Pivo
Jedná se o jeden z nejstarších nápojů na světě - byl znám už 6000 let před naším letopočtem v tehdejší Mezopotámii (jihozápadní Asie). Do oblasti dnešní střední Evropy se dostalo kdysi dávno s germánskými kmeny. Na území nynější České republiky (kde se hodně rozšířilo ve třináctém století) je to nejvíce konzumované alkoholické pitivo; v tom jsme dokonce na špici ve světě.
100 ml jedenáctistupňového pěnivého moku disponuje energetickou hodnotou 220 kJ, obsahuje 0,5 g bílkovin, 10,8 g sacharidů a vlákninu. Dále v něm najdeme všechny vitamíny skupiny B, hořčík, draslík, křemík a zinek.
Při střídmé konzumaci (ženám se doporučuje maximálně jedna sklenice denně, mužům dvě) má mnoho příznivých účinků a nezpůsobuje tloustnutí (ani vznik obávaného „pivního pupku“). Podle posledních studií se vyznačuje silnými antibakteriálními vlastnostmi, takže chrání před různými záněty i nemocemi například dýchacích cest (tehdy se může ohřát, smíchat se čtyřmi lžícemi medu a popíjet jako medicína). Dále slouží jako obrana proti infarktu, snižuje riziko mrtvice, zabraňuje kornatění tepen, zlepšuje chuť k jídlu, je výborné na trávení - příznivě ovlivňuje metabolismus (též brání před průjmy), napomáhá k vylučování moči a působí jako prevence ledvinových kamenů, rovněž omezuje riziko řídnutí kostí. Zahrnuje v sobě i látky ochranné vůči škodlivým volným radikálům, takže brání též rakovině. Skvěle účinkuje jako pomocník při stresu i nespavosti; zlepšuje paměť a dokonce prý podporuje inteligenci.
Za zmínku jistě stojí skutečnost, že nejsilnější pivo na světě se vaří v jednom malém pivovaru ve Skotsku – má obsah alkoholu neuvěřitelných 67,5 procenta. U nás se pivo o největší síle vyrábí v centru Prahy, ale to se vyznačuje „jenom“ necelými třinácti procenty (běžný jedenáctistupňový ležák má asi okolo čtyř procent).
Využívá se i v kosmetice. Je dobré pro hladkou a pružnou pokožku: třeba pivní pleťová maska jí osvěžuje a vyživuje (smícháme čtyři lžíce pivovarských kvasnic s vodou a jednou lžičkou medu, naneseme na obličej a necháme působit 15 minut). Pivo funguje také jako tužidlo na vlasy, které i zkrášluje a zpevňuje, jemným navíc dodá větší objem (promíchejte 125 ml piva, lžíci medu, vejce a jeden rozmačkaný banán, naneste na vlasy a zhruba pět minut masírujte. Nechte hodinu být a pak umyjte šamponem). V poslední době jsou velmi oblíbené pivní lázně, které však nejsou nic nového - o jejich prospěšných vlivech (mimo jiné očišťují a regenerují organismus) se vědělo už ve středověku.
Zahrádkáři jej znají jako prostředek proti nežádoucím slimákům – na zahradách rozmisťují naplněné nádoby, ve kterých se plži utopí.
Z výše uvedeného tedy vyplývá, že na pivu (pokud se pije umírněně) není nic špatného. Mnohem horší bývá, když mu někteří lidé zcela propadnou. Ale to už je jiná kapitola…