný pro osoby s onemocněním žlučníku, protože obsahuje dráždivá malá zrníčka)) a čistí střeva. Také ovlivňuje kladným způsobem stav ženských reprodukčních orgánů. Podle posledních výzkumů má konzumace malin dokonce pozitivní efekt při léčení Alzheimerovy choroby. Zde obsažené karotenoidy chrání před UV zářením a napomáhají přirozenému zhnědnutí pokožky. Maliník (hlavně jeho listí) má i schopnost léčit otoky končetin, bércové vředy, omrzliny a hemeroidy. Velice známý je čaj z usušených lístků, jenž je dobrým pomocníkem v boji proti nejrůznějším neduhům. Můžeme si ho připravit i v domácích podmínkách, přičemž platí, že listy maliníku mají nejvyšší obsah účinných látek na jaře, těsně před tím, než rostlina začne kvést. Sbíráme je tedy hlavně v květnu a sušíme na slunci nebo při umělé teplotě do 40 stupňů. Malinový čaj je (stejně jako plody) dobrý na trávení (podporuje vylučování žluči a působí proti průjmu), pomáhá při zánětech ústní dutiny, paradentóze a krvácení z dásní. Nastávající maminky by také měly vědět, že pravidelné pití čaje v posledních týdnech těhotenství usnadňuje blížící se porod. Výluh z maliníku totiž obsahuje látku, která snižuje riziko nutnosti rodit císařským řezem, stimuluje dělohu a po porodu napomáhá jejímu rychlejšímu stažení (čímž eliminuje krevní ztrátu). Je vhodný také v šestinedělelí a celé době kojení, protože podporuje laktaci. Dále zmírňuje křeče a nepříjemné stavy v období menstruace, takže ho ocení vlastně všechny ženy, které „své dny“ těžko snášejí. Maliny disponují i schopností mírnit krvácení nejen z dásní, ale také třeba z nosu. Za zmínku stojí, že zlepšují i zdravotní stav kuřáků a alkoholiků, udržují v dobré kondici kůži, nehty a vlasy a pomáhají rovněž i při kašli a bronchitidě. Své využití mají i v kosmetice, hlavně v péči o pokožku. Pleťovou masku z nich si můžeme připravit také doma: rozmačkáme 2 lžíce čerstvých malin, přidáme lžíci mléka a vaječný bílek. Naneseme na obličej a necháme působit 15 minut, poté smyjeme vodou (tento přípravek je dobrý zejména pro své čistící účinky). Asi málo se ví, že maliny (díky svému obsahu zinku) jsou vhodné jako afrodiziakum (zvyšují sexuální výkonnost). Zkrátka tyto plody jsou sice malé, ale o to zdravější, proto bychom se jim neměli vyhýbat (při citlivém zažívání můžeme zvolit pasírovanou šťávu či sirup). V dnešní době se už dají sehnat v obchodech i kompotované, takže si je můžeme dopřát po celý rok – náš organismus to velice ocení a odmění se nám tělesnou i duševní vitalitou.