Svátky

Dobré dopoledne,
dnes je pátek 13.9.2024
svátek má Lubor
zítra Radka

Krátce

TOP 10 druhů potravin,
které jsou zdrojem vápníku.

Citáty

MARCUS TULLIUS CICERO
To, co minulo, už nemůžeme změnit. 

Poctivý žitný chléb

Suroviny:

Tento rozpis platí pro cca. dvoukilový bochník chleba
800g kvásku
800g žitné mouky
500ml vody
1 lžičku mletého koriandru
3 lžičky kmínu
3 lžičky soli

Pro obveselení chuti přidávám 4 lžíce zrní, nebo vloček, například slunečnici loupanou, ovesné vločky, žitné vločky, dýňová jádra loupaná či pro ozdravení žilního systému 3 lžíce pohankových vloček.

 

Příprava těsta:

Do nádoby hnětače vliji kvásek, na něj nasypu mouku, sůl, mletý koriandr, kmín a zaliji 40°C teplou vodou. Řádně prohnětu, při hnětení přidám, nebo nepřidám zrní. Prohnětené těsto nechávám v hnětači 30 minut odpočinout a ještě jednou krátce promísím, ale není to nutné. Takto připravené těsto vyklopím do pečící nádoby, namočenou rukou rozprostřu, povrch lehce naříznu do kříže, přes síto posypu povrch a okraje moukou. Přikryté nechám vykynout. Vykynuté těsto vložím odkryté do trouby roztopené na 250°C, za 10 minut snížím teplotu na 180°C a dopékám ještě 40 minut.

Po dopečení vyklopím chleba z nádoby na mřížku a nechám pod utěrkou vychladnout.

Nádoba na pečení:

Jako pečící formu používám oválný teflonový pekáč s poklicí jak je patrné z obrázků.

Příprava kvásku:

Podle receptu zde.

001

002

003

006

008

009

Vyhledávání

Foto dne

CESTOVÁNÍ

 

Nenechte si ujít povídání o cestách po místech více či méně známých..