Svátky

Dobré ráno,
dnes je sobota 27.7.2024
svátek má Věroslav
zítra Viktor

Krátce

TOP 10 druhů potravin,
které jsou zdrojem vápníku.

Citáty

ARISTOTELES
Krása je lepším doporučením, než všechny listy.

Kaštany

"

Kaštan pravý, nebo-li také kaštanovník jedlý (Castanea sativa), je až 30 metrů velký strom s rozvětvenou mohutnou korunou. Kvete na přelomu května a června. Plodem je číška s kožnatým, ostnitým povrchem zelené barvy a obsahuje 1-2 lesklé zašpičatělé nažky, které dozrávají v říjnu.

Kaštanovník je schopen se dožít až 1000 let. Je pěstován i u nás, hlavně tam, kde je kyprá půda, bohatá na nerostné látky.

Obsahuje třísloviny elagového typu. V plodech je až 60 % škrobu, 10 % bílkovin, 15 % cukrů, 3 % mastného oleje, vitamín B1 a vitamín C. V listech jsou glykosidní látky, cukry, pektiny, organické kyseliny, hořčík, železo, fosfor, tanin a vitamín K. Kůra navíc obsahuje pryskyřice, fytosterin a invertní cukr.

Pro použití se sbírají kaštany, ale i listy nebo kůra. Kaštany jsou velice chutná a hodnotná potravina. Zvláště v zimě jsou známou pochutinou, která se peče a ještě teplá jí. Kaštany detoxikují játra, kaštanová mouka je protiprůjmový lék. Plodovou drogu s jinými většinou nemícháme, ale listovou můžeme. Ta nemá žádné kontraindikace. Listová droga samotná působí proti bronchitidě a astmatu. Vhodnou formou je tinktura v dávce 20-25 g 4x denně. Dále je vhodný nálev nebo macerát. Listů se užívá i při revmatických potížích.

Kaštany se užívají v syrovém stavu, zvláště proti průjmům díky látce tanin. Dále proti vykašlávání krve, žaludečním krvácení i obecně krvácení spojeném se zažívacím traktem.

"

Vyhledávání

Foto dne

CESTOVÁNÍ

 

Nenechte si ujít povídání o cestách po místech více či méně známých..