Svátky

Příjemnou noc,
dnes je sobota 27.7.2024
svátek má Věroslav
zítra Viktor

Krátce

TOP 10 druhů potravin,
které jsou zdrojem vápníku.

Citáty

WILLY BRANDT
Musíme se rozloučit s hledáním jedné pravdy a naučit se žít s pravdami. 

Pikantní utopenci

Potřebujeme:

1,5 kg cibule
1 sklenice sterilované kapie
15 ks špekáčků
15 ks naložená feferonka
1 balíček kysaného zelí

Na nálev:

1 lžička vegety
7 kuliček nového koření
5 kuliček celého pepře
0,5 l octa
10 kuliček celého černého pepře
1,5 l vody
1 balíček deko
2 ks bobkový list
3 lžíce cukr

Příprava:

Nejdříve si připravíme nálev. Vodu s octem, kořením a cukrem svaříme a necháme 5 minut vařit na mírném ohni. Nálev necháme vychladit. Mezitím si oloupeme cibule a nakrájíme na tenká kolečka. Klidně můžeme použít i kuchyňského robota.
Špekáčky oloupeme a podélně v nich v polovině nařízneme otvor. Otvor otevřeme a naplníme kolečky cibule. Dno dostatečně velké nádoby, nejraději skleněné, pokryjeme cibulí a přidáme trochu kysaného zelí. Pak na něj rozložíme špekáčky naplněné cibulí.
 
Dáme opět vrstvu cibule, zelí a taky přidáme kapii. Celou skladbu opakujeme až do vyčerpání všech surovin. Poslední vrstvou je cibule se zelím a paprikou. Vychladlý nálev scedíme a zalijeme jím připravenou nádobu, kterou poté uzavřeme. Dbáme na to, aby bylo vše dostatečně ponořené. Abychom dosáhli požadované chuti, musí se utopenci správně uležet v chladničce, zhruba týden.
Kdo chce, může jednotlivé vrstvy prokládat feferonkami, česnekem, chilli papričkami nebo mletou paprikou. Budou pikantnější a chuť bude vyladěna podle potřeby.
 
Podáváme s čerstvým chlebem a nejlépe k nim chutná dobře vychlazené pivo.

 

 

Vyhledávání

Foto dne

CESTOVÁNÍ

 

Nenechte si ujít povídání o cestách po místech více či méně známých..