Svátky

Dobré odpoledne,
dnes je pátek 14.6.2024
svátek má Roland
zítra Vít

Krátce

TOP 10 druhů potravin,
které jsou zdrojem vápníku.

Citáty

ALEXANDRE DUMAS mladší
Život je krásný, ovšem záleží na tom, skrz jakou skleničku se na něj díváte.

Pikantní utopenci

Potřebujeme:

1,5 kg cibule
1 sklenice sterilované kapie
15 ks špekáčků
15 ks naložená feferonka
1 balíček kysaného zelí

Na nálev:

1 lžička vegety
7 kuliček nového koření
5 kuliček celého pepře
0,5 l octa
10 kuliček celého černého pepře
1,5 l vody
1 balíček deko
2 ks bobkový list
3 lžíce cukr

Příprava:

Nejdříve si připravíme nálev. Vodu s octem, kořením a cukrem svaříme a necháme 5 minut vařit na mírném ohni. Nálev necháme vychladit. Mezitím si oloupeme cibule a nakrájíme na tenká kolečka. Klidně můžeme použít i kuchyňského robota.
Špekáčky oloupeme a podélně v nich v polovině nařízneme otvor. Otvor otevřeme a naplníme kolečky cibule. Dno dostatečně velké nádoby, nejraději skleněné, pokryjeme cibulí a přidáme trochu kysaného zelí. Pak na něj rozložíme špekáčky naplněné cibulí.
 
Dáme opět vrstvu cibule, zelí a taky přidáme kapii. Celou skladbu opakujeme až do vyčerpání všech surovin. Poslední vrstvou je cibule se zelím a paprikou. Vychladlý nálev scedíme a zalijeme jím připravenou nádobu, kterou poté uzavřeme. Dbáme na to, aby bylo vše dostatečně ponořené. Abychom dosáhli požadované chuti, musí se utopenci správně uležet v chladničce, zhruba týden.
Kdo chce, může jednotlivé vrstvy prokládat feferonkami, česnekem, chilli papričkami nebo mletou paprikou. Budou pikantnější a chuť bude vyladěna podle potřeby.
 
Podáváme s čerstvým chlebem a nejlépe k nim chutná dobře vychlazené pivo.

 

 

Vyhledávání

Foto dne

CESTOVÁNÍ

 

Nenechte si ujít povídání o cestách po místech více či méně známých..