Svátky

Příjemnou noc,
dnes je pátek 26.7.2024
svátek má Anna
zítra Věroslav

Krátce

TOP 10 druhů potravin,
které jsou zdrojem vápníku.

Citáty

PJOTR ILJIČ ČAJKOVSKIJ
Hlupák se do ženy zamiluje, moudrý jen přivykne, neboť jen tak s ní lze vydržet až do konce.

Kynuté houskové knedlíky

 
Zdánlivě běžná věc - houskový knedlík.
Ptáte se, proč bychom se vůbec měli zabývat přípravou něčeho tak samozřejmého, co přece dovede každý a na čem se teoreticky nedá nic zkazit. Vždyť nejjednodušší způsob, sice ne vždy nejchutnější, je zajít do „řetězce“ a vybrat si ten „svůj“ napříč výrobci. Spoustě lidí pravděpodobně mluvím z duše.
Téměř jako bych je slyšel.
Pravda je však docela někde jinde. Při procházení internetu, česky surfování, mi padlo do oka několik dotazů převážně od mladší generace na téma: „Jak správně uvařit kynutý houskový knedlík?“
Po přečtení některých receptů jsem se rozhodl podělit se s vámi o recept na knedlíky, které vařila moje babička z Vysočiny, moje máma a nyní vaříme i my s manželkou.

Na 4 až 6 knedlíků potřebujeme:
             Hrubou mouku…………..….. 1 kg
             Mléko polotučné………….. 0.6 l
             Vejce………………………….. 2 ks
             2 dny staré rohlíky…….....….. 4 ks
             Droždí……………………….... 1 balíček
             Sůl…………………….…........... 3 lžičky
             Olej……………………........…... 1 lžička

Postup:
V míse, kde budeme vypracovávat těsto, si zaděláme kvásek z droždí, trochy vlažného mléka, malé části mouky a špetky cukru. Počkáme, až vzejde, do něj přisypeme zbytek hrubé mouky promíchané se solí, přidáme rozklepnutá vejce, přilijeme mléko a zapneme hnětač, v nejhorším případě svaly.
Vypracované těsto se nelepí ke stěnám a není příliš tuhé. Těsto necháme přikryté utěrkou v teple vykynout.
Do vykynutého těsta lehce zapracujeme na kostičky nakrájené rohlíky a rozdělíme ho na stejné díly, ze kterých vytvoříme knedlíky. Vytvarované těsto necháme v teple nakynout na pomoučeném válu asi 10 minut. Nakynulé knedlíky vložíme do vařící osolené vody, přikryté vaříme po každé straně 10 minut. Uvařené vyndáme, ihned nití překrojíme na polovinu a necháme vypářit.

Z 1kg mouky připravíme uvedené množství knedlíků. Nemáme-li dostatečně velké nádoby na vaření, raději použijeme poloviční množství surovin.

 

kk005.jpg

 
 

 kk009.jpg

 

 

 

 

 

012.jpg

 

 

019.jpg

 

 

Vyhledávání

Foto dne

CESTOVÁNÍ

 

Nenechte si ujít povídání o cestách po místech více či méně známých..