Svátky

Příjemnou noc,
dnes je sobota 27.7.2024
svátek má Věroslav
zítra Viktor

Krátce

TOP 10 druhů potravin,
které jsou zdrojem vápníku.

Citáty

TOMÁŠ BAŤA
Najít správný směr, mezi opatrností a odvahou je to největší umění.

KIWI

"

Kiwi řadíme mezi ovoce, které pochází z tropů. Celá rostlina je popínavou liánou dlouhou až 7 metrů s nápadně velkými květy žlutavě bílé barvy, které jsou samičí, a s drobnějšími květy krémově bílé barvy, které jsou samčí. Rostlina je tedy oboupohlavní. Nám známé kiwi je jejím plodem. Je to oválná bobule 6 – 9 cm dlouhá a váží zhruba mezi 75 a 100 gramy. Pod tenkou, rezatou, hustě chlupatou a obtížně odstranitelnou pokožkou se skrývá zelená, šťavnatá dužina se spoustou malých černých semínek. Chuť kiwi bývá sladkokyselá a semínka při konzumaci nevadí.

Kiwi pochází z Číny, ale hojně se pěstuje na Novém Zélandu na teplých, slunných a chráněných stanovištích. V České republice je rostlina pěstována jen pokusně, ne pro konzumní účely.

Toto ovoce je výborným zdrojem vitamínu C, obsahuje 150 až 1500 mg %. Z minerálních látek je zastoupen fosfor, draslík, vápník, hořčík a železo.

Díky těmto látkám má samozřejmě určité léčivé působení. Kiwi je vhodné pro snižování horečky, pro posílení organismu, pomáhá uvolňovat psychické napětí a rozrušovat kameny v močovém ústrojí. Působí protirevmaticky, tlumí bolesti, zmenšuje otoky kloubů, zlepšuje metabolismus, a dokonce léčí jaterní potíže.

V homeopatii je hlavně zdrojem vitamínu C s protizánětlivými a prevenčními účinky. Používá se v podobě masti při roztroušené skleróze a při zánětech tkáně.

Čerstvé plody v množství čtyři kusy denně jsou součástí antirevmatické diety.

Drogu lze užívat samostatně, ale i ve směsích, nevadí ani těhotným a kojícím ženám, neboť nejsou známy nežádoucí účinky, žádné kontraindikace ani toxicita.

Je to chutné ovoce, bohaté na vitamín C, vhodné k doplnění zdravého jídelníčku a sloužící k celkovému posílení organismu, či jako prevence v období chřipek a nachlazení.

"

Vyhledávání

Foto dne

CESTOVÁNÍ

 

Nenechte si ujít povídání o cestách po místech více či méně známých..