ŽAMPIONY
" Tuto jedlou houbu jistě každý zná jako pokrm. Žampiony lze nalézt volně v přírodě od léta do podzimu na loukách, pastvinách i polích, ale i v regálech prodejen potravin. Houbu poznáte podle bílé barvy s hnědými šupinkami a polokulovitého klobouku, později plochého (kolem 10 cm širokého). Pod kloboukem se skrývají starorůžové, později čokoládově hnědé lupeny. Typický je také „prsten“ na třeni. Pokud žampion rozkrojíte, na řezu bývá dužina narůžovělá až načervenalá, jinak je bílá. Žampiony však obsahují látky campestrin, argaritin a argaridoxin, které působí antibioticky. Dále se v nich vyskytují i protialergenní látky, především proti kožním a průduškovým alergiím. Léčebná terapie je v množství 6x denně na špičku nože nastrouhaný usušený žampion. Pokud se však nedostaví do 15 dnů účinek, nemá delší léčebná kúra smysl. V ostatních případech se užívá tinktury. Pokud tuto léčbu nepotřebujete, rozhodně si můžete pochutnat na čerstvých žampionech, třeba v podobě smetanové omáčky s kuřecím masem. POZOR, PŘI SBĚRU NEZAMĚNIT S MUCHOMŮRKOU JÍZLIVOU, KTERÁ MÁ PO CELOU DOBU BÍLÉ LUPENY POD HLAVIČKOU!"