Svátky

Dobré dopoledne,
dnes je sobota 5.10.2024
svátek má Eliška
zítra Hanuš

Krátce

TOP 10 druhů potravin,
které jsou zdrojem vápníku.

Citáty

MARCUS TULLIUS CICERO
Nikdo není moudrý, kdo není také statečný.

Meloun

Je druh plodové zeleniny z čeledi tykvovitých (podobně jako okurka nebo dýně), přestože mnoho lidí ho pro jeho sladkost mylně považuje za ovoce. Dělí se na větší melouny vodní (které mají typicky červenou dužinu s velkým množství semínek) a menší melouny cukrové (ty jsou spíše žluto – oranžové). Původně pochází z oblastí subtropické Afriky, je ale známo, že už v době přibližně před 4000 lety byl pěstován v Persii (dnešní Írán), odkud se rozšířil přes východní Indii dále do Evropy (například do Francie se dostal až v 15. Století). Tyto rostliny se mohou pěstovat i u nás, avšak pouze v teplých oblastech (třeba na jižní Moravě). Nesnáší však kolísaní teplot, dlouhé deště a silné větry, proto se jim daří více ve sklenících. Nejhojnější jejich produkce je v jižní Evropě, odkud se k nám také dovážejí. Melouny jsou tvořeny z 90 – 95 % z vody, 100 gramů obsahuje přibližně 110 kJ (cukrový má energetickou hodnotu o něco větší, jelikož má více sacharidů), žádný tuk, nepatrně bílkovin, v semenech dostatek vlákniny a samozřejmě již zmíněný cukr (fruktózu nebo sacharózu). Z vitamínů v nich najdeme provitamín A, skupinu B a vitamín C, dále kyseliny citrónovou, jablečnou a listovou (prospěšnou pro pleť i mozek). Minerály zastupuje hlavně draslík, také železo, mangan a trocha vápníku. Tato zelenina nemá příliš velkou výživnou hodnotu, proto se uplatňuje v různých redukčních dietách a zejména v lidovém léčitelství jako močopudný prostředek, při ledvinových potížích (například při kamenech), dále má úspěch v léčení dny, artritidy, rovněž vysokého krevního tlaku, celkové stimulaci krevního oběhu a ozdravování krve, i při uklidňování organismu. Díky svému již zmíněnému velkému obsahu vody a vlákniny v semínkách pomáhá i proti zácpě a stabilizuje poměr soli a vody v těle. Nesmíme opomenout ani její antioxidační působení (mimo jiné chrání tělesné buňky a zpomaluje jejich stárnutí, snižuje riziko vzniku srdečně – cévních chorob a má údajně i protirakovinné účinky). Dále je prospěšná při kožních potížích (vyplavuje toxiny z těla). Šťáva z melounu se používá úspěšně proti horečce. Při zánětu žlučníku má prý zase příznivý vliv odvar z čistě opraných a pokrájených melounových jadérek, který pijeme přeceděný denně po malých doušcích. Jinak ovšem mají semínka u osob s problematickým trávením spíše negativní vliv, proto se (poprvé ve Francii) podařilo vyšlechtit melouny bez semen. Jejich pěstování se úspěšně rozšiřuje. Plody mají své uplatnění i v kosmetickém průmyslu. Můžeme si z nich připravit domácí pleťovou masku: dužinu nakrájíme na kousíčky, smícháme se lžící tvarohu a ovesných vloček, naneseme na obličej a necháme působit 15 minut. Poté omyjeme vlažnou vodou. Pokožku lze osvěžit také samotnou melounovou drtí (okapanou), která jí dodá potřebnou hydrataci. Nejčastěji melouny konzumujeme v čerstvém stavu – největší regenerační účinek mají chlazené. Setkáváme se také s tím, že se kombinují s různými alkoholickými nápoji (nejvíce s vínem, ale i s vodkou nebo rumem) v podobě různorodých bowlí nebo koktejlů či prostě jen na jejich doplnění a ozdobu. Zralý meloun poznáme podle dunivého zvuku, který vydává, jestliže na něj poklepeme. Ale jistě znáte italské přísloví, které praví, že „do melounů a žen nevidíš“, takže nikdy nemůžeme s určitostí vědět, jak bude vypadat uvnitř. V každém případě platí, že v létě melouny zajisté oceníme a to nejen, když je horko. Jsou chutné, ale i zdravé – to mějme na paměti především.

Vyhledávání

Foto dne

CESTOVÁNÍ

 

Nenechte si ujít povídání o cestách po místech více či méně známých..