Svátky

Dobré ráno,
dnes je sobota 27.7.2024
svátek má Věroslav
zítra Viktor

Krátce

TOP 10 druhů potravin,
které jsou zdrojem vápníku.

Citáty

FRANCIS BACON
Žádná láska nás neuspokojí natolik, abychom po ní stále netoužili.

Lípa

"

Ať už se jedná o lípu obecnou, lípu velkolistou, lípu malolistou nebo lípu srdčitou, všechny stromy jsou si podobné, a to i v léčivých vlastnostech. Je hojně pěstována a rozšířena v celé Evropě.

Sbíráno je květenství s blanitým jazykovitým listenem na počátku květu a někdy je sbírán i list. Nejlépe je sbírat drogu ze stromů v čistém prostředí, ne z krajnic silnice a znečištěných měst. Květy se sbírají přímo ze stromů, není třeba ulamovat a tak ničit větve stromu.

Z obsahové hlediska je v lipovém květu sliz, flavonový glykosid tilirosid, silice, třísloviny, flavonoidy, organické kyseliny, saponiny, fytosteroly a látky podobné vitamínu E.

Nejčastější formou je nálev, čaj, který pomáhá proti chřipce. Lípa je totiž výborným potopudným prostředkem, dokáže také mírně uklidňovat a snižovat horečku. Vhodná je také při onemocněních, jakými je nachlazení, při křečových bolestech trávicího ústrojí, reguluje tvorbu žaludečních a střevních šťáv a pomáhá při bolestech močového ústrojí. Proti zánětu žil, angíně a infarktu působí preventivně tím, že ředí krev. Zároveň má močopudný, spasmolytický a žlučopudný účinek. Je sedativem nervového napětí a úzkostlivosti. Pomáhá snižovat tuk v krevních cévách, a tím je lékem na vysoký krevní tlak spojený se stresem.

Čaj lze podávat často, samotný nebo s přídavkem citronu nebo v kombinaci s acylpyrinem. V kombinacích s květem bezu černého, s heřmánkem, s listem maliníku tvoří lahodné čajové směsi. Jako večerní čaj působí směs stejného množství lípy, mateřídoušky a vřesu uklidňujícím a posilujícím účinkem ve formě nálevu. Inhalace je vhodná při rychlém nástupu horečky a chřipky.

Lípa je dlouhověký strom, a jeho účinky jsou podobné. Čaj lze používat dlouhodobě jako univerzální a preventivní lék. V určitých indikacích funguje při jednorázovém použití. Inhalacím květu lípy by se měli vyhnout alergici, ale mohou květ nahradit listem, který není alergotropní.

"

Vyhledávání

Foto dne

CESTOVÁNÍ

 

Nenechte si ujít povídání o cestách po místech více či méně známých..