Svátky

Příjemnou noc,
dnes je úterý 20.10.2020
svátek má Vendelín
zítra Brigita

Krátce

TOP 10 druhů potravin,
které jsou zdrojem vápníku.

Citáty

MARCUS TULLIUS CICERO
Ti, kteří se starají jen o část občanů a zbývající část zanedbávají, zavlékají do obce to nejzhoubnější, vzpouru a nesvornost.

Čočkové taštičky

 

Potřebujeme:

1 listové těsto
45 g rostl.tuku

Náplň:

máslo
pažitka
česnek
bazalka
1/2 sklenice čočky
2/3 sklenice vody
sekané ořechy

Příprava:

Listové těsto rozválíme, pokrájíme na pásy a zabalíme do nich náplň. Na vymazaný plech položíme...

Číst dál...

Pečení pstruzi

 

Potřebujeme:

Pstruzi - počet ryb záleží na počtu strávníků.
Nejlepší jsou pstruzi čerství, ale stačí i mražení.
Dobrá směs koření na ryby nebo si namícháme svoji.
Na plátky nakrájená slanina nebo dobrý špek - na každou rybu asi 25 až 30 g...

Číst dál...

Kuřecí játra

 

Potřebujeme:

500 g kuřecích jater, mohou být i mražená
50 g dobře vyuzeného špeku
2 stroužky česneku
1 lžičku kvalitního oleje
2 ks středně velké červené cibule
1 ks papriky kapie
20 g mleté sladké papriky
2 g drceného kmínu
1 lžíci sojové...

Číst dál...

Celerový salát po italsku

 

Potřebujeme:

4 mladé celery
3 lžíce olivového oleje
2 natvrdo vařená vejce
3 lžíce naložených oliv bez pecek
2 lžíce vinného octa
sůl
mletý pepř

Příprava:

Nahrubo nastrouhaný celer pokapeme olejem a necháme hodinu v chladu. Pak přimícháme...

Číst dál...

Jak uvařit dobrý špenát?

 

Potřebujeme:

Mražený špenát - 350 g
kousek másla
jedna malá cibule, nebo polovina velké
asi 5 stroužků česneku
1 lžíce mléka, nebo smetany
trocha hladké mouky na zaprášení

Příprava:

Na másle osmažíme cibulku do sklovita, zaprášíme špetkou...

Číst dál...

Losos se šafránem

 

Potřebujeme:

8 plátků lososa
šťáva z 1 citrónu
mletý bílý pepř
půl lžičky šafránu
1 dcl suchého vermutu
1 smetana ke šlehání
1 žloutek
100 g rýže
1 cibule
pór
1 lžička rostl.másla
3/8 l masového vývaru

 

Příprava:

Číst dál...

Rybí polévka – na způsob haláslé

 

Potřebujeme:

Přiměřené množství rybího masa bez kostí nakrájeného na kusy (raději více). Ryba může být jakákoli, počítáme s charakteristickou chutí, kapr, makrela na obrázcích je mražená treska.
1/2 sáčku gulášového koření
1/2 sáčku...

Číst dál...

Polévka z kopřiv

 

Potřebujeme:

250 g mladých kopřiv
1 l vody
1 lžíce tuku
3 lžíce hl.mouky
1 dcl mléka
1 cibule
1 vejce
česnek
sůl
pepř
kostičky osmažené housky

Příprava:

Kopřivy povaříme v osolené vodě a scedíme. Na tuku zpěníme nakrájenou cibulku, zaprášíme...

Číst dál...

Kuře na víně se žampióny

 

Potřebujeme:

1 větší kuře
80 g tuku
80 g slaniny
125 g žampiónů
150 g cibule
tymián
sůl
červené víno
sklenka koňaku
lžička hladké mouky

Příprava:

Na tuku orestujeme kostičky slaniny a sekanou cibulku. Malé porce kuřete vložíme do pekáče a ze všech...

Číst dál...

Zapečené palačinky se zeleninou

Potřebujeme:

100 g hladké mouky
3 lžíce oves.vloček
3 dcl mléka
olej na smažení
2 vejce
špetka soli

Náplň:

300 g mražené zeleniny
1 dcl bílého vína
0,25 l zakys.smetany
2 lžíce hl.mouky
pažitka
sůl
pepř
olej

Příprava:

Dobře rozmícháme mouku a vločky s...

Číst dál...

Vyhledávání

Foto dne

CESTOVÁNÍ

 

Nenechte si ujít povídání o cestách po místech více či méně známých..