Svátky

Příjemnou noc,
dnes je sobota 27.7.2024
svátek má Věroslav
zítra Viktor

Krátce

TOP 10 druhů potravin,
které jsou zdrojem vápníku.

Citáty

MARCUS TULLIUS CICERO
Svoboda je účast na moci.

K čemu máme břicho?

"Prim. MUDr. Karel Nešpor, CSc. a Mgr. Alžběta Babková

Břichem zde myslíme hlavně břišní stěnu a břišní svaly. Dění v této oblasti podstatným způsobem ovlivňuje duševní stav, trávení, dýchání a stabilitu páteře, a tím i naše zdraví. Takže k čemu máme břicho?

Břicho slouží k dýchání

Břišní svaly ve vertikální poloze pracují jako výdechové. Při výdechu přibližují břišní stěnu k páteři, a tak vytlačují bránici nahoru. Při nádechu se břišní svaly naopak uvolňují a umožňují bránici pohyb dolů a nádech do spodních objemných partií plic. Výhody tohoto břišního (bráničního) dýchání shrnuje přehled.

Výhody břišního dýchání:

· Jen tak lze naplnit vzduchem nejobjemnější dolní části plicních laloků.· Hluboké dýchání do břicha je ekonomické a účinné.· Zlepšuje se tak trávení (tomu napomáhají pohyby bránice i změny nitrobřišního tlaku).· Zlepšuje se krevní oběh. Kromě lepšího zásobení kyslíkem se uplatňuje i nasávání krve z žilního systému k srdci během břišního nádechu.· Dýchání do břicha uklidňuje a vyvolává pocit bezpečí. Dýchat zhluboka do břicha a prodlužovat výdech zklidňuje a pomáhá člověku si lépe uvědomovat své tělo i pocity. Je to vlastně jednoduchá relaxační technika, kterou se může naučit každý. Tento postup se dá používat podle okolnosti i v běžném denním životě např. při zvládání bažení u závislých na alkoholu nebo trpících jinou návykovou nemocí.

Břicho chrání bederní páteř zepředuBřišní svaly ve spodní části břicha, zejména příčný břišní sval, si lze představit jako opasek, který brání nadměrnému prohnutí bederní páteře. Jestliže někdo nechává tuto oblast ochablou, má naopak vystrčené břicho, i když nemusí být obézní. Pro zajímavost dodáváme, že při velkém břiše u obézních je pupek vtažený, kdežto v případě ochablých břišních svalů je pupek naopak vystrčený. To bederní páteř přetěžuje. K ochraně bederní páteře ale postačí aktivovat část břicha pod pupkem. Horní část břicha se zároveň může podílet na dýchání, jak je uvedeno výše. Zmíněné břišní svaly spolu se svaly hýžďovými navíc zajišťují správné postavení pánve. To má zásadní význam pro správné držení těla a také chrání páteř. Tento „břišní pas“ se lze posílit např. jógovým cvikem uddíjána nebo přitlačováním bederní páteře k tvrdší podložce vleže na zádech.

Obr. 1. Přitlačování bederní páteře k podložceObr. 2. UddíjánaBřišní svaly předklánějí trup a otáčejí jímPři předklonu se uplatňuje přímý břišní sval, který spojuje prsní a stydkou kost, podobně působí i šikmé břišní svaly, ty se navíc uplatní při rotaci a formují břišní stěnu a pas. Břicho chrání útroby před útokem zpředu a automaticky se napíná se při stresu nebo při velké námazePevné břicho chrání při nárazech orgány v břišní dutině. Cena, kterou člověk za tuto ochranu platí, je ale vysoká. Posuďte sami:

· Většinou je napínání břicha naprosto zbytečné, protože se nejedna o fyzické ohrožení ale nejčastěji stres vyvolaný symbolickým podněty (např. sledováním televize).· Napnutá břišní stěna blokuje dýchání do břicha.· Zhoršuje se tak trávení, krevní oběh i zásobování těla kyslíkem.· Zvyšuje se nitrobřišního tlak.· Břišní svaly působí jako antagonisté svalů zádových. Napnuté břišní svaly, zejména mohutný přímý břišní sval, ohýbají trup vpřed. Tím se zhoršuje držení těla a přetěžuje se páteř. · Stažená břišní stěna vyvolává duševní napětí a vyčerpává. Zhoršuje tak i sebeuvědomování. U závislých existuje souvislost mezi nadměrným stresem a bažením po návykové látce.

Břicho se uplatní při smíchu

Jeden z nejpříjemnějších způsobů jak využívat břicho, je se smát. Nevýhodu břišního smíchu je zvýšení nitrobřišního tlaku. To by mohlo působit problémy lidem s kýlou, krátce po operaci břicha, s pokročilými hemeroidy, vážnými srdečními nemocemi, výhřezem dělohy, při inkontinenci nebo během těhotenství. Opatrnost je namístě i u lidí s glaukomem nebo krvácením v oblasti oka. Výhodou břišního smíchu je to, že se uvolní tělesné i duševní napětí a zlepší nálada. Navíce se radostně procvičí břišní svaly i bránice.

Poznámka k posilování břišních svalů

Vyšetření břišních svalů muže provést fyzioterapeut použitím svalového testu. Posilování břišních svalů lze provádět dýcháním proti odporu a četnými cviky jógy i jiných systémů. Mělo by se ale dít souběžným s posilováním hlubokých svalů břicha, svalů pánve a svalů zádových, protože je žádoucí, aby se mezi mimi udržovala rovnováha. V případě, že má někdo zkrácené zádové svaly, měly by se zádové svaly nejprve protáhnout, a pak teprve posilovat břišní svaly.

Závěr

Břišní stěna má řadu funkcí, z nichž obranná funkce není dobře slučitelná s funkcí dechovou. Z tohoto důvodu se vyplatí si uvědomovat oblast břicha i při normálních denních aktivitách a ubezpečovat se, že své břicho používáme přiměřeně okolnostem.

"

Vyhledávání

Foto dne

CESTOVÁNÍ

 

Nenechte si ujít povídání o cestách po místech více či méně známých..