Svátky

Příjemnou noc,
dnes je sobota 27.7.2024
svátek má Věroslav
zítra Viktor

Krátce

TOP 10 druhů potravin,
které jsou zdrojem vápníku.

Citáty

Sacha Guitry
Když je vám už lhostejná, - pak je žena na kolenou velká přítěž

Pivo

 

   Jedná se o jeden z nejstarších nápojů na světě - byl znám už 6000 let před naším letopočtem v tehdejší Mezopotámii (jihozápadní Asie). Do oblasti dnešní střední Evropy se dostalo kdysi dávno s germánskými kmeny. Na území nynější České republiky (kde se hodně rozšířilo ve třináctém století) je to nejvíce konzumované alkoholické pitivo; v tom jsme dokonce na špici ve světě.

   100 ml jedenáctistupňového pěnivého moku disponuje energetickou hodnotou 220 kJ, obsahuje 0,5 g bílkovin, 10,8 g sacharidů a vlákninu. Dále v něm najdeme všechny vitamíny skupiny B, hořčík, draslík, křemík a zinek.

Při střídmé konzumaci (ženám se doporučuje maximálně jedna sklenice denně, mužům dvě) má mnoho příznivých účinků a nezpůsobuje tloustnutí (ani vznik obávaného „pivního pupku“). Podle posledních studií se vyznačuje silnými antibakteriálními vlastnostmi, takže chrání před různými záněty i nemocemi například dýchacích cest (tehdy se může ohřát, smíchat se čtyřmi lžícemi medu a popíjet jako medicína). Dále slouží jako obrana proti infarktu, snižuje riziko mrtvice, zabraňuje kornatění tepen, zlepšuje chuť k jídlu, je výborné na trávení - příznivě ovlivňuje metabolismus (též brání před průjmy), napomáhá k vylučování moči a působí jako prevence ledvinových kamenů, rovněž omezuje riziko řídnutí kostí. Zahrnuje v sobě i látky ochranné vůči škodlivým volným radikálům, takže brání též rakovině. Skvěle účinkuje jako pomocník při stresu i nespavosti; zlepšuje paměť a dokonce prý podporuje inteligenci.

Za zmínku jistě stojí skutečnost, že nejsilnější pivo na světě se vaří v jednom malém pivovaru ve Skotsku – má obsah alkoholu neuvěřitelných 67,5 procenta. U nás se pivo o největší síle vyrábí v centru Prahy, ale to se vyznačuje „jenom“ necelými třinácti procenty (běžný jedenáctistupňový ležák má asi okolo čtyř procent).

   Využívá se i v kosmetice. Je dobré pro hladkou a pružnou pokožku: třeba pivní pleťová maska jí osvěžuje a vyživuje (smícháme čtyři lžíce pivovarských kvasnic s vodou a jednou lžičkou medu, naneseme na obličej a necháme působit 15 minut). Pivo funguje také jako tužidlo na vlasy, které i zkrášluje a zpevňuje, jemným navíc dodá větší objem (promíchejte 125 ml piva, lžíci medu, vejce a jeden rozmačkaný banán, naneste na vlasy a zhruba pět minut masírujte. Nechte hodinu být a pak umyjte šamponem). V poslední době jsou velmi oblíbené pivní lázně, které však nejsou nic nového - o jejich prospěšných vlivech (mimo jiné očišťují a regenerují organismus) se vědělo už ve středověku.

   Zahrádkáři jej znají jako prostředek proti nežádoucím slimákům – na zahradách rozmisťují naplněné nádoby, ve kterých se plži utopí.

   Z výše uvedeného tedy vyplývá, že na pivu (pokud se pije umírněně) není nic špatného. Mnohem horší bývá, když mu někteří lidé zcela propadnou. Ale to už je jiná kapitola…

 

 

 

Vyhledávání

Foto dne

CESTOVÁNÍ

 

Nenechte si ujít povídání o cestách po místech více či méně známých..