Svátky

Dobré ráno,
dnes je sobota 27.7.2024
svátek má Věroslav
zítra Viktor

Krátce

TOP 10 druhů potravin,
které jsou zdrojem vápníku.

Citáty

SIDONIE-GABRIELLE COLETTOVÁ
Když jsi milován, o ničem nepochybuj! Miluješ-li však, pochybuj o všem!

EU, Francouzská televize a moje maličkost

Ve Francii existuje pouze jediná firma provozující hazardní hry a ta je přísně kontrolovaná státem. To se z nějakého důvodu nelíbí byrokratům z EU. Odhaduji, že byrokraty asi popichují zájmové skupiny provozovatelů hazardu. Francouzská televize se proto rozhodla natočit odstrašující dokument o hazardních hrách puštěných ze řetězu. K tomuto účelu výborně posloužila Česká republika. Jistě našli v Praze dost materiálu. V některých dříve slušných částech města je nasázena jedna herna vedle druhé. To zcela mění atmosféru a zvyšuje kriminalitu.

Kouzelník s kamerou

Štáb přijel také za mnou. Chtěli vyjádření k situaci u nás i k rizikům hazardních her. V tomto směru nejsem žádný tajnůstkář a rád jsem vyhověl. Mezi našimi pacienty se našli dobrovolníci, kteří zády ke kameře vyprávěli o utrpení, které jim i jejich rodinám působily hazardní hry.S médii mám určitou zkušenost a překvapil mě nepodstatný, ale nápadný rozdíl. Zatímco jiní kameramani s kamerou nejvýše decentně popocházejí, francouzský kameraman ji během natáčení zdvíhal do výše, dával si ji do podpaždí, dokonce se s ní v jednu chvílí plížil v pokleku.

Dobrý pocit

Z natáčení jsme měli dobrý pocit. Nikdo z nás nechce, aby to Paříží vypadalo jako v Praze, která se mění v jedno velké hráčské doupě. Byla by to facka evropské kultuře i Evropanům.

Výzva našim politikům

Je nejvyšší čas jednat! Nechcete přece, abychom v hazardu sloužili jako odstrašující příklad celé civilizovanější Evropě.

Rizika hazardních her* Kriminalita (zpočátku krádeže doma, později zpronevěry, krádeže atd.).* Roste riziko problémů s alkoholem i drogami.* Homosexuální prostituce u chlapců.* Deprese, úzkosti.* Vyšší riziko sebepoškozování.* Rodinné problémy, rozvody, osamělost.* Vyšší riziko násilí ze strany jiných osob.* Zanedbávání práce nebo školy a kvalitních zájmů.* Zaostávání v sociálních dovednostech u dětí a dospívajících.* Rozvoj patologického hráčství.* Sociální problémy včetně bezdomovectví.

Další informace o prevenci a léčbě patologického hráčství a jiných návykových nemocí viz www.drnespor.eu. Zde je zdarma k dispozici i svépomocná příručka a speciální nahrávka pro patologické hráče.

Prim. MUDr. Karel Nešpor, CSc.Psychiatrická léčebna, Oddělení léčby závislostí (muži)www.drnespor.euTato práce vznikla v rámci Evropského akčního plánu o alkoholu Světové zdravotnické organizace a je možné ji šířit bez omezení.

Vyhledávání

Foto dne

CESTOVÁNÍ

 

Nenechte si ujít povídání o cestách po místech více či méně známých..