Svátky

Příjemnou noc,
dnes je sobota 27.7.2024
svátek má Věroslav
zítra Viktor

Krátce

TOP 10 druhů potravin,
které jsou zdrojem vápníku.

Citáty

ABDU´L-BAHÁ
Přeji si, abyste byli šťastni… abyste se smáli, zářili a radovali se, tak, aby jiní skrze vás byli šťastní.

KALEIDOSKOP


Picture

Zdeněk Škaroupka - ředitel

JEDNOU JSI DOLE, JINDY NAHOŘE

Zažívá to každý, bylo by s podivem, kdybychom i my na Lize občas nedrtili písek mezi zuby. A že jsme si toho v nedávných týdnech užili měrou nebývalou. Jak už jsem psal v minulém čísle, tým osobní asistence se bortil jako domeček z karet. Ale také ostatní služby jako by jen tak šlapaly vodu. Pracovní týmy nám rozháněla nejen radostná těhotenství, ale také pro nás neradostné lukrativnější nabídky konkurence a neshody v týmech. Najednou nebyl čas pro rozvoj a zpětnou vazbu. Veškeré síly a invence stačily taktak k zachování základního provozu. Vědomí, že nemůžeme poskytnout našim klientům jistotu naší nejdůležitější služby a odkazovat je pro nedostatek asistentů na jiné poskytovatele, to pro nás bylo mimořádně těžké sousto. Kolegové, kteří zůstávali a táhli tu naši káru s vypětím všech sil, byli unavení, nervózní a občas patrně i nerudní. Nehledě k tomu, že prostě dělali chyby.

Picture

ROZHOVOR NA AKTUÁLNÍ TÉMA
OTEVŘENĚ O OSOBNÍ ASISTENCI

Picture
Že je osobní asistence pro samostatný život klíčová, potvrdí jistě všichni bez ohledu na zkušenosti s hendikepem. O to závažnější je pak pro tuto sociální službu stávající nedostatek personálních sil. Neustálé střídání a hledání nových asistentů i sociálních pracovníků vedou k chaosu, vyhoření, frustraci klientů i organizací, které asistenci poskytují. Do takové nelehké situace nastoupila v dubnu na Ligu vozíčkářů Radka Lockerová. Výzev se nebojí, o problémech a jejich řešení hovoří otevřeně, věcně. S jakými cíli a idejemi do pozice vedoucí osobní asistence nastupuje? 

Picture

PORADNA PRO ŽIVOT S POSTIŽENÍM
NOVÁ POMOC PO HOSPITALIZACI: DLOUHODOBÉ OŠETŘOVNÉ

Picture
Dlouhodobé ošetřovné je novou dávkou nemocenského pojištění dle zákona č. 187/2006 Sb., o nemocenském pojištění; tato nová dávka se zavádí od 1. 6. 2018. Přinášíme podrobný přehled informací, které se k ní vážou. 

Picture

KOMENTÁŘ
KDYŽ SE POMOC LIDEM V HMOTNÉ NOUZI ZMĚNÍ V JEJICH BEZMOC

Picture
Byla to od státu nehoráznost, když rozhodl, že část dávek hmotné nouze bude povinně vyplácena ve formě poukázek všem. Tedy i osobám zdravotně postiženým… Jen co se loni v létě povedlo z legislativy odstranit zbytky takzvané Drábkovy sociální reformy, která od roku 2012 zhoršovala životní podmínky i tělesně postiženým lidem, tak politici „utáhli šrouby“ dalším ukvapeným krokem – tentokrát občanům, kteří si nemůžou vylepšit své finanční potíže prací. Mezi nimi opět převládají lidé s postižením a osoby o ně pečující.

Picture

 

DIVADLO BARKA - JEVIŠTĚ, NA KTERÉM SE TOČÍ...
VIDEO: JAKÁ BYLA SEZONA 2017/2018? 

Picture
Prázdniny za dveřmi, na kýžený odpočinek se těší nejen děti a učitelé, ale také umělci a lidé z Barky. Však taky je po čem odpočívat, sezona 2017/2018 byla opět perná. 

Ve videozáznamech si můžete připomenout některá představení či koncerty.

Picture

INTIMNĚ BEZ ZÁBRAN
JAK VYLÉTNOUT Z HNÍZDA?

Picture
Co se stane, když se potká puberta, ambice, touha po vlastním životě s láskou mámy a táty? Snaha ochránit dítě před komplikovaným světem a životem je vlastní každému rodiči. U hendikepovaných dětí je ale „vylétávání z hnízda“ ještě o něco těžší a trvá zpravidla o dost déle. Liga vozíčkářů pořádala 21. června setkání s rodinami i s pracovníky dalších organizací, aby si vyměnili zkušenosti i know-how, jak při osamostatňování mladých hendikepovaných lidí co nejvíce pomoci.

Picture

PSÍ ŽIVOT
ADEPTI NA ASISTENČNÍ VÝCVIK

Picture
Výcvik asistenčních psů začíná ve věku kolem jednoho roku. Až v tomhle věku je totiž do značné míry ukončen vývoj kostry a až tehdy je možné posoudit zdravotní stav psa s určitou perspektivou do budoucna. V zásadě jsou možné dva postupy, jak získávat takhle staré psy vhodné do výcviku – buď od dvou do dvanácti měsíců vychovávat štěňata a pak provádět jejich veterinární testování, nebo shánět roční psy a po otestování je přímo zařazovat do výcviku.

.

Picture

  

PictureKALENDÁŘ
AKCÍ

06-27-2018 Kulatý stůl s Ligou o Lize Picture

09-07-2018 8. Vinohradské vozíkohraníPicture

ŽIVO NA LIZE 

PictureODEBÍREJTE DÁL KALEIDOSKOP ANEB KRÁTCE O GDPR

I naše práce, ať už jakákoliv, podléhá nařízení Evropské Unie o ochraně osobních údajů (tzv. GDPR). Při práci s klienty je to veselejší, protože máme zákonný důvod mít k dispozici jejich kontaktní a další údaje. Podobně je to i se zaměstnanci. Skutečný oříšek nám „děcka z Bruselu“ připravili v komunikaci s našimi přáteli, podporovateli,  sympatizanty, dobrovolníky a dárci. 

Více...

Picture

KULATÝ STŮL S LIGOU O LIZE

Picture

Chceme znát Váš názor na stávající služby Ligy vozíčkářů, podněty, co bychom měli změnit, zlepšit. Chceme slyšet, co potřebuje naše cílová skupina, co potřebujete Vy, v čem Vám můžeme pomoci. Potřebujeme Vaši zpětnou vazbu. Pomůžete nám, abychom byli skutečně „Vaše Liga?“

Více...

Picture

VOZÍKOHRANÍ OTEVŘE LIGU DOKOŘÁN

Picture

Přijměte pozvání na tradiční 8. VINOHRADSKÉ VOZÍKOHRANÍ v areálu Ligy vozíčkářů na Bzenecké 23 v Brně, rezervujte si místo v kalendáři v pátek 7. 9. 2018.

Více...

Picture

LUKÁŠ HEJLÍK O JÍDLE, BRNĚNSKÉM PIKNIKU I O LIZE VOZÍČKÁŘŮ

Picture

Brněnský piknik pod taktovkou Rádia Petrov spojil mnoho příjemného – setkání, dobré jídlo, rodinnou pohodu a pomoc. A také podporu herce a foodblogera Lukáše Hejlíka, který prostřednictvím portálu Darujme.cz vyzývá své příznivce a přátele, aby pomohli našemu Centru denních služeb. Přečtěte si rozhovor, který vyšel v „piknikových novinách“ a pomozte společně s ním. ​

Více...

Picture

NEJEN LÁSKA, ALE I POMOC PROCHÁZÍ ŽALUDKEM – BRNĚNSKÝ PIKNIK V OBRAZE

Picture

Slunce, vůně, dobroty, úsměvy a pohoda pro celou rodinu. Akce Rádia Petrov Brněnský piknikpomáhala nejen k příjemnému 17. červnovému odpoledni mnoha brněnským rodinám, ale i Lize vozíčkářů a Centru denních služeb. Jsme moc rádi, že jsme na stánku mohli přivítat řadu našich klientů, návštěvníků i dárců, ale i Radka Procházku, paralympijského medailistu, českého reprezentanta ve hře boccia.

Více...

Picture

JEĎTE S NÁMI I S PEJSKY NA REKONDICI

Picture

Nabízíme místo, které se uvolnilo na Rekondičním pobytu s pejsky v době do 4.8.2018 do 11.8.2018 v RA Poslův mlýn u Doks. 

Více...

Picture

OBRFEST: UKÁZKA TOHO, JAK UDĚLAT VOZÍČKÁŘSKY PŘÁTELSKOU AKCI

Picture

Velká poklona organizátorům festivalu Obrfest, který se konal v polovině června v brněnských Obřanech! Využili jsme s rodinou nabídky pro všechny hendikepované navštívit i s doprovodem tento festival zdarma.

Více...

Picture

HLAVY VZHŮRU, ZAČÍNÁME!

Picture

Těmito slovy jsme mezi sebou zahájili sobotní návštěvu planetária na Kraví hoře. A vy si můžete o tom přečístreportáž. 

Picture

POMOC ASISTENCI DÍKY EVROPSKÉMU PROJEKTU

Picture

Osobní asistence není jen práce u klientů v domácnostech. Spadá do ní také řízení asistentů, rozpis služeb, spolupráce mezi službami, dokumentace, výkazy… Aby všechny tyto podpůrné procesy přímé práce našich asistentů byly skutečně podpůrné, realizujeme na Lize od května evropský projekt s názvem Rozvoj kompetencí a prohlubování kvality služby osobní asistence. 

Více...

Picture

TĚŠTE SE NA NOVÝ NÁPADNÍK

Picture

Když si nevíte rady, je dobré vědět, kde hledat pomoc. Liga vozíčkářů už po několikáté vydává Nápadník.

Více...

Picture

MEZI STROMY O HODNOTÁCH, CO NÁS PŘESAHUJÍ

Picture

Mezi tradiční aktivity Centra denních služeb patří návštěvy brněnského arboreta. V květnu jsme opět vyrazili na Iris, výstavu kvetoucích kosatců. Kromě záplavy pestrých květů v trávě i korunách stromů tentokrát mou pozornost upoutala také méně nápadná výstava sestavená k příležitosti uplynutí 80 let od založení této zahrady.

Více...

Picture

TURNAJ V KULIČKÁCH I S LIGOU

Picture

Turnaj ve stolních kuličkách? Ještě jste o tom neslyšeli? Pak vězte, že Divadlo Bolka Polívky pořádá každý rok JakubákOpen. Uprostřed města Brna se sejdou týmy a zápolí v kuličkách. Letos jsme měli tu čest být součástí doprovodného programu. Mluvili jsme o naší práci a také jsme se vyfotili s valašským králem. Kuličkám zdar!

Picture  Picture

LIGA VOZÍČKÁŘŮ, Bzenecká 23, 628 00 Brno, tel.: +420 537 021 493,
e-mail : info@ligavozic.cz 

 možnost odhlášení




Vyhledávání

Foto dne

CESTOVÁNÍ

 

Nenechte si ujít povídání o cestách po místech více či méně známých..