Svátky

Dobré ráno,
dnes je pátek 26.4.2024
svátek má Oto
zítra Jaroslav

Krátce

TOP 10 druhů potravin,
které jsou zdrojem vápníku.

Citáty

Rochefoucauld Francois Duc de la
Nikdo není tak nešťasten, ani tak šťasten, jak si namlouvá.

Spilant víceletý (Spilanthes oleracea)

 

Tato zelenolistá rostlina s jasně žlutými květy je v Anglii známá jako rostlina proti bolesti zubu.
Běžně se pěstuje za okny, používá se pro krátkodobé umrtvení v dutině ústní, na zuby a bolavý krk, má analgetické účinky. Snadněji vydržíte čekání na ošetřeníu lékaře.Stimuluje produkci slin, vhodný pro lidi se suchými ústy.
Používají se žluté květy a mladé lístky .Chuťnení výrazná spíše lehce do kysela. Není toxický nepředávkujete se s ním, mohou ho užít i děti. Účinek přichází téměř okamžitě, trvá až 25 min.Na jeho účinky přišly šamané v Jižní Americe a využívají je do dnes.Pomáhá při zánětu dásní i horních cest dýchcích.
Přidává se do přípravků na vyhlazení pleti.Spilant našel uplatnění i v kuchyni, čerstvé lístky se přidávají se jako koření do salátů, má ostřejší chuť. Vašené listy se jedí s chilli papričkama a čenekam, jako příloha k masu. V Indii ho používají na přípravu pikantní kuřecí polévky.
Pětování není náročné. Pěstuje se na záhonku nebo v truhlících, není mrazuodolný. Kvete od května do září, v našich podmínkách se pěstuje jako letnička. Je na kvalitu půdy velmi tolerantní, vyvovuje mu jakýkoliv typ (lehká/těžká/střední), slunečné stanoviště a přiměřenou zálivku.
 
 
Při zpracování tohoto článku byly použity informace a foto z Kotvičníkové farmy Sedlecko manželů Janoutových. www.kotvicnikovafarma.cz
 
 

Vyhledávání

Foto dne

CESTOVÁNÍ

 

Nenechte si ujít povídání o cestách po místech více či méně známých..