Svátky

Příjemnou noc,
dnes je sobota 27.7.2024
svátek má Věroslav
zítra Viktor

Krátce

TOP 10 druhů potravin,
které jsou zdrojem vápníku.

Citáty

LUCAS DURTAIN
Láska je jako sklo: rozbije se, když je někdo uchopí příliš nejistě, nebo příliš prudce.

Borůvky

 

Rostou na malých keříčcích patřících do botanické čeledi brusnicovitých. Původně pochází z oblastí Přední Asie. V dobách starého Řecka se jejich šťáva používala jako barvivo na látky a zhruba od šestnáctého století vešly ve známost jejich léčivé účinky.

   Jsou poměrně málo kalorické (takže se hodí jako vítané zpestření redukčních diet): 100 g má energetickou hodnotu pouze 280 kJ, dále obsahuje 0,8 g bílkovin, 0,7 g tuků, 14,7 g sacharidů a 2,2 g vlákniny. Najdeme v nich provitamín A, vitamíny B, C i E a z nerostných látek zinek, železo, mangan, draslík, hořčík nebo měď.

   Toto drobné ovoce má mnoho cenných vlastností. Především posiluje imunitu, bojuje proti infekcím – má dezinfekční účinky a prospívá regeneraci sliznic, působí proti rakovině (obsahuje antioxidanty bránící buňky před škodlivými volnými radikály) a ochraňuje před demencí (zlepšuje činnost mozku). Dále pomáhá při cévních chorobách - zpevňuje cévní stěny a umí předcházet trombóze a mrtvici, jelikož zamezuje slepování krevních destiček; příznivě ovlivňuje krevní oběh, snižuje cholesterol i hladinu krevního cukru (takže je dobré při diabetu). Barviva zde obsažená zvyšují zrakovou ostrost a léčí šeroslepost.

   Borůvky též prospívají žaludku a regulují trávení (užívají se při průjmech a jiných střevních potížích). V nadměrném množství však bývají projímavé. Uplatňují se rovněž při odvodňování (podporují vylučování moči)i zánětech močových cest, léčí některé druhy otoků - zlepšují funkci lymfatického systému. Disponují i uklidňujícím a protistresovým účinkem, takže jsou výborné na nervy. Dokonce jsou schopny zvětšovat odolnost vůči radiaci.

   Šťáva se nalévá do vody a funguje jako kloktadlo při zánětech ústní dutiny a hrtanu; má své upotřebení též jako prostředek na různé kožní vyrážky a ekzémy.

   Malé modré kuličky mají své místo i v kosmetice, neboť podporují tvorbu kolagenu a tím vylepšují stav kůže (zpomalují její stárnutí), také eliminují její poškození u nadměrného opalování. Přidávají se i do průmyslově vyráběných krémů a masek určených na citlivou a problematickou pleť – přispívají k odstranění popraskaných žilek. Jednu takovou masku si lze připravit i doma: smíchejte 8 až 10 rozmačkaných borůvek s 1 lžící jogurtu a 1 lžící citronové šťávy, naneste na očištěnou pokožku obličeje, krku a dekoltu. Nechte působit 15 minut a pak smyjte vlažnou vodou (tato maska je vhodná zvlášť na suchou a poškozenou kůži).

Podobu, jakou známe z našich lesů, bohužel není možné vypěstovat na zahrádkách, protože tamější borůvčí vegetuje pouze v symbióze s určitým druhem hub (jež se nepodařilo vypěstovat uměle). V obchodech ale často můžeme narazit na borůvky kanadské, které mají neméně významné postavení (a těm už se v tuzemských zahrádkářských podmínkách daří lépe). Proto už není problém dopřát si tyto plody pravidelně – tak toho využijme!

 

 

Vyhledávání

Foto dne

CESTOVÁNÍ

 

Nenechte si ujít povídání o cestách po místech více či méně známých..