GOLUBCE – slovenské jídlo

Potřebujeme:
1 hlávka bílého zelí
500 g kysaného zelí
250 g rýže
300 g uzeného vepřového boku
1 cibuli
Mléko
Hladkou mouku
Sůl
Příprava:
Rýži uvaříme. Potom umeleme nebo najemno nakrájíme uzený bok, který smícháme s uvařenou rýží. Zelné listy odebereme tak, aby se nepotrhaly a pak je mírně povaříme. Pozor, nesmí se rozvařit.
Do vychladlých listů dáváme směs masa a rýže tak, abychom je mohli zabalit do rolády. Poté závitky svážeme nití. Do hrnce dáme osmažit cibuli, na ni nandáme polovinu kysaného zelí, přidáme závitky a zakryjeme další vrstvou kysaného zelí.
Podlijeme vodou a dusíme asi tak 20 minut. Nakonec zahustíme moukou rozmíchanou v mléce a dochutíme solí.
Podáváme nejlépe s bramborovou kaší.