Poctivý žitný chléb
Suroviny:
Pro obveselení chuti přidávám 4 lžíce zrní, nebo vloček, například slunečnici loupanou, ovesné vločky, žitné vločky, dýňová jádra loupaná či pro ozdravení žilního systému 3 lžíce pohankových vloček.
Příprava těsta:
Do nádoby hnětače vliji kvásek, na něj nasypu mouku, sůl, mletý koriandr, kmín a zaliji 40°C teplou vodou. Řádně prohnětu, při hnětení přidám, nebo nepřidám zrní. Prohnětené těsto nechávám v hnětači 30 minut odpočinout a ještě jednou krátce promísím, ale není to nutné. Takto připravené těsto vyklopím do pečící nádoby, namočenou rukou rozprostřu, povrch lehce naříznu do kříže, přes síto posypu povrch a okraje moukou. Přikryté nechám vykynout. Vykynuté těsto vložím odkryté do trouby roztopené na 250°C, za 10 minut snížím teplotu na 180°C a dopékám ještě 40 minut.
Po dopečení vyklopím chleba z nádoby na mřížku a nechám pod utěrkou vychladnout.
Nádoba na pečení:
Jako pečící formu používám oválný teflonový pekáč s poklicí jak je patrné z obrázků.
Příprava kvásku:
Podle receptu zde.