Svátky

Dobré ráno,
dnes je středa 21.2.2024
svátek má Lenka
zítra Petr

Krátce

TOP 10 druhů potravin,
které jsou zdrojem vápníku.

Citáty

SIMONE DE BEAUVOIROVÁ
Praxe lásky může v sobě uchovat její teorii jen s vypětím posledních sil.

Poctivý žitný chléb

Suroviny:

Tento rozpis platí pro cca. dvoukilový bochník chleba
800g kvásku
800g žitné mouky
500ml vody
1 lžičku mletého koriandru
3 lžičky kmínu
3 lžičky soli

Pro obveselení chuti přidávám 4 lžíce zrní, nebo vloček, například slunečnici loupanou, ovesné vločky, žitné vločky, dýňová jádra loupaná či pro ozdravení žilního systému 3 lžíce pohankových vloček.

 

Příprava těsta:

Do nádoby hnětače vliji kvásek, na něj nasypu mouku, sůl, mletý koriandr, kmín a zaliji 40°C teplou vodou. Řádně prohnětu, při hnětení přidám, nebo nepřidám zrní. Prohnětené těsto nechávám v hnětači 30 minut odpočinout a ještě jednou krátce promísím, ale není to nutné. Takto připravené těsto vyklopím do pečící nádoby, namočenou rukou rozprostřu, povrch lehce naříznu do kříže, přes síto posypu povrch a okraje moukou. Přikryté nechám vykynout. Vykynuté těsto vložím odkryté do trouby roztopené na 250°C, za 10 minut snížím teplotu na 180°C a dopékám ještě 40 minut.

Po dopečení vyklopím chleba z nádoby na mřížku a nechám pod utěrkou vychladnout.

Nádoba na pečení:

Jako pečící formu používám oválný teflonový pekáč s poklicí jak je patrné z obrázků.

Příprava kvásku:

Podle receptu zde.

001

002

003

006

008

009

Vyhledávání

Foto dne

CESTOVÁNÍ

 

Nenechte si ujít povídání o cestách po místech více či méně známých..