Svátky

Příjemnou noc,
dnes je sobota 27.7.2024
svátek má Věroslav
zítra Viktor

Krátce

TOP 10 druhů potravin,
které jsou zdrojem vápníku.

Citáty

H.Heine
Neříkám, že ženy nemají charakter, spíš mají každý den jiný.

Čočka

Je potravina velice stará, pěstovala se již před 9000 lety na Předním Východě a říkalo se jí tehdy „jídlo chudých“. I v dnešní době by si čočka ( a luštěniny vůbec ) zasloužily stát se významnou složkou v naší stravě. Obsahuje nejvíc rostlinných bílkovin vůbec, z nerostných látek například vápník, fosfor, železo, zinek nebo hořčík a z vitamínů zvláště skupinu B. Ve 100 gramech čočky je 52 g sacharidů, 1,4 g tuků, 23,5 g bílkovin a 10,6 g vlákniny, energetická hodnota je poměrně vysoká – 1335 kJ. Pro svůj sytící efekt je vhodná v menším množství při redukční dietě a jako součást makrobiotického jídelníčku ( makrobiotika je stravovací návyk, nebo také filozofie hlásající spjatost fyzického a psychického stavu člověka). Dále je tato luštěnina prospěšná pro růst vlasů, nehtů a zubů a pro svůj obsah kyseliny listové také pomáhá při depresi. Četné výzkumy poslední doby ukazují, že je vhodná i jako součást jídelníčku pro muže v andropauze ( kdy dochází k poklesu testosteronu ). Čočka je nedílnou součástí bezlepkové diety a je velice ceněna pro svůj ( již zmíněný ) obsah hořčíku, který je důležitý pro tvorbu energie, při nervových funkcích a svalové relaxaci, tvorbě kostí, reguluje srdeční rytmus a krevní srážlivost. Další látky obsažené v této potravině také pomáhají při tvorbě melatoninu ( což je hormon působící proti únavě a stárnutí, chrání také proti rakovině ) a spolu v kombinaci s obilovinami, ořechy a aktivním pohybem zvyšují tvorbu tohoto hormonu během spánku. Z jiných léčivých účinků čočky stojí za zmínku její močopudnost a zvyšování vitality ledvin, prospívání krevnímu oběhu a uplatnění při léčbě hemeroidů. Čočka bohužel není vhodná pro všechny, protože způsobuje nadýmání. Mnohem zdravější z tohoto hlediska je naklíčená, protože tak se zvyšuje její stravitelnost a až několikanásobně roste obsah vitamínů a zejména enzymů. Čočka s klíčky je nejlepší při konzumaci za syrova, protože vařením se zničí účinné zdravé látky vznikající při klíčení. Klíčky této luštěniny byly podle starých záznamů v léčivých knihách předepisovány při potížích s otoky, svalových křečích, trávicích potížích i při problémech s vyrážkami a ekzémy. Dnes víme, že obsahují vitamín E, který je velice důležitý ( zvyšuje imunitu ) a jeho nedostatek způsobuje odumírání tkáně jater, poškozování srdce, záněty mozku a poruchy činnosti svalstva. Je obsažen také v mléce, másle, ořechách, slunečnicových semenech, listové zelenině a v olivách. Možná nevíte, že podle výzkumů University of Texas naklíčená čočka byla dokonce schopná zamezit růstu rakovinových buněk. Zkrátka čočka a všechny luštěniny jsou velice zdravé a kdo je může bez následků konzumovat, neměl by se jim vyhýbat.

Vyhledávání

Foto dne

CESTOVÁNÍ

 

Nenechte si ujít povídání o cestách po místech více či méně známých..