Svátky

Dobré ráno,
dnes je sobota 27.7.2024
svátek má Věroslav
zítra Viktor

Krátce

TOP 10 druhů potravin,
které jsou zdrojem vápníku.

Citáty

HANS CHRISTIAN ANDERSEN
Není krásnějších pohádek než ty, které píše život sám.

Čočkové taštičky

 

Potřebujeme:

1 listové těsto
45 g rostl.tuku

Náplň:

máslo
pažitka
česnek
bazalka
1/2 sklenice čočky
2/3 sklenice vody
sekané ořechy

Příprava:

Listové těsto rozválíme, pokrájíme na pásy a zabalíme do nich náplň. Na vymazaný plech položíme...

Číst dál...

Pečení pstruzi

 

Potřebujeme:

Pstruzi - počet ryb záleží na počtu strávníků.
Nejlepší jsou pstruzi čerství, ale stačí i mražení.
Dobrá směs koření na ryby nebo si namícháme svoji.
Na plátky nakrájená slanina nebo dobrý špek - na každou rybu asi 25 až 30 g...

Číst dál...

Kuřecí játra

 

Potřebujeme:

500 g kuřecích jater, mohou být i mražená
50 g dobře vyuzeného špeku
2 stroužky česneku
1 lžičku kvalitního oleje
2 ks středně velké červené cibule
1 ks papriky kapie
20 g mleté sladké papriky
2 g drceného kmínu
1 lžíci sojové...

Číst dál...

Celerový salát po italsku

 

Potřebujeme:

4 mladé celery
3 lžíce olivového oleje
2 natvrdo vařená vejce
3 lžíce naložených oliv bez pecek
2 lžíce vinného octa
sůl
mletý pepř

Příprava:

Nahrubo nastrouhaný celer pokapeme olejem a necháme hodinu v chladu. Pak přimícháme...

Číst dál...

Jak uvařit dobrý špenát?

 

Potřebujeme:

Mražený špenát - 350 g
kousek másla
jedna malá cibule, nebo polovina velké
asi 5 stroužků česneku
1 lžíce mléka, nebo smetany
trocha hladké mouky na zaprášení

Příprava:

Na másle osmažíme cibulku do sklovita, zaprášíme špetkou...

Číst dál...

Losos se šafránem

 

Potřebujeme:

8 plátků lososa
šťáva z 1 citrónu
mletý bílý pepř
půl lžičky šafránu
1 dcl suchého vermutu
1 smetana ke šlehání
1 žloutek
100 g rýže
1 cibule
pór
1 lžička rostl.másla
3/8 l masového vývaru

 

Příprava:

Číst dál...

Rybí polévka – na způsob haláslé

 

Potřebujeme:

Přiměřené množství rybího masa bez kostí nakrájeného na kusy (raději více). Ryba může být jakákoli, počítáme s charakteristickou chutí, kapr, makrela na obrázcích je mražená treska.
1/2 sáčku gulášového koření
1/2 sáčku...

Číst dál...

Polévka z kopřiv

 

Potřebujeme:

250 g mladých kopřiv
1 l vody
1 lžíce tuku
3 lžíce hl.mouky
1 dcl mléka
1 cibule
1 vejce
česnek
sůl
pepř
kostičky osmažené housky

Příprava:

Kopřivy povaříme v osolené vodě a scedíme. Na tuku zpěníme nakrájenou cibulku, zaprášíme...

Číst dál...

Kuře na víně se žampióny

 

Potřebujeme:

1 větší kuře
80 g tuku
80 g slaniny
125 g žampiónů
150 g cibule
tymián
sůl
červené víno
sklenka koňaku
lžička hladké mouky

Příprava:

Na tuku orestujeme kostičky slaniny a sekanou cibulku. Malé porce kuřete vložíme do pekáče a ze všech...

Číst dál...

Zapečené palačinky se zeleninou

Potřebujeme:

100 g hladké mouky
3 lžíce oves.vloček
3 dcl mléka
olej na smažení
2 vejce
špetka soli

Náplň:

300 g mražené zeleniny
1 dcl bílého vína
0,25 l zakys.smetany
2 lžíce hl.mouky
pažitka
sůl
pepř
olej

Příprava:

Dobře rozmícháme mouku a vločky s...

Číst dál...

Vyhledávání

Foto dne

CESTOVÁNÍ

 

Nenechte si ujít povídání o cestách po místech více či méně známých..