Kaštany

Kaštan pravý, nebo-li také kaštanovník jedlý (Castanea sativa), je až 30 metrů velký strom s rozvětvenou mohutnou korunou. Kvete na přelomu května a června. Plodem je číška s kožnatým, ostnitým povrchem zelené barvy a obsahuje 1-2 lesklé zašpičatělé nažky, které dozrávají v říjnu.
Kaštanovník je schopen se dožít až 1000 let. Je pěstován i u nás, hlavně tam, kde je kyprá půda, bohatá na nerostné látky.
Obsahuje třísloviny elagového typu. V plodech je až 60 % škrobu, 10 % bílkovin, 15 % cukrů, 3 % mastného oleje, vitamín B1 a vitamín C. V listech jsou glykosidní látky, cukry, pektiny, organické kyseliny, hořčík, železo, fosfor, tanin a vitamín K. Kůra navíc obsahuje pryskyřice, fytosterin a invertní cukr.
Pro použití se sbírají kaštany, ale i listy nebo kůra. Kaštany jsou velice chutná a hodnotná potravina. Zvláště v zimě jsou známou pochutinou, která se peče a ještě teplá jí. Kaštany detoxikují játra, kaštanová mouka je protiprůjmový lék. Plodovou drogu s jinými většinou nemícháme, ale listovou můžeme. Ta nemá žádné kontraindikace. Listová droga samotná působí proti bronchitidě a astmatu. Vhodnou formou je tinktura v dávce 20-25 g 4x denně. Dále je vhodný nálev nebo macerát. Listů se užívá i při revmatických potížích.
Kaštany se užívají v syrovém stavu, zvláště proti průjmům díky látce tanin. Dále proti vykašlávání krve, žaludečním krvácení i obecně krvácení spojeném se zažívacím traktem.
"